Η UNESCO ενέγραψε πέρυσι στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας τη Βυζαντινή Μουσική και Ψαλτική Τέχνη ως μια αρχέγονη έκφραση πολιτισμού που ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, η Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλτική (ΑΕΙ) αποτελεί ανώτατο τετραετή κύκλο σπουδών στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης στο Ηράκλειο είτε με πανελλήνιες εξετάσεις, είτε με κατατακτήριες, ακόμα και για γυναίκες (www.aeahk.gr). Στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διατμηματικά με το τμήμα Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη λειτουργούνε δύο Μεταπτυχιακά Προγράμματα.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μόνο στα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια διδάσκεται στα πλαίσια του μαθήματος «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική» με όργανο αναφοράς τον ταμπουρά. Η πρωτοπορία στη βυζαντινή μουσική σήμερα αφορά σε βάθος μελέτη και ένταξη σε όλα τα σχολεία, καθώς η μουσική της εκκλησίας προάγει το λατρευτικό διάλογο με το θείο, τη συσπείρωση των ορθοδόξων και το μουσικό πολιτισμό.

Ο εκτενής φάκελος της υποψηφιότητας κατατέθηκε από κοινού με την Κύπρο και εγκρίθηκε ομόφωνα στην 14η Συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Byzantine Chant) που έγινε στην Μπογκοτά της Κολομβίας 9-14 Δεκεμβρίου 2019.

Η δωδεκαμελής Διεθνής Επιτροπή για τη σύνταξη και οργάνωση της υποψηφιότητας που ορίστηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος εργάστηκε για 2 χρόνια και Πρόεδρος ανέλαβε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φώτιος Γιαννακάκης  με μέλη τους Αρχιμανδρίτες π. Θεολόγο Αλεξανδράκη και π. Ειρηναίο Νάκο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τους Πρωτοψάλτες Δρ. Αντώνιο Αλυγιζάκη, Φώτιο Κετσετζή, Γεώργιο Νιούτσικο, Ανδρέα Λιώνη, Δρ. Γραμμένο Καράνο, Δημήτριο Σκρέκα, Δρ. Δημήτριο Αποστολάκη και Νικόλαο Τσινόνη, την ερευνήτρια Δρ. Ζωή Μάργαρη στην Ακαδημία Αθηνών και την Ελένη Σπυράκη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θερμές ευχαριστίες στον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Νιούτσικο και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για την προσφορά τους και εύχομαι ομοίως να ανοίξει ο δρόμος για την Παγκόσμια Ημέρα Βυζαντινής Μουσικής, άλλωστε κάθε Φεβρουάριο, επισήμως ήδη εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ο διακεκριμένος Νεοελληνιστής κ. Peter Mackridge στο σημαντικό βιβλίο του «Γλώσσα και Εθνική Ταυτότητα στην Ελλάδα: 1766-1976» (Οξφόρδη) αναγνωρίζει ότι η Ορθοδοξία και η Ελληνική Γλώσσα είναι οι δύο πυλώνες μας. Σύμφωνα με τους εθνικούς καταλόγους της Ελλάδας (2015) και της Κύπρου (2017), η Βυζαντινή Μουσική αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα με δική της σημειογραφία που είναι η παρασημαντική.

Για περισσότερα κλικ @ http://ayla.culture.gr

 

 

* Η Γεωργία Τσατσάνη είναι φιλόλογος-συγκριτολόγος