Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του Εθνους μας συναντούμε γεγονότα που μας πονούν και μας πληγώνουν. Ξεχωρίζουν οι γενοκτονίες, όπου χιλιάδες αδελφοί μας ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες κι άλλοι τόσο βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και χάθηκαν.
Μεγάλες γενοκτονίες που τραυμάτισαν κι εξασθένισαν την πατρίδα μας είναι: Του Μικρασιατικού Ελληνισμού, του Ποντιακού και του Κυπριακού Ελληνισμού. Ολες οι γενοκτονίες έγιναν από τους αιώνιους εχθρούς μας τους Τούρκους. Τα τραγικά μας λάθη αρχίζουν από την κατάργηση της Δημοκρατίας το 1967. Συνεχίζουν 15 Ιουλίου 1974 όταν ο αρχηγός της Χούντας των Αθηνών Ταξίαρχος Ιωαννίδης έκαμε πραξικόπημα στην Κύπρο για την ανατροπή του Μακαρίου.
Αυτό το πραξικόπημα έγινε αιτία να εισβάλουν οι Τούρκοι στην Κύπρο. Πάντα οι ΗΠΑ είχαν το φόβο να γίνει η Κύπρος δορυφόρος της Σοβιετικής Δύναμης, όπως έγινε με την Κούβα. Την αφορμή έδωσε ο Μακάριος όταν προσχώρησε στους αδέσμευτους. Εμπόδιο στα σχέδια των Αμερικανών ήταν ο Μακάριος που έπρεπε να εξουδετερωθεί είτε πολιτικά είτε φυσικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος θορυβημένος έστειλε επιστολή στον Φαίδωνα Γκιζίκη, πρόεδρο της Χούντας των Αθηνών πως οι αξιωματικοί ετοίμαζαν πραξικόπημα εναντίον του και ζητούσε την απομάκρυνσή τους. Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο ήταν αμερικανοκίνητα σχέδια. Μεγάλες όμως και οι ευθύνες των Ελλήνων αρχηγών των επιτελείων Αραπάκη, Μπονάνου, Ντάβου, Παπανικολάου και Γαλατσάνου που γύρισαν πίσω τα υποβρύχια “Νηρεύς” και “Παπανικολής” που ήταν εν πλω για την Β. Κύπρο.
Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Σίσκο είχε δώσει διαταγή στους Ελληνες αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων να μη χτυπήσουν την τουρκική εισβολή. Ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1973 και ώρα 5.20 έγινε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Γι αυτή την εισβολή είχε ενημερωθεί και η Αθήνα και η Λευκωσία. Οι αλληλοαναιρούμενες διαταγές η ανάκληση των υποβρυχίων και μαχητικών αεροπλάνων, βοήθησαν το προδοτικό σχέδιο.
Ελληνες καταδρομείς, ξημερώματα 21ης με 22ης Ιουλίου μετέφεραν στην Κύπρο, από την Κρήτη καταδρομείς. Πρωταγωνιστής της αποστολής ήταν ο υποπτέραρχος, Γεώργιος Μήτσαινας. Αυτός και πολλοί άλλοι ισχυρίζονται πως σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη, το 1964, το 1967 και το 1974 θάχαμε συντρίψει κατά κράτος τους Τούρκους. Αυτό το παραδέχονται όλοι οι Τούρκοι επιτελείς.
Ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, σε βιβλίο του γράφει: Ευτυχώς δεν έγιναν ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από την Αθήνα, γιατί δεν θα κάναμε ούτε καν την απόβαση. Ολα ήταν μιλημένα, σχολιάζει ο κ. Μήτσαινας. Το BBS μετέδιδε συνεχώς πλάνα του απόπλου των Τούρκων. Γιατί δεν σηκώθηκαν τα μαχητικά μας αεροπλάνα από την Ανδραβίδα και την Κρήτη να συντρίψουν τον τουρκικό στόλο; Γιατί διατάχτηκαν τα δύο υποβρύχια να γυρίσουν πίσω;
Στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο καταστρώθηκαν τα προδοτικά σχέδια. Ο 6ος Αμερικανικός στόλος ήταν γύρω από την Κύπρο κι εμπόδισε τα ελληνικά πλοία να προσεγγίσουν. Το βράδυ της 21ης Ιουλίου, με το επιταγμένο πλοίο, “Ρέθυμνο” έφυγε για την Κύπρο μ’ εθελοντές, αξιωματικούς και φοιτητές, για να πολεμήσουν τους Τούρκους. Στην πορεία μας διέταξαν ν’ αποβιβάσομε τις δυνάμεις στη Ρόδο γιατί κινδυνεύει από τους Τούρκους.
