Η απορία μου ήταν αφορμή για την δημοσίευση του παρόντος άρθρου μου σχετικά με τις αντιδράσεις μερικών αξιωματούχων της εκκλησίας ως προς την στρατηγική της πολιτείας που ήταν ότι το καλύτερο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού που απειλεί σοβαρά την παγκόσμια υγεία.

Οι αντιθέσεις και οι διαμάχες μεταξύ επιστήμης και εκκλησίας κρατούν από την αρχή της μετά Χριστόν εποχής και είναι ουκ ολίγες, με πρώτη την επιστημονική θεωρία περί της κίνησης των ουρανίων σωμάτων και την επιστημονική μελέτη που ερευνά περί της λειτουργίας των νόμων του σύμπαντος.

Κατά τον Εμμανουέλ Καντ τον σημαντικότερο και τελευταίο εκπρόσωπο του Διαφωτισμού, στο κίνημα οφείλεται η απελευθέρωση της κοινωνίας από την δεισιδαιμονία, την τυπολατρεία, τις προλήψεις κλπ.

Αφήνοντας έτσι ο άνθρωπος την πρωτόγονη αυτή κατάσταση του σκοταδισμού μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τις διανοητικές του ικανότητες για να μπορέσει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της εποχής εκείνης.

Το κίνημα του Διαφωτισμού αφορούσε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής κυρίως όμως την ιδεολογία της πολιτικής, της οικονομικής και των πολιτιστικών θεμάτων, επικράτησαν και καλλιεργήθηκαν σε όλους τους πνευματικούς κύκλους της Ευρώπης.

Η ολοκλήρωση της όλης φιλοσοφίας του Διαφωτισμού έγινε με την Γαλλική Επανάσταση (1789 – 1799) και η προσφορά, τόσο του Διαφωτισμού όσο και της Γαλλικής Επανάστασης ήταν τεράστια για την ανθρωπότητα και αφορά φυσικά τις χώρες που πέρασε ο Διαφωτισμός.    Απαραίτητες στις κοινωνίες από την ύπαρξη του ανθρώπου είναι οι δύο μεγάλες πνευματικές οντότητες α) η επιστήμη και β) η θεολογία, που εκπροσωπείται από την Εκκλησία.

Η επιστήμη σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Βίλχελμ Βουντ χωρίζεται σε τρεις ομάδες:

α) στην μαθηματική, β) φυσική και γ) πνευματική.

Στην επιστήμη οφείλεται η σημερινή εξέλιξη του ανθρώπινου γένους και τα επιτεύγματα της είναι αναρίθμητα και γνωστά και δεν περιγράφονται, όπως η συνεχιζόμενη έρευνα περί των μυστηρίων του σύμπαντος, η ιατρική που είναι αυτή που είχε αντιμετωπίσει τις προηγούμενες επιδημικές κρίσεις και από αυτή περιμένουμε την αντιμετώπιση της σημερινής πανδημίας του κορονοιού, η τεχνολογία, η καινοτομία κλπ. Για όλα τα παραπάνω και ειδικά για την περί του σύμπαντος έρευνα ελπίζουμε και περιμένουμε πολλά για ένα καλύτερο, αισιόδοξο μέλλον, τόσο για την νεολαία όσο και για τις επερχόμενες γενιές.

Η θεολογία εκπροσωπείται από την εκκλησία με τεραστία προσφορά στην κοινωνία ως πνευματική δύναμη του ανθρώπου, είναι αυτή που εξηγεί το νόημα και τον σκοπό της ύπαρξης του και αναφέρεται στον δεκάλογο του Μωυσή (όπως αγάπη, αλληλεγγύη, συμπόνια, σεβασμό, απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο) που είναι ίδιον του Χριστιανισμού.

Στον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Μοντεσκιέ (1689-1755), οφείλεται η διάκριση των εξουσιών, που είναι η θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας. Για αυτό θεωρείται από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της Ευρώπης, και σε αυτή την αρχή της διάκρισης της εξουσίας ο Μοντεσκιέ αναφέρει την νομοθετική, την εκτελεστική και δικαστική εξουσία.

Αυτές οι δύο μεγάλες πνευματικές οντότητες που αναφέρω παραπάνω μπορούν ανεπηρέαστα να συνεχίσουν το αναγκαίο έργο τους με τους ξεχωριστούς ρόλους τους, όπως αναφέρει με τις ιδέες του ο μεγάλος αυτός Φιλόσοφος Μοντεσκιέ στο έργο του “Η διάκριση των εξουσιών”.

Ευχής έργον θα είναι αν η πολιτεία αποφασίσει να προχωρήσει στον διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία, γιατί είναι γνωστός ο σκοπός που έγινε αυτός ο εναγκαλισμός κράτος – εκκλησιά και επειδή δεν υφίσταται πλέον οι λόγοι ύπαρξης του είναι εκ των πραγμάτων ξεπερασμένος προ πολλού. Ένας διαχωρισμός αν γίνει και όποτε γίνει από την πολιτεία με ξεχωριστούς πλέον ρόλους (ο καθείς στα του οίκου του) θα είναι ένας εκσυγχρονισμός που απαιτούν οι καιροί μιας και βρισκόμαστε στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα.

Κλείνω το άρθρο μου με την ρήση του Δημόκριτου: “Να αναλαμβάνεις κάθε έργο που είναι στα μέτρα σου και στις ικανότητές σου”.