Ο παράδεισος είναι χαρά και πανηγύρι για όλους τους ανθρώπους. Είναι συλλειτουργία των ανθρώπων και της φύσης.  Σ’ αυτή τη συλλειτουργία ο καθένας δίδει τον εαυτό του στους άλλους και τη φύση και οι άλλοι και η φύση τον αγκαλιάζουν και του δείχνουν το δρόμο του παραδείσου. Ο άσωτος της παραβολής έφυγε από το σπίτι του πατέρα, αφού πήρε το μερίδιό του. Έφυγε από τον παράδεισο, δυστύχησε και πείνασε. Χόρταινε την πείνα του με την τροφή των χοίρων.

Η ασωτία και κατασπατάληση άρχισε από τη στιγμή που πήρε το μερίδιό του και έφυγε. Έγινε άσωτος από τη στιγμή που αυτονομήθηκε από τους άλλους. Η φύση είναι περιουσία όλων των ανθρώπων. Ο άνθρωπος προσπαθεί, με την τεχνολογία, να πάρει για λογαριασμό του όσο μεγαλύτερο μερίδιο μπορεί. Έτσι ενεργεί “παραφύση” μολύνει το περιβάλλον, παραβιάζει και παραμορφώνει τη φύση.

Ο Θεός θέλει ελεύθερο τον άνθρωπο. Ουδέποτε τον υποχρεώνει να πράξει αυτό ή εκείνο. Ούτε τους πρωτόπλαστους υποχρέωσε. Απλώς τους προειδοποίησε. Αυτοί όμως αυτονομήθηκαν. Μετά την παρακοή ο άνθρωπος θέλει να δικαιολογηθεί. Να κρύψει τις ευθύνες του. Ο Αδάμ τα φόρτωσε στην Εύα. Εκεί στον Όφη. Το ίδιο κάνομε κάθε εποχή. Ανευθυνότητα και δικαιολογίες. Οι ανάγκες των ανθρώπων φταίνε, λένε πολλοί, και καταστρέφεται το περιβάλλον.

Υπάρχει πιο άστοχη δικαιολογία; Ποιοι εξοπλίζουν τους λαούς και κάνουν τους πολέμους; Γέμισε ο κόσμος πηρυνικά εργοστάσια, για φτηνότερη ενέργεια αλλά και για πυρηνικά όπλα. Τα ραδιενεργά νέφη ξεπερνούν τα σύνορα κρατών. Παραμένουν στην ατμόσφαιρα, γίνονται βροχή κι η ραδιενέργεια πέφτει πάνω στους ανθρώπους στις καλλιέργειες και στα σωθικά μας με τον αέρα. Ασφάλεια ζωής με τα πυρηνικά εργοστάσια δεν υπάρχει.

Ατυχήματα και βλάβες απρόβλεπτες συμβαίνουν.  Η ραδιενέργεια απ’ ότι λένε οι ειδικοί μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία σε μαζική έκταση,  να θανατώσει παιδιά και να κάμει έγκυες γυναίκες να γεννήσουν τέρατα. Στο βάθος όμως υπάρχει ο εφιάλτης του πυρηνικού πολέμου που θα εξαφανίσει το ανθρώπινο γένος.

Ο μεγάλος εγκληματίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Αδόλφος Χίτλερ, με τα 50 εκατομμύρια νεκρούς είχε έτοιμα τα εργοστάσιά του να κατασκευάσουν ατομικές βόμβες. Τον πρόλαβαν οι σύμμαχοι. Με τους συνεχείς βομβαρδισμούς κατάστρεψαν τα εργοστάσια και γλίτωσε ο κόσμος απο ολοκληρωτική καταστροφή.

Σε λίγο όλες οι χώρες θα’ χουν πυρηνικά εργοστάσια, ασφαλώς και πυρηνικά όπλα, για την άμυνά τους ή για δυναμική εθνική και οικονομική λύση. Θα ‘χουν και χημικά εργοστάσια με τα δηλητηριώδη αέριά τους. Η ισχυρότερη ναυτική μονάδα στον κόσμο σήμερα, έχει καθελκυστεί στις ΗΠΑ. Είναι το ατομικό υποβρύχιο “Οχάιο”.

Οι πυρηνικοί πύραυλοι του έχουν τη δυνατότητα με μια βολή να εξασφανίσουν πολλές δεκάδες πόλεις. Έχει μήκος 170 μέτρα. Είναι 18.000 τόνων με ταχύτητα 74 χιλ/τρων την ώρα. Στο κατάστρωμά του οθρώνονται 24 μονάδες πυραύλων με 32 τόνους η καθε μία. Η ακτίνα δράσης των πυραύλων είναι 12.000 χιλ/τρα.

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, κάποιος παρανοικός να πατήσει το κουμπί αυτών των πυραύλων. Θα μπορέσει να σωθεί κανείς; Δε θα ‘ναι το τέλος του ανθρώπινου γένους; Τ’ ατυχήματα στον πυρηνικό σταθμό Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, της Φουκοσίμα, Ιαπωνίας και άλλων μας έχουν προειδοποιήσει προ πολλού.

