Από την εποχή του Γουτεμβέργιου έως τη σύγχρονη διαδικτυακή επικοινωνία όπου το κείμενο, η εικόνα και ο ήχος καταργούν τις γεωγραφικές αποστάσεις, η ηλεκτρονική επικοινωνία μας επιτρέπει την ασύγχρονη εξ αποστάσεως διάδραση με κόστος που εξαρτάται από την παραγωγή και διανομή στην ενέργεια.

Ο ηλεκτρισμός και το διαδίκτυο είναι οι δύο μεγαλύτερες ανακαλύψεις όλων των εποχών. Από το στατικό ηλεκτρισμό στην περίοδο της Αναγέννησης, ο αιώνας της βιομηχανικής επανάστασης θα οδηγήσει στη μαζική παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος αρχικά στην Αγγλία, έπειτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία ειδικότερα η παραγωγή ενέργειας εθνικοποιείται μεταπολεμικά όπως ανάλογα έγινε στη χώρα μας.

Η πρόοδος στην επιστήμη από την εποχή του τροχού και της φωτιάς, θα γίνει ορατή το 19ο αιώνα όταν οι μονάδες παραγωγής μεγαλώνουν σε μέγεθος και αστικοποιούνται. Η αγγλική και η αμερικάνικη εκβιομηχάνιση επιτεύχθηκε πολύ γρήγορα κυρίως χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ στην ηπειρωτική Ευρώπη το σχέδιο εκβιομηχάνισης παρέμεινε στα κράτη.

Το εμπόριο γίνεται σταδιακά διεθνικό. Η μείωση της θνησιμότητας και οι νέες μέθοδοι οικογενειακού προγραμματισμού έφεραν την υπερδιπλάσια αύξηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού με ένα επαρκές εργατικό δυναμικό ν’ αστικοποιεί την παραγωγή. Την ευημερία βοήθησαν οι καλύτερες συνθήκες υγιεινής, οι νέες μορφές επικοινωνίας και το νεότευκτο τραπεζικό-πιστωτικό σύστημα.

Στον 20ο αιώνα και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ευρωπαϊκή αγορά αλλάζει γιατί η βιομηχανία της γηραιάς ηπείρου αναστήνεται εκ νέου.  Η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς για παράδειγμα στην Αγγλία στο Coventry και στο Birmingham, η ευρωπαϊκή βιομηχανία τελικά επιβιώνει, η αγορά διευρύνεται, τα προϊόντα αυξάνουν και οι καταναλωτικές συνήθειες των λαών πολλαπλασιάζονται μεταπολεμικά.

Επίσης, στα μέσα του 20ου αιώνα τα αποτελέσματα της δουλειάς σε δίκτυα των Donald Davies και Paul Baran και αργότερα του ARPANET από την ομάδα του Lawrence Roberts, γίνονται αυτοί οι τρεις βασικοί εγκέφαλοι πίσω από τη διαδικτυακή επανάσταση και την ψηφιακή πρόσβαση στην πληροφορία που όλοι φαίνεται να απολαμβάνουμε σήμερα στον 21ο αιώνα.  Ή μήπως όχι όλοι τελικά;

Ο κίνδυνος της αποσπασματικής ή ανύπαρκτης πρόσβασης στον ηλεκτρισμό και συνεκδοχικά στην πληροφορία, σε ποσοστό 11% στην Ευρώπη αφορά σε μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού, που κυρίως πλήττει τις γυναίκες, με κύριες αιτίες την ανεργία και το χαμηλό εισόδημα, την αύξηση του τιμολογιακού κόστους και τέλος την κακή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων λόγω κακών υποδομών ή ελλιπούς μονώσεως.

Η ενεργειακή φτώχεια οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση γιατί η πρόσβαση είναι ανεπαρκής σε ενημέρωση ή προκηρύξεις, άρα νέες θέσεις εργασίας, συνεπώς μεγεθύνεται κάθε πρόβλημα ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης από την κοινωνία της πληροφορίας.

Με το διαδίκτυο και το βιομηχανικό marketing, η συμπεριφορά του καταναλωτή, η οργάνωση και η διοίκηση των πωλήσεων και τα δίκτυα πωλήσεων έχουνε μπει πια σε μία καινούρια πραγματικότητα. Ο διεθνισμός και η ακμή του εμπορίου από μεγάλες αγορές προς μεγάλα αλλά και μικρότερα κράτη ανάμεσά τους και η Ελλάδα έγιναν πεδίο δημιουργικού marketing και φυσικά κερδοφορίας-αυτή είναι η νέα επανάσταση, μετά τον τροχό/φωτιά και την εκβιομηχάνιση, τρίτη είναι η επιχειρηματική επανάσταση.

Η τέταρτη ψηφιακή επανάσταση για την πρόσβαση στην πληροφορία αφορά στην εποχή που ζούμε με το διαδίκτυο να αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η επιχειρησιακή επικοινωνία στο marketing συνδυάζεται με την παγκόσμια οικονομία και την ψηφιακή επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας.

Τα σύγχρονα ζητήματα είναι η καινοτομία, η διαδικτυακή διαφήμιση και εν γένει το ηλεκτρονικό επιχειρείν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς η ποιότητα και η ανάπτυξη δεξιοτήτων οδηγούν σε νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα.

Το διακύβευμα όμως σήμερα δεν είναι η τεχνολογία μονάχα αλλά κυριότατα η φτηνή ενέργεια για το σύνολο του πληθυσμού ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς και όχι μόνο ενημερωμένοι.

Και αυτή είναι η πραγματική επανάσταση για κάθε γενιά.