Είναι γεγονός ότι αργά αλλά  σταθερά περνάμε σε μια Ευρώπη, η οποία χαρακτηρίζεται από τις οικονομίες των περιφερειών .Δεν είναι μακριά ο καιρός στον οποίο δεν θα συγκρίνεται π.χ. η Ελλάδα με την Γαλλία, αλλά η Κρήτη με την Ανδαλουσία,  ή η Θεσσαλία με την Προβηγκια κ.λπ., στα επίπεδα της οικονομίας, του πολιτισμού, της κοινωνίας των πολιτών κλπ…

Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιφέρειες με κύρια πηγή οικονομικών εσόδων τον τουρισμό, όπως η Κρήτη, υπάρχει ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα, ή περισσότερα «εξέχοντα γεγονότα», σε πόλεις ή χωριά της περιοχής μας, ώστε να υπάρχει έντονη κοινωνική ζωή σε ρυθμούς αντίστοιχα εντυπωσιακούς όπως στις αντίστοιχες περίφημες πόλεις της Ευρώπης, την Βενετία, το Παρίσι, την Βαρκελώνη κ.λπ., που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον του τουριστικού ρεύματος. Δεν αρκoύν πια μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, ούτε τα μουσεία μας…

Αφετηρία και δύναμή μας το πολιτιστικό παρελθόν της Κρήτης, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως υπόβαθρο για το πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό της  μέλλον, που θα καθορίσει την ποιότητα της πορείας της στη νέα χιλιετία.

Να δώσουμε, δηλαδή, στην Κρήτη τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει διεθνώς με την δημιουργία ενός ευρύτερου Επικοινωνιακού- Πολιτιστικού – Τουριστικού γεγονότος, ενός π.χ. Διεθνούς Κρητικού Φεστιβάλ – αλλά και άλλα πολιτιστικά γεγονότα (ας ενθυμηθούμε τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αλέξης Ζορμπάς», «Οθέλος», Ο «El Greco») αλλά και την πρόταση για την δημιουργία κινηματογραφικών πλατό, για γύρισμα σημαντικών ταινιών διεθνούς παραγωγής,  καθώς και την οργάνωση διεθνούς πολιτιστικού φόρουμ κ.λπ.

Στρατηγικό πλεονέκτημα  ο μακραίωνας πολιτισμός της Κρήτη (από τα Μινωϊκά Ανακτορικά Κέντρα, μέχρι τον El Greco και τον Νίκο Καζαντζάκη), που αποτελεί το λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

– Στόχος η προβολή και η υποστήριξη της Kρήτης μέσα από την ενίσχυση της σημερινής δυναμικής της και την επιπλέον διαφοροποίηση της εικόνας (profile) του πολιτιστικού προϊόντος της.

  • Προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.
  • Η παρουσία της Kρήτης στα κέντρα αποφάσεων που αφορούν την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριοι αποδέκτες της προσπάθειας αυτής:

  • Το Κοινό της Κρήτης
  • Το Ελληνικό Κοινό
  • η European Community
  • Το Διεθνές Κοινό
  • Τα ΜΜΕ
  • Οι Opinion Makers
  • Οι Επισκέπτες Τουρίστες
  • Στο ξεκάθαρο και πειστικό μήνυμα που θα δώσομε στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή κοινότητα
  • Στην σύνδεση της Π.Κ. με το Παν/μιο Κρήτης, Ι.Τ.Ε., Μουσεία κλπ.
  • Στην διασύνδεση της Π.Κ. με Μ.Μ.Ε. και Lobbies με Κρήτες ή άλλους ανά τον κόσμο
  • Στην ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Στην προβολή και ανάδειξη των μνημείων (ιστορικά, πολιτισμού κ.ά.)

(Βέβαια αποτελεί «άγος» μέγα η απουσία των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων  από το Καλεντάρι της Ουνέσκο, γεγονός για το οποίο πρέπει να απολογηθούν οι  όποιοι αρμόδιοι. Η Υπουργός Πολιτισμού μάλιστα,  που επισκέφτηκε πρόσφατα την πόλη μας,ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της παραχώρησης των Ενετικών τειχών στον Δήμο Ηρακλείου, τήρησε σιγήν ιχθύος για το επίμαχο θέμα και δυστυχώς δεν βρέθηκε κάποιος πολιτικός ή δημοσιογράφος να της το θέσει).

-Επίσης στο στρατηγικό της πλεονέκτημα της Κρήτης ως Ευρωπαϊκό περιφερειακό  κέντρο, που είναι οι άνθρωποι, ο πολιτισμός και το περιβάλλον.

Με ειδικά λοιπόν γεγονότα πρέπει να δίνεται μια διαρκής «μάχη» για να ανέβει το Brand Name της Κρήτης στην πιο υψηλή θέση των Ευρωπαϊκών περιφερειών, ιδιαίτερα με την ανάδειξη και χρήση διεθνών στρατηγικών εργαλείων για την μεγαλύτερη προβολή.