Αποβιβαστήκαμε στη Ρόδο χωρίς να δούμε κανένα Τούρκο. Διοικητής της Αμμοχώστου ήταν ο συνταγματάρχης Ζαρκάδας. Η συμπεριφορά του έδειχνε τη μεγάλη προδοσία. Συνέχεια έλεγε: Ο,τι είναι να γίνει ας γίνει. Δεν πρέπει να μαστε προκλητικοί! Οι κάτοικοι της Αμμοχώστου οργανώθηκαν σε ομάδες. Ο ταγματάρχης Ανδρέας Μουζάκης ηγήθηκε των ομάδων και κατέλαβε το τουρκικό πολυβολείο. Οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν κι υποχωρούσαν παντου.
Η πόλη ήταν τουρκοκρατούμενη. Στις συγκρούσεις, σκοτώθηκε ο Μουζάκης. Οι μαχητές ενημέρωσαν το Διοικητή Αρκάδα πως οι πύλες της πόλης είναι ανοιχτές και με λίγες ενισχύσεις μπορούσαν να καταλάβουν την εντός των τειχών πόλη Η προδοτική απάντηση: Αμεση υποχώρηση. Η κατάληψη της Αμμοχώστου δεν είναι δική σας δουλειά.
Τίνος δουλειά είναι η απελευθέρωση της Αμμοχώστου; Απάντηση: Σας διατάζω να υποχωρήσετε αμέσως. Οι υποχωρήσεις της Ελλάδας αποθρασύνουν τα κέντρα εξουσίας της Άγκυρας. Μεγαλύτερες υποχωρήσεις απ’ αυτές της γενοκτονίας των Κυπρίων δεν θα υπάρχουν. Τα δύο υποβρύχια θα μπορούσαν να καταβυθίσουν τον τουρκικό στόλο.
Τα πολεμικά αεροπλάνα που περιμεναν διαταγές στην Κρήτη και την Ανδραβίδα θάχαν εύκολο έργο. Αγνωστες πτυχές επίλυσης του Κυπριακού. Στο αρχείο του Ελληνοαμερικανού Σπύρου Σκούρα, προσωπικού φίλου του Αμερικανού Προέδρου Τζόνσον, υπάρχουν επιστολες του Σκούρα στον Αμερικανό πρόεδρο για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σχέδιο για το Κυπριακό.
Την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα με τον όρο να επιτραπεί στους Τούρκους να ‘χουν αεροπορική βάση στο νησί για 25 χρόνια. Δυστυχώς αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Πρώτοι οι Ελληνες απέρριψαν το σχέδιο. Ο Πρόεδρος Τζόνσον είχε αποκαλύψει σ’ επιστολή του, ότι το Κυπριακό τον είχε απασχολήσει, σχεδόν ενάμιση χρόνο.
Ο Σπύρος Σκούρας με τον Αρχ/πο Ιάκωβο οργάνωσαν επίσημο δείπνο για τον έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, συγκεντρώνοντας τη διπλωματική και επιχειρηματική αφρόκρεμα της εποχής. Στόχος η επίλυση του Κυπριακού. Πρόβλημα είχε δημιουργηθεί με την άρνηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ινονού.
Σήμερα ύστερα από τόσα χρόνια το Κυπριακό είναι σε δύσκολη φάση. Ο Τούρκος προεδρος επιμένει. Θέλει διχοτόμηση της Κύπρου.
Τα τραγικά μας λάθη είναι σύμμαχός του για τη γαλάζια πατρίδα.