Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν, με τον αέρα των πρόσφατων εκλογικών νικών τους, συναντώνται στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διερευνήσουν  από κοινού τις πιθανότητες  διμερούς πολιτικού διαλόγου, υπό την υψηλή καθοδήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης  και την εποπτεία του Βερολίνου.

Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει μονότονα ότι από πλευράς της δεν θα συζητήσει τίποτα περισσότερο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και ο νέος ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τον εαυτόν του ότι η Ελλάδα έχει το μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12νμ στο Αιγαίο.

Ωστόσο οι διαβεβαιώσεις αυτές, όσο ειλικρινείς μπορεί να θεωρηθούν, δεν μπορούν να σβήσουν ούτε να δώσουν συγχωροχάρτι στις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις οποίες εκμεταλλεύθηκε κατά κόρον και σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων η κυβέρνηση Ερντογάν.

Η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, για λόγους που δεν έχει εξηγήσει μέχρι τώρα, τον Αύγουστο 2019 «πέταξε» την περιοχή ανατολικά Ρόδου και το Καστελόριζο στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα η ελληνική κυριαρχία και η ΑΟΖ της περιοχής να «στραγγαλιστεί» από τα 12νμ χωρικά ύδατα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και να ανοίξει διάπλατα η κερκόπορτα της τουρκο/λιβυκής ΑΟΖ, που νομιμοποιήθηκε στον ΟΗΕ και βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2021. Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αναγκαστεί να παραδεχθεί τη νομιμότητα της τ/λ ΑΟΖ, στην περίπτωση που θελήσει να καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, όπως επιμένει, δηλαδή να διαπραγματευθεί με την Τουρκία την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην περιοχή- είτε σε διμερή πολιτικό διάλογο είτε σε πολυμερή διάσκεψη για τη Μεσόγειο, όπως επιμένει Ερντογάν.

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη τώρα να διασφαλίσει νομικά την ελληνικότητα των βραχονησίδων στο Αιγαίο αφού δεν κατόρθωσε ως τώρα να  διασφαλίσει νομικά  την ελληνικότητα των βραχονησίδων, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν τώρα να ζητά τη μοιρασιά τους, για να μπορέσει να φτάσει την «Γαλάζια Πατρίδα» του μέχρι τη μέση του Αιγαίου (25ος μεσημβρινός).

Η κύρια βάση της «Γαλάζιας Πατρίδας» εμφανίστηκε για πρώτη φορά ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Μητσοτάκη και αυτή είναι οι βραχονησίδες. Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ελληνικότητα τους, τόσο σε διμερές ελληνοτουρκικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ερντογαν μητσοτακης
Η Τουρκία έθεσε για πρώτη φορά θέμα ελληνικότητας και ιδιοκτησίας των βραχονησίδων στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 προς τον ΟΗΕ με επιστολή της. Έκτοτε  το θέμα της ελληνικότητας των βραχονησίδων έχει πάρει επίσημες νομικές διαστάσεις, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, δεδομένου ότι η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωνε στο εσωτερικό ότι οι βραχονησίδες είναι ελληνικές και δεν συζητά ελληνική κυριαρχία, πλην όμως στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ελληνικότητα των βραχονησίδων και απάντησε ψευδώς, επιπόλαια και επικίνδυνα στον ΟΗΕ ότι οι βραχονησίδες του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και Παρισίων.

Ωστόσο στις Συνθήκες ΔΕΝ υπάρχει η λέξη βραχονησίδα και σε καμιά Συνθήκη ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες. Το ψέμα αυτό σε νομικό πλαίσιο του ΟΗΕ, ΣΑ, και του ΔΔΧ αποτελεί δόλια καταστροφική παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας. Και τούτο διότι οι βραχονησίδες στα όρια του FIR Αθηνών είναι απολύτως ελληνικές, όχι λόγω των Συνθηκών, αλλά λόγω πληθώρας διεθνών Συμβάσεων που έχει προσυπογράψει η  Άγκυρα. Πλην όμως η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπήκε στον κόπο να τις εντοπίσει για να διασφαλίσει την ελληνική κυριαρχία και να εξαφανίσει άπαξ και δια παντός  τη θέση της Τουρκίας στης γένεση της.

Μια πρόσφατη και σοβαρή παρενέργεια της ελληνικής επιστολής- ψέμα προς τον ΟΗΕ για τις βραχονησίδες, τον Μάιο 2022, είναι το γεγονός ότι η Διεύθυνση Ερευνών του Κογκρέσου σε έκθεση της αναφορικά με τις βραχονησίδες στη σελ. 34 αναγράφει ότι 39 βραχονησίδες δεν είναι ελληνικές αλλά ούτε και τουρκικές, δηλαδή είναι προς μοιρασιά.

Στις 39 βραχονησίδες περιλαμβάνονται και οι 6 στις οποίες η Άγκυρα εκτελεί σε καθημερινή βάση μηνιαίες στρατιωτικές ασκήσεις με UAVs με την πλέον πρόσφατη να αρχίζει στις 23 Ιουνίου 2023.

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρεθεί αντιμέτωπη και με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου. Αντιμέτωπη δηλαδή με τις τρεις, από το 1980, παράνομες και αυθαίρετες διαταγές τριών γ. γραμματέων του ΝΑΤΟ ότι τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα, (τις οποίες καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν κατήργησε). Αλλά και αντιμέτωπη με…την προηγουμένη κυβέρνηση ΝΔ και τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα ότι «εξοπλίζουμε τα νησιά διότι δεχόμεθα απειλή», που συνιστά παραδοχή παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Τα τρία αυτά θέματα, μεταξύ άλλων, η Τουρκία δεν πρόκειται να τα αφαιρέσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων…