Η ίδρυση του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης έρχεται να αναβαθμίσει όχι μόνο τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό ρόλο που το ΤΕΙ Κρήτης είχε έως σήμερα, αλλά και να συμβάλλει στην περεταίρω εδραίωση της Κρήτης ως ακαδημαϊκού και ερευνητικού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας.

Το νέο πανεπιστήμιο αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας αφού ενδυναμώνονται τα υπάρχοντα τμήματα, ιδρύονται νέα τα οποία αποτελούσαν αιτήματα δεκαετιών όπως το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ ιδρύεται και Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με σημαντικά καινοτόμα Ινστιτούτα.

Στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης που έδρα θα έχει το Ηράκλειο θα λειτουργήσουν πέντε σχολές ενώ θα ιδρυθούν συνολικά 17 τμήματα από τα Χανιά έως τη Σητεία πολλά από τα οποία θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο οι σχολές που δημιουργούνται είναι:

α) Επιστημών Υγείας, με έδρα το Ηράκλειο (Τμήμα Νοσηλευτικής –Ηράκλειο, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας -Ηράκλειο, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας -Σητεία, Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού -Άγιος Νικόλαος, Τμήμα Φυσικοθεραπείας –Ιεράπετρα).

β) Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής –Ηράκλειο, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού -Ηράκλειο , Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας – Άγιος Νικόλαος,

γ) Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Ηράκλειο, (Τμήμα Γεωπονίας –Ηράκλειο, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων – Ηράκλειο).

δ) Μηχανικών, με έδρα το Ηράκλειο (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηράκλειο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – Ηράκλειο , Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής – Ηράκλειο, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Χανιά, Τμήμα Χημικών Μηχανικών –Χανιά.

ε) Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών με έδρα το Ρέθυμνο (Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής – Ρέθυμνο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Ρέθυμνο).  Με την ψήφιση του νομοσχεδίου και την ένταξη στο μηχανογραφικό των υποψηφίων για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 των περισσοτέρων τμημάτων το νέο και πολλά υποσχόμενο Ίδρυμα ξεκινά την πορεία του στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας. Η Κρήτη αναβαθμίζει το ρόλο της σαν νησί-κέντρο παιδείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η νέα εποχή γνώσης για την Κρήτη αποτελεί μια νέα θετική πραγματικότητα.

Για να αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα η κοινωνία, οι πολίτες της Κρήτης, οι φορείς, από τη Σητεία έως τα Χανιά, πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια η οποία ανοίγει νέους δρόμους για το μέλλον. Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι στη νέα εποχή, τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, δεν τις αντιμετωπίζουμε με μικροτοπικές αντιδράσεις, στείρα πολιτική αντιπαράθεση, έριδες ανάμεσα σε πόλεις της Κρήτης ή ανάμεσα σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η εμβληματική αυτή προσπάθεια θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για το μέλλον. Είναι άλλωστε πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η υπέρβαση της κρίσης που βίωσε η χώρα περνάει μέσα από τις ευκαιρίες που θα δοθούν στους νέους ανθρώπους.

Ευκαιρίες που δεν συνδέονται μόνο με την εργασία και το ευνοϊκό πλαίσιο που οφείλουμε να δημιουργήσουμε ώστε για να μείνουν και να εργαστούν στην χώρα μας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να σταθούμε αρωγοί και να ενισχύσουμε την πλήρη αξιοποίηση από τους βασικούς κλάδους παραγωγής της γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται μέσα στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Και αυτό για να γίνει απαιτεί ουσιαστική συνεργασία και σύμπραξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, της επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγικών κλάδων. Καλωσορίζουμε λοιπόν την δημιουργία του Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας.

*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, συντονιστής Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου Υπουργείου Εργασίας και αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων