Είναι νομίζω κατανοητό, ότι αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα θα συνεχίσουμε να το βιώνουμε για αρκετό καιρό ακόμα, δεν μπορούσε κανείς να το διανοηθεί.
Ελπίζω να είστε καλά και να αντέχετε την καραντίνα που είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε! Στα κινέζικα η λέξη ΚΡΙΣΗ σημαίνει ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Ναι τώρα είναι ευκαιρία.
Τι ευκαιρία μας προσφέρει αυτή η κρίση; Κατ’ αρχήν μας επιτρέπει να κάνουμε επιτέλους, όλα αυτά που θέλαμε και δεν προλαβαίναμε να τα κάνουμε λόγω του φόρτου των υποχρεώσεων μας. Αρχικά να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο, στο οποίο θα βρούμε και πρακτικές συμβουλές π.χ. ποσό δημιουργική μπορεί να είναι η «απραξία -βαρεμάρα».
Το εξηγεί ο Yuval Noah Hariri, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οχφόρδης, στο Bestseller του «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα», στο κεφάλαιο «Άγνοια» σελ. 224, γράφει μεταξύ άλλων:
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλύψεις την αλήθεια όταν κυβερνάς τον κόσμο. Είσαι τρομερά απασχολημένος. Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί και οι μεγιστάνες των επιχειρήσεων είναι διαρκώς στο τρέξιμο. Αν θέλει κάνεις να εμβαθύνει σε κάποιο ζήτημα, χρειάζεται πολύ χρόνο και ακόμα παραπάνω χρειάζεται το προνόμιο να μπορεί να σπαταλάει χρόνο. Πρέπει να πειραματιστεί με μη αποδοτικούς δρόμους, να δοκιμάζει αδιέξοδα, να αφήσει χώρο για τις αμφιβολίες και για τη βαρεμάρα και να αφήσει τους μικρούς σπόρους της ενόρασης να ωριμάσουν και να ανθίσουν. Αν δεν μπορείς να σπαταλήσεις χρόνο, δεν θα βρεις ποτέ την αλήθεια».
Να η ευκαιρία να συλλογιστούμε λιγάκι, αν χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα αγαθά που ο καταναλωτισμός μας ανάγκασε να πιστέψουμε, ότι θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Η απόκτηση των αγαθών μας δημιούργησε αρκετό στρες και ακριβώς αυτό το στρες προκαλεί ένα δεύτερο εχθρό στην υγείας μας- μετά τον Κορονοϊό- που με τη σειρά του επιφέρει ανίατες ασθένειες, κυρίως τον καρκίνο.
Ο Λεωνίδας Καστρινάκης, στο βιβλίο του η «Ψυχοσωματική Νοημοσύνη» αναφέρει στις σελ. 141 και 143 ότι
… «η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα αντιμετώπιζε εξήντα χρόνια πριν 80% οξείες παθολογικές καταστάσεις, όπως π.χ. σκωληκοειδίτιδα και τραυματισμοί, ενώ μόνο το 20% ήταν χρόνιες περιπτώσεις. Στις μέρες μας συμβαίνει το αντίθετο, πάνω από το 80% αυτών που επισκέπτονται ιατρεία και νοσοκομεία πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις και λιγότερο από το 20% είναι οξέα περιστατικά…
Το χρόνιο στρες (distress) αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία των περισσοτέρων παθολογικών καταστάσεων στο σύγχρονο κόσμο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για το Στρες… Κατανοούμε λοιπόν το πώς σε βάθος χρόνου ο τρόπος σκέψης μπορεί να αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία μιας παθολογικής κατάσταση στο σώμα» (Σελ. 155).
Ανάλογα με την ψυχική μας κατάσταση υπάρχει και η ανάλογη επίδραση στη σωματική μας υγεία. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει σήμερα κανείς. Άρα, αν αