Είναι γεγονός ότι σε κάθε εποχή τα κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στο κυβερνητικό έργο. Συνδυάζουν βέβαια παράλληλα την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του κάθε θέματος προς όφελος της παράταξής τους. Υπάρχουν όμως και θέματα, που λόγω της θεμελιώδους σημασίας τους πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του λαού, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, εξαρτήσεις και ωφέλειες.
Σ’ αυτά ανήκουν οι επιδημίες, οι σεισμοί και άλλες θεομηνίες, που το τίμημά τους πληρώνεται ακριβά από το λαό. Μια κρίσιμη περίοδος που διερχόμαστε σήμερα είναι εκείνη της μακρόχρονης πανδημίας του κορονοϊού, με την ευρύτητα της διάδοσής της. Σ’ όλο το διάστημα της επώδυνης διαδρομής της ασκείται μια έντονη κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού.
Η στάση αυτή των κομμάτων δεν έχει μόνο επικριτικό χαρακτήρα. Συνδυάζεται παράλληλα και με την αποκόμιση ψήφων για την ενίσχυση του κομματικού τους οφέλους. Καταντά έτσι η κριτική που ασκείται και η ψηφοφορία που ακολουθεί να εκτρέπονται του πραγματικού τους σκοπού, αφού καταφαίνεται η ψηφοθηρική τους απόκλιση.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η όποια νεοφερόμενη λοιμογόνος νόσος δεν ζητά άδεια εισόδου σε κάθε χώρα. Είναι φυσικό λοιπόν να βρίσκει απροετοίμαστη την ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπισή της, με την ανακάλυψη και χρήση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Ιδανικές λύσεις σ’ αυτές τις καταστάσεις δεν μπορούν να δοθούν. Οι προσφορότερες προς εφαρμογή μέθοδοι ερευνούνται και εφαρμόζονται.
Έντονη κριτική ασκείται για τη διαχείριση της χιονοκαταιγίδας, που έπληξε πρόσφατα την κεντρική και νότια Ελλάδα. Η ασυνήθιστη ποσότητα χιονιού που απόθεσε στην Αθήνα έδωσε λαβή για κριτική αναφορικά με τα ελλιπή μέτρα που λαμβάνονται. Δεν έλειψε ακόμα η κριτική για τις πυρκαγιές και τους σεισμούς, όπου δοκιμάστηκε η χώρα.
Υπάρχουν όμως και θέματα με πλατύ επίσης ενδιαφέρον, για τα οποία τα πολιτικά κόμματα απουσιάζουν και τηρούν σιγή ιχθύος. Το βλέπουμε στο κρησφύγετο που για 34 χρόνια λειτουργούσε παράνομα στους νόμιμους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην τολμηρή απόφαση του Πρύτανη να καταγγείλει στις αρχές την παράνομη λειτουργία του κρησφύγετου, εκείνος απειλήθηκε και μάλιστα με περιφορά του κηδειόχαρτου, δηλωτικό του τέλους που τον αναμένει. Άλλο θέμα επίσης που αντιμετωπίζεται με πλήρη αδιαφορία αφορά τη διαπόμπευση του Πρύτανη της Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Ένα επίμηκες επώμιο χαρτόνι με άνοιγμα στο χώρο της κεφαλής αποτελούσε το κατηγορητήριό του κατά τη γνώμη των κατηγόρων του. Αυτό αποτελεί πλήρη διασυρμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι πολιτικοί μας πρέπει να ασκούν κριτική προς κάθε κατεύθυνση και όχι μόνο σε τομείς που αναμένουν ψηφοθηρικό ενδιαφέρον.
Δεν διαφεύγει τέλος του κόσμου η χρήση ακατονόμαστων λέξεων και φράσεων κατά την άσκηση κριτικής, που δεν είναι καθόλου τιμητικές για το κοινοβούλιό μας.
* Ο Γ. Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής