Του Στυλιανού Μανουσέλη

Βιώνουμε  πρωτόγονη κατάσταση .Η πανδημία του κορονοιού αναστάτωσε ολόκληρο τον πλανήτη σπέρνοντας το φόβο τον τρόμο και τον πανικό. Εχθρός αόρατος ύπουλος και πονηρός. Επιδρά σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής.

Η Εκπαίδευση διαλύθηκε. Την προσδιόρισε ο κορονοιός και τη σχημάτισε  η ιατρική επιστήμη χρησιμοποιώντας την για ιατρική ασφάλεια σε συνεργασία  με τα μεσαίες οικονομικές επιχειρήσεις που πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν.

Έχουμε τηλεκπαίδευση αλλά εκπαίδευση δεν έχουμε είτε κλειστά είτε ανοικτά είναι τα σχολεία. Η Υπουργός Παιδείας δεν έχει σπουδάσει παιδαγωγικά.

Έχει όμως συμβούλους που πρέπει να την πληροφορούν ότι υπάρχει ποικιλία μεθόδων στρατηγικής μέσα στο σχολείο κατάλληλων σε κάθε μάθημα και σε δύσκολη περίοδο. Αν είχε οριστεί μια ομάδα καθηγητών παιδαγωγικής, που έχουμε διεθνούς κύρους, που μεγαλουργούν στο εξωτερικό και σιωπούν εδώ, να συνεργαστούν με την ομάδα των γιατρών στον προγραμματισμό δεν θα είχαμε τηλεκπαίδευση χωρίς εκπαίδευση.

Τώρα δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η πανδημία .Παραμένουμε αμετακίνητοι στη μονομέρεια της γνώσης και στην παραδοσιακή διδακτική μέθοδο, ο δάσκαλος διδάσκει μεταδίδει τη γνώση του και ο μαθητής μαθαίνει, καταγράφει στη μνήμη του τη γνώση του δασκάλου και την ξεχνά.

Έχει μέσον το λόγο και βοήθεια το βιβλίο και τα εποπτικά μέσα.

Υπάρχει στην παιδαγωγική διδασκαλία που η σχέση δασκάλου μαθητή ανατρέπεται. Ο μαθητής μόνος του παράγει γνώση με τη βοήθεια προγραμματισμένων ειδικών βιβλίων ή μηχανών.

Οι γνώσεις δεν είναι σε κεφάλαια όπως τα παλιά αλλά σε μικρές ενότητες.

Η ενότητα προσφέρει τμήμα γνώσης που πρέπει να συμπληρώσει ο μαθητής μόνος του. Ουσιαστικά έχουμε στο σχολείο μια εισβολή του σχήματος που χρησιμοποιεί η αναπτυγμένη βιομηχανία.

Την αντικατάσταση του προσώπου με τυποποιημένο μηχάνημα και παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων που ακολουθούν αυστηρή ορθολογιστική. Το πρόσωπο δεν συμμετέχει στην παραγωγή αλλά από μακριά ελέγχει τη λειτουργία της μηχανής και την παραγωγή. Η σύγχρονη διδακτική μεθοδολογία έχει διαπιστώσει ότι η μέθοδος δεν παραμένει αμετάβλητη αλλά προσαρμόζεται προς το είδος και τις συνθήκες μάθησης.

Εξάλλου η ποικιλία των μεθόδων στο σχολείο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ζωής  Ο μεγάλος αμερικανός ψυχολόγος και ερευνητής SKINNER  με απλά πειράματα κατέληξε σε κάποια ψυχολογικά ευρήματα για τη μάθηση. Στήριξε στην ενεργό συμπεριφορά ψυχολογικά σε αντίθεση  με την αντανακλαστική του Pavlov.

Στην ενίσχυση δηλαδή της προσπάθειας που καταβάλει ο μαθητής όχι να μάθει αλλά για να παράγει μάθηση κατά τη σύγχρονη παιδαγωγική.

Επίσης από τη σκέψη ότι η εκπαίδευση είναι μια βασική κοινωνική λειτουργία που συνδέεται δυναμικά με το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Στις προηγμένες οικονομικά κοινωνίες επικρατεί η γενικότερη αποδοχή του πνεύματος του προγραμματισμού της ορθολογιστικής διάρθρωσης και χρήση μηχανών. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις να προβληθεί και στον τομέα της παιδείας μια μέθοδος προγραμματισμού του διδακτικού έργου και να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο ορισμένες διδακτικές μηχανές και ειδικά βιβλία.

Η νέα μέθοδος ονομάστηκε προγραμματισμένη διδασκαλία με μηχανή.

Ο μαθητής μπορεί να παρακολουθεί το μάθημα από βιβλίο ειδικό αυστηρά προγραμματισμένο είτε από ατομική μηχανή.

Ουσιαστικά έχουμε εισβολή στο σχολείο του σχήματος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία Αντικατάσταση του προσώπου από τυποποιημένη μηχανή και παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων. Ο ρόλος του δασκάλου περιορίζεται σε θέση ελεγκτή. Σαν μέθοδος σχολείου χρησιμοποιήθηκε από το 1954 στις ΗΠΑ και σε τριάντα άλλες χώρες. Δε λέω να την εφαρμόσουμε απλά πιστεύω και προτείνω στην υπουργό αν συνεχίσει η πανδημία να ορίσει ανάλογη ομάδων των γιατρών και ομάδων παιδαγωγών καθηγητών στον προγραμματισμό της τηλεκπαίδευσης.

Ψάχνοντας στην παιδαγωγική θα έβρισκαν την κατάλληλη μέθοδο.