Ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του ερευνητικού έργου μιας χώρας, εκτός από τον αριθμό των δημοσιεύσεων και της ποιότητας τους, είναι και η επιτυχία στη διεκδίκηση ερευνητικών κονδυλίων από ανταγωνιστικές Ευρωπαϊκές πηγές.

Η ερευνητική Ελλάδα δεν τα πήγε καθόλου άσχημα όπως φαίνεται στον Πίνακα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Nature και αποτυπώνει το πόσο που έλαβε κάθε χώρα, σε δισεκατομμύρια ευρώ, από το πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα HORIZON 2020,από το 2014 έως το 2020.

Από το σύνολο, των περίπου 60 δις. Ευρώ που χορηγηθήκαν, οι Έλληνες Ερευνητές διεκδικήσαν και πήραν περίπου 1,6δις και η χώρα βρέθηκε στην 11η θέση από τις 28 της Ενωμένης Ευρώπης.

Αν όμως ανάγουμε το ποσόν κάθε χώρας ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού η χώρα μας ανεβαίνει στην 8η θέση ακριβώς μετα τις σκανδιναβικές χώρες και πριν τη Γερμανία, Αγγλία ή τη Γαλλία (πίνακας)

Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν τη σημαντική ικανότητα της ελληνικής επιστήμης στο να διεκδικεί ανταγωνιστικά ερευνητικά κονδύλια από την ευρωπαϊκή ένωση και όχι μόνο.

Τα κονδύλια αυτά, ως γνωστόν, είναι η κινητήριος δύναμη των Ερευνητικών Κέντρων και των Πανεπιστήμιων της χώρας.

Τέλος πιστεύω με λίγο μεγαλύτερη προσοχή και τόνωση των ερευνητικών εργαστηριών από την Πολιτεία τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα αφού η χώρα διαθέτει άριστο ερευνητικό προσωπικό.

 

*Ο Νίκος Σιαφάκας είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.