Ζώντας το κοσμοπολίτικο σύγχρονο περιβάλλον της παλαιάς εργατούπολης των Midlands στο Birmingham (χάρη στην επιλογή του κ. Δημήτρη Τζιόβα, καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ), τη δεύτερη πόλη σε μέγεθος της Γηραιάς Αλβιώνος, εκεί είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά το μεγαλύτερο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη Μεγάλη Βρετανία και αυτό είναι το Brasshouse Language Centre.
Ο John Dewey (1859-1952) στην Αγγλία στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα εκφράζει τις νεωτερικές θέσεις του για την εκπαίδευση με βάση την εμπειρία και τη δημοκρατία μέσα από τη θεωρία της Νέας Αγωγής (New Education).
Αργότερα, ο Αμερικανός ψυχολόγος Carl Rogers (1902-1987) θεμελίωσε την προσωποκεντρική προσέγγιση στο χώρο της ανθρωπιστικής ψυχολογίας (1950 και εξής) και οι θέσεις του ανθρωπιστή ψυχολόγου εφαρμόστηκαν στην εκπαίδευση από τους David Kolb (1939-) και Malcolm Knowles (1913-1997), οι δυο που εισήγαγαν την Ανδραγωγική κατά τη δεκαετία 1960, περισσότερο ένα σύστημα διευκόλυνσης και εμψύχωσης των εκπαιδευομένων παρά θεωρία per se.
Σήμερα, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως στην «Εκπαίδευση Ενηλίκων». Ομοίως, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει το πρόγραμμα «Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συμμετέχει επίσης στο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό «Adult Education for Social Change» στην αγγλική γλώσσα. Ήταν ο Paulo Freire (1921-1997) ο οποίος θεμελίωσε τη θεωρία για την Κοινωνική Αλλαγή ξεκινώντας από τη σημασία της λαϊκής επιμόρφωσης τη δεκαετία 1970 και κυρίως του αλφαβητισμού για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στη Λατινική Αμερική.
Η θεωρία για τη Μετασχηματίζουσα Μάθηση από τον Jack Mezirow (1925-2014) σήμερα προκρίνει την κριτική αλλαγή των παραδοχών αλλά και την καταπολέμηση των στερεοτύπων για την καλλιέργεια της στοχαστικής σκέψης στην εκπαίδευση, με παράλληλη αναθεώρηση των υπαρχόντων αντιλήψεων, μετασχηματίζοντας έτσι το παλαιότερο σε νέα βάση – αυτή είναι η θετική αλλαγή.
Ο Δανός Knud Illeris (1939-) ως ο τελευταίος θεωρητικός της Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2009, Σύγχρονες Θεωρίες Μάθησης) επικεντρώνει στη μάθηση εν ώρα εργασίας, μια νέα θεωρία στον πυρήνα της επαγγελματικής μαθητείας, κι αυτή είναι η Θεωρία της Τρισδιάστατης Μάθησης που προβάλλει το τρίπτυχο Λειτουργικότητα (Functionality), Ευαισθησία (Sensitivity) και Κοινωνικοποίηση (Sociality).
Συνεχίζοντας το εκπαιδευτικό όραμα του John Dewey έναν αιώνα μετά, η τρισδιάστατη μάθηση για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας εξελίσσει τα άτομα ως δεξιοτέχνες και ανθρώπους βαθιά ενταγμένους στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Επομένως, η δημοκρατία στην εκπαίδευση με άξονα την ενήλικη μάθηση εκπαιδεύει ανθρώπους καθόλα πιο ισχυρούς και κυρίως ευτυχείς.
Για περισσότερα κλικ: http://www.brasshouse.ac.uk
* Η Γεωργία Τσατσάνη είναι φιλόλογος και έχει διδάξει στην Εκπαίδευση Ενηλίκων