Οι μεταναστευτικές ροές των λαθρομεταναστών, με κατεύθυνση τα νησιά της Κρήτης και της Γαύδου, συνεχίζονται ακάθεκτες και μάλιστα με αυξανόμενη συχνότητα και αριθμό μεταναστών. Η αιτία γνωστή και χιλιοειπωμένη. Τουτέστιν, ακριβώς επειδή δεν υφίσταται στοιχειώδης και στιβαρή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και στο συγκεκριμένο, εθνικής σημασίας, ζήτημα.

Βεβαίως, η Κυβέρνηση, τις τελευταίες μέρες, έχει να αντιμετωπίσει άλλα σοβαρότερα προβλήματα για την επιβίωση της ίδιας, με αφορμή το σοβαρότατο σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που πλημμύρισε την επικαιρότητα.

Αφήνοντας στην άκρη όλα τα αισχρά και ανήκουστα που ακούσαμε μέχρι τη στιγμή ετούτη, γιατί σίγουρα υπάρχει πληθώρα άλλων που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, και εστιαστούμε αποκλειστικά στο θέμα των λαθρομεταναστών, αναρωτιέται ο απλός πολίτης πού βρίσκεται το εθνικό όραμα, οι επιδιώξεις, οι αντιστάσεις της χώρας μας πάνω σε αυτό, αλλά και άλλα συγκλίνοντα ζητήματα.

Τι μπορεί λοιπόν να αναμένει κάποιος από έναν υπουργό, σήμερα, που δηλώνει ότι τα συμφέροντα της χώρας εξικνούνται στα έξι μίλια, με τις απαράδεκτες και ντροπιαστικές επικύψεις του, έναν υπουργό Εξωτερικών, που αδιαφορεί αν τον αποκαλέσουν εθνικό μειοδότη, που δηλώνει φιλέλληνας, αφού αυτό υπαινίσσεται ότι μπορεί να μην θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα, και τόσα άλλα που ήρθαν αιφνίδια στο φως;

Οι υπουργοί αλλάζουν, κάποιες φορές αναγκαστικά, όπως και εκείνος της μετανάστευσης πριν λίγο, αλλά τα σοβαρά παραμένουν γιατί η παράνομη μετανάστευση φορτίζει μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία στην ουσία βρίσκεται, ήδη, ανάμεσά μας. Αλήθεια, αφού ήταν σοβαρό το μεταναστευτικό ζήτημα για την Κυβέρνηση, γιατί δεν έστειλε προηγουμένως τις δύο πολεμικές φρεγάτες στα νότια της Κρήτης;

Η κατάσταση, ειδικά στη μικρή Γαύδο, με την παράνομη έλευση μεταναστών είναι οδυνηρή, ενώ στην Κρήτη είδαμε τι έγινε με τις αυθόρμητες εκδηλώσεις των απλών πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, με δεδομένη την ανασφάλεια που νιώθουν μετά από την δρομολογούμενη και κατάπτυστη πρόθεση της Κυβέρνησης να τους διασπείρει ανάμεσα σε διάφορους οικισμούς, ώστε να μην γίνονται ορατοί, στα αρχικά φυσικά στάδια, γιατί αργότερα όλα θα φανούν σε όλη τη μεγαλοπρέπεια, όπως στο κέντρο των Αθηνών με τα τελευταία αίσχη!

Φυσικά, γνωρίζουν καλά στα κυβερνητικά επιτελεία ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές είναι η παρεμπόδισή τους στα σημεία απ’ όπου ξεκινούν, από τις ακτές της Λιβύης εν προκειμένω, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, αφού η εξωτερική μας πολιτική απέτυχε παταγωδώς και στον συγκεκριμένο τομέα, παρά τις πολλαπλές εκθέσεις ιδεών που περιγράφουν και αναλύουν οι αρμόδιοι στα τηλεοπτικά πάνελ και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ γνωρίζουν καλά ότι πίσω από τα τελευταία μεταναστευτικά κύματα κρύβεται η εξ ανατολών γειτονική μας χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία γνωρίζει την κατάσταση, σαφώς και θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά απαιτεί την συνεχή ενόχληση και πίεση από την Κυβέρνησή μας, κάτι που δεν καταφέραμε ούτε εδώ αποτελεσματικά, σε πρακτικό επίπεδο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι η χώρα μας θα στείλει πολεμικά πλοία νότια της Κρήτης, αλήθεια πού απευθύνονται; Έχει αναλογισθεί ο εμπνευστής αυτής της ιδέας και της δήλωσης ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τη χώρα και για ακόμα μια φορά, θα αυξήσουμε αριθμητικά τις εθνικές μας αστοχίες και επιπολαιότητες;

Και γιατί τα στέλνει τώρα εκεί και δεν τα έστειλε πριν κάποιο χρονικό διάστημα κοντά στην Κάσο, όπου η χώρα υπέστη έναν ακόμα απαράδεκτο εξευτελισμό και γελοιοποίηση;

Φυσικά, αυτό που θα δούμε σίγουρα, είναι ότι τα πολεμικά μας πλοία δεν θα αποτρέψουν εκείνο που πιθανολογούν, αλλά μάλλον θα αποτελέσουν ένα ακόμα ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς των λαθρομεταναστών στα πλησιέστερα χώματα της Κρήτης και της Γαύδου, γιατί οι διακινητές θα βυθίσουν τα σαπιοκάραβα μόνοι τους με τη θέα των πλοίων μας. Έτσι, απλά και με ασφάλεια! Γιατί η κύρια αποστολή των φρεγατών είναι άλλη και την οποία η Κυβέρνηση δεν μπορεί, για διάφορους λόγους, να θέσει σε λειτουργία!

Και γιατί, για την ώρα, εκείνο που κάνει, κατόπιν πιέσεων από Ευρωπαίους ηγέτες, είναι να τους προσφέρει άσυλο και να τους σκορπίζει στη χώρα, με ευφυή κατά την γνώμη της τρόπο, ώστε να μην γίνονται μαζικά ορατοί από τους πολίτες! Και γιατί δεν είδαμε τίποτα, αλλά απλώς ακούμε συνεχόμενα αερολογίες περί δήθεν απελάσεων!

Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι τέως διευθυντής Χειρουργικής και συγγραφέας