Μονάχα τα οράματα μπορούν ν’ αντισταθμίσουν και εξουδετερώσουν τα σπέρματα διάλυσης ενός λαού
(Ντε Γκωλ, Γάλλος πρόεδρος)
Η πατρίδα μας έχει τις προϋποθέσεις, όπως λένε έγκυροι αναλυτές, για να ‘ναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου. Έχει ένδοξη ιστορία και φυσικές καλλονές. Λιμάνια και πρωτοπόρο ναυσιπλοΐα στον κόσμο. Γόνιμα εδάφη, υπόγειους θησαυρούς κι εύκρατο κλίμα.
Γεωγραφική θέση σπουδαία μεταξύ των ηπείρων. Ήρωες και αγίους που δίδαξαν με τη ζωή και το παράδειγμά τους την αγάπη στην πίστη, την πατρίδα και στους συνανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η πατρίδα είναι ψωμοζήτης σήμερα. Όλοι μας τα ‘χουμε γι’ αυτό, με τους “μικρούς μας πολιτικούς” κι αυτό είναι αλήθεια.
Όμως “πιο μικροί” είμαστε εμείς, οι πολίτες που τους ψηφίζομε και τους βγάζομε στους θρόνους. Αυτό σημαίνει πως είμαστε εγωιστές και συμφεροντολόγοι. Έτσι οι αδίστακτοι δημαγωγοί με τους πύρινους λόγους, μόνο για μας, μας κάνουν δικούς τους, όργανά τους. Διχάζουν την κοινωνία και μας κάνουν φερέφωνά τους.
Αυτοί ξέρουν τι κάνουν. Εμείς όμως, οι πολίτες, δεν ξέρομε.
Ξεχνούμε πως μόνο όταν ευημερεί μια κοινωνία, που είμαστε μέλη ευημερούμε κι εμείς. Έχομε εργασία, ασφάλεια, περίθαλψη και συμμετοχή στα υλικά και πνευματικά αγαθά. Όταν δεν ευημερεί η κοινωνία, όταν είναι φτωχή, είμαστε κι εμείς φτωχοί. Αυτό είναι νόμος.
Έχει όμως εξαιρέσεις στην πατρίδα μας με τους πολιτικούς να ζουν στα πλούτη και καλοπέραση με καταθέσεις σε ξένες τράπεζες. Την ίδια ώρα ο μισός πληθυσμός της χώρας μας ζει στην πρωτεύουσα.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς εγκατέλειψαν την ύπαιθρο και στριμώχτηκαν στο κέντρο με την ελπίδα να ζήσουν καλύτερα. Αλλο τμήμα έφυγε μετανάστης στην αλλοδαπή για να μην ξαναγυρίσει και να γίνει ομογενής της διασποράς. Εγκατέλειψαν τα γόνιμα εδάφης της πατρίδας γιατί δεν μπορούσαν να ζήσουν.
Πλούσια κι εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης. Ορισμένα τα καλύτερα του κόσμου. Όμως μένουν απούλητα, πολλές φορές, και σαπίζουν στις αποθήκες και τα χωράφια. Τιμές ασύμφορες που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα, αγνώστου ποιότητας, εισαγόμενα προϊόντα καλύπτουν τις αγορές μας. Το λάδι το ελληνικό προπαντός το κρητικό είναι το καλύτερο του κόσμου. Ακόμη όμως πωλούνται μεγάλες ποσότητες χύμα.
Το παίρνουν οι άλλοι, το ανακατεύουν με το δικό τους, το κάνουν πρώτης ποιότητας και τυποποιημένο, το σερβίρουν στις διεθνείς αγορές. Εμείς βασανίζομε τους παραγωγούς με τις τιμές που δίδομε κάθε χρόνο. Το έναν χρόνο τους δίδομε 3 1/2 ευρώ το κιλό. Τον άλλο 3 και τον άλλο 2 1/2 ή δεν πωλείται καθόλου.
Ο δάκος κάνει θραύση. Οι ψεκασμοί ας περιμένουν. Μπορεί ο γεωργός να περιμένει και να μην το “βάλει στα πόδια;” Γεωργοί γονείς αποτρέπουν τα παιδιά τους να τους διαχεχτούν στο επάγγελμα. Τα προτρέπουν να φύγουν. Η ύπαιθρος ερημώνει. Αυτό τοι διαπιστώνομε όταν επισκεφτούμε τα χωριά της υπαίθρου. Στα πιο πολλά έχουν κλείσει τα δημοτικά σχολεία. Εχουν κλείσει τα καφενεία.
Έσβησαν οι παραδοσιακές γειτονιές με τις πιο όμορφες παρέες. Δεν υπάρχει ο δάσκαλος, ο πρόεδρος της κοινότητας, ο αστυνόμος, ο αγροφύλακας. Υπάρχει μόνο ο ιερέας που η ενορία του έχει δύο χωριά και τα επισκέφτεται, εκπεριτροπής, για τα ιερατικά του καθήκοντα. Οι περισσότεροιν κάτοικοι έχουν φύγει. Αυτοί που έμειναν αναζητούν ευκαιρίες να φύγουν.
Δεν αντέχουν άλλο την εγκαταλειψη της πολιτείας. Δεν αντέχουν τις φορολογικές επιδρομές. Δεν αντέχουν τις καταστροφές των προϊόντων τους από τις ανώμαλες καιρικές συνθήκες. Τι μπορεί να γίνει σ’ αυτή τη δραματική ελληνική κατάσταση;
- Η πολιτεία με νέα προγράμματα να στηρίξει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Να δώσει ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα τους και να μειώσει το κόστος παραγωγής. Είναι ντροπή ν’ αποποιούνται τις γονεϊκές περιουσίες τα παιδιά, να φεύγουν από τις γενέτειρές τους αφήνοντας πίσω τους τα πιο γόνιμα εδάφη της Ευρώπης.
- Να στηριχτεί η πολύτεκνη οικογένεια στην πατρίδα μας, προπαντός στην ερημώνουσα ύπαιθρο. Η Εκκλησία της Ελλάδας με πρωτοβουλία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εφάρμοσε πρόγραμμα στη Θράκη, υπέρ του τρίτου παιδιού στην οικογένεια, με θαυμάσια αποτελέσματα. Το μέλλον της πατρίδας μας εξαρτάται από την πολύτεκνη οικογένεια. Ας λάβει τ’ απαραίτητα μέτρα η πολιτεία για να εκλείψουν οι ανασχετικοί φραγμοί στους γάμους, τις γεννήσεις και τις απάνθρωπες εκτρώσεις. Πόσο μεγάλο κι επείγον είναι το θέμα φαίνεται από τους στρατεύσιμους της χώρας μας που όλο και περισσότερο λιγοστεύουν. Ας ξυπνήσομε προτού είναι πολύ αργά. Ας διδαχτούμε από τους αγώνες και θυσίες των προγόνων μας, όπως των αγωνιστών του 1940, που προημερών γιορτάσαμε. Ας συνειδητοποιήσουμε πως όπως πάμε σε λίγο θα είμαστε μειονότητα στον τόπο μας. Τότε θα επαληθευτούν τα λόγια του πρώην προέδρου της Τουρκίας. Οζάλ: Μην ανησυχείτε έλεγε στους Τούρκους. Τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου θα τα λύσουν μόνοι τους οι Έλληνες με το δημογραφικό τους πρόβλημα.