Αφορμή για τη γραφή μου είναι η συγκλονιστική και συγκινητική στιγμή της14χρονης Νεφέλης από την Κύπρο, η οποία ενώ δεν μιλούσε, όμως το συνεχές άκουσμα μουσικής επέδρασε στη πάθησή της, ώστε να πιάσει το μικρόφωνο και να τραγουδήσει με δύναμη ψυχής, μπροστά σε συναυλία της ΆΛΚΗΣΤΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ.
Η Θετική επίδραση της μουσικής και άλλων τεχνών στον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και η αγάπη, η επιμονή, η θέληση και η γνώση των συγγενών, ιδιαίτερα της Μάνας στο αγαπημένο της πρόσωπο, φέρνουν αισιόδοξα μηνύματα και κάνουν τα πραγματικά θαύματα στη βελτίωση της υγείας όχι μόνον των πασχόντων παιδιών αλλά και των ενηλίκων Πασχόντων.
Χρησιμοποιούν οι δικοί τους άνθρωποι, καθ υπόδειξη βέβαια ειδικών επιστημόνων, ως φάρμακο, τη μουσικοθεραπεία, το θέατρο, την επίσκεψη στα διάφορα ενδιαφέροντα μέρη, τη ζωγραφική, τις διάφορες κινηματογραφικές ταινίες με συναφείς ασθένειες, αλλά και διάφορα μουσικά έργα με σκοπό την βελτίωση της νόησης και του συναισθήματος των ασθενών αυτών, αλλά και της ποιότητας της ζωής τους. Αυτά είναι συμπεράσματα από την πολυετή μου παρακολούθηση μουσικών μαθημάτων.
Όπως αναφέρεται, από την ίδια τη δημοφιλή τραγουδίστρια, στα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης: «Η μικρή Νεφέλη ήρθε σαν ελάφι στη σκηνή, μου πήρε το μικρόφωνο και με περίσσιο θάρρος τραγούδησε με ουράνια φωνή… Μας διαπέρασε ο τρόπος το πάθος της, η αποφασιστικότητά της και η λαχτάρα στο βλέμμα της. Μας γονάτισε συναισθηματικά και ταυτόχρονα μας έστειλε στο υπερπέραν… Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή των τελευταίων χρόνων… δεν έχει σημασία, η σημασία είναι αλλού… στο θαύμα της μουσικής! Η Νεφέλη δεν μιλάει… μόνο τραγουδάει»..
Ο καθένας μας βλέποντας το σχετικό video, αντιλαμβάνεται πραγματικά την όρεξη και τη θέληση της μικρής Νεφέλης να μιλήσει, να τραγουδήσει, επηρεασμένη από τα μουσικά ακούσματα. Ενώ δεν μιλούσε και παράλληλα έπαθε και ένα εγκεφαλικό, που την βύθισε για πολλούς μήνες σε κώμα και την καθήλωσε στο κρεβάτι με παράλληλα κινητικά προβλήματα από τότε που γεννήθηκε, όμως ακούγοντας καθημερινά μουσική με τραγούδια της Άλκηστης Πρωτοψάλτη αλλά και πολλά άλλα μουσικά ακούσματα, η θετική επίδραση αυτών των μουσικών ακουσμάτων, η σταθερή και έμμονη άποψη και ιδέα της Μάνας ότι η μουσική θα επιδράσει στο παιδί της και κάποια στιγμή θα μιλήσει, έκαμαν το πραγματικό θαύμα. Αυτό μας ομολογεί και ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος: «Η μουσική είναι καθ όλα ιερή, αφού είναι εύρημα των θεών… «Σεμνή κατά πάντα η μουσική, θεών εύρημα ούσα».
Η δράση και επίδραση της μουσικής, η επιμονή, η αγωνία της Μάνας, την οδήγησαν να σηκωθεί, με τα όποια κινητικά προβλήματά της, να πάρει το μικρόφωνο και να τραγουδήσει με αιθέρια φωνή το τραγούδι της Άλκηστης :«ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ».
Και πράγματι αξίζουν έπαινος, συγχαρητήρια και πολύ χειροκρότημα στην 14χρονη Νεφέλη, όπως επίσης και σε όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην μετεξέλιξη της παιδικής ψυχής.
Παράδειγμα προς μίμηση των οικείων εκείνων, που έχουν προβλήματα, είτε με τη νόσο Alzheimer, είτε εκείνων, οι οποίοι έχουν διάφορα κινητικά, εγκεφαλικά προβλήματα, γιατί η μουσική είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και την ψυχολογία με διάφορους θετικούς τρόπους, όλων των, εν ζωή, οργανισμών.
Η θαυματουργική αξία της μουσικής και η επίδραση αυτής, φανερώνεται στο μεγαλείο της, αφού βελτιώνει τη μνήμη και λειτουργεί ως χαλαρωτικό φάρμακο, επειδή είτε ακούγοντας, είτε άδοντας, έρχονται χιλιάδες αναμνήσεις, που στη συνέχεια ξυπνούν τη ψυχή των συναισθημάτων και επηρεάζουν τη μνήμη του εγκεφάλου κι έτσι καταπολεμά το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη και λοιπά προβλήματα υγείας..
Η θετική λοιπόν επίδραση της μουσικής στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακριβώς αυτό, που μας πληροφορεί ο αρχαίος φιλόσοφος και μουσικός Πλάτων: «Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη»…