Παλιά πίστευαν πως η ακτινοβολία και τα ραδιενεργά κατάλοιπα εξουδετερώνονται σε λίγα χρόνια. Αργότερα υπολόγισαν πως χρειάζονται 100 χρόνια και δημιούργησαν νεκροταφεία καταλοίπων. Μετά από λίγο είπαν για 600 χρόνια. Σήμερα, οι ειδικοί, ομιλούν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, να εξουδετερωθούν τα ραδιενεργά κατάλοιπα κι η ακτινοβολία.

Μας βεβαιώνουν ακόμη πως εάν εκραγεί ένας αντιδραστήρας πυρηνικού εργοστασίου M.W. θα έχει ακτίνα δράσης 600 χιλιόμετρα και θα αποδεσμεύσει ραδιενέργεια 600 φορές μεταλύτερη από την βόμβα της Χιροσίμα (98.000 νεκροί, 9.200 τραυματίες και 13.000 εξαφανισθέντες).

Ο πολυβραβευμένος Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι επικοινωννούσε μόνο με υπολογιστή. Προειδοποίησε την ανθρωπότητα ότι το τέλος του πλανήτη μας πλησιάζει. “Η ανθρωπότητα είπε θ’αντιμετωπίσει μεγάλους κινδύνους στο μέλλον με την επιθετικότητα και βαρβαρότητα των ανθρώπων”.

Μίλησε για τα θαύματα του σύμπαντος και κάλεσε τους ανθρώπους ν’ αναζητήσουν τη σημασία όσων βλέπουν.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα που μολύνει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων είναι η άγρια εκμετάλλευση των υδάτινων πηγών της γης. Οι πηγές όμως δεν είναι ανεξάντλητες ούτε κι εμείς η τελευταία γενιά του πλανήτη. Η πεδιάδα της Μεσαράς από τα ευφορότερα μερη της ελληνικής επικράτειας έχει μεγάλο πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντά της”.

  1. Από τις αλόγιστες χρήσεις στις αρδεύσεις και τα σοβαρά λάθη που έχουν γίνει.
  2. Από τις νέες κλιματολογικές αλλαγές, τους καύσωνες και τη μείωση των βροχοπτώσεων που έχουν εξαντλήσει τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και τους ιδιοκτήτες που βγάζουν γεώτρυση με πολλά νερά και σε λίγο στερεύει, αφήνοντάς τους καταχρεωμένους.
  3. Πολλά νερά και μολυσμένα από τα υπόλοιπα των φυτοφαρμάκων ψεκασμών και κατσιγάρων.

Πόσιμο νερό από τις γεωτρύσεις του κάμπου είναι δύσκολο. Τ’ Αστερούσια Όρη έχουν πολλά νερά κι οι μεσαρίτες έπρεπε απ’ εκεί να υδρεύονται. Η θάλασσα αργά ή γρηγορα θα εισέλθει στον υδροφόρο ορίζοντα και τα νερά θα ‘ναι ακατάλληλα και για άρδευση.

Ο αποξηραμένος “γεροπόταμος” πριν 50 χρόνια είχε τόσα νερά που οι μεσαρίτες μάθαιναν κι έκαναν μπάνιο το καλοκαίρι. Ήταν γεμάτος καβρούς, χελώνες και χέλια με κολύμπες 3-4 μέτρα βάθος. Σήμερα μόνο σουπίδια κι απόβλητα. Η Μεσσαρά το παραγκωνισμένο αυτό διαμέρισμα έπρεπε να έχει φράγματα να συγκρατούν τα βρόχινα νερά να μην πηγαίνουν στη θάλασσα. Έτσι θα ‘χε πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και όχι αποξηραμένο “γεροπόταμο”. Η μόλυνση του περιβάλλοντος εξαφανίζει τους οργανισμούς της θάλασσας και της ξηράς και απειλή τη ζωή των ανθρώπων.

Ο Παπαδιαμάντης ήταν ψάλτης της Εκκλησίας με οδοιπορίες σ’ εξωκκλήσια και πανηγύρια στην ελληνική φύση. Έγραψε πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα. Μέσα σ’ αυτά μας λέει πως όλα στη ζωή μας είναι ένας διάλογος. Διάλογος μεταξύ προσώπων. Προσώπων και φύσης. Προσώπων και Θεού. Η ύπαρξη ενός προσώπου είναι διάλογος με τη φύση.

Η πανδημία του κοροναϊού μας δίδει την αφορμή κι ευκαιρία να προβληματιστούμε με τη μόλυνση του περιβάλοντος και τον κίνδυνο εξαφάνισης του ανθρώπινου γένους. Ο Μακαριστός Πατριάρχης Κυρός Δημήτριος όρισε την 1η Σεπτεμβρίου, αρχή του εκκλησιαστικού  έτους, ημέρα του περιβάλλοντος. Ο διάδοχός του Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος αγωνίζεται για το περιβάλλον. Ας συνταχθούμε μαζί του να δώσομε τη μάχη για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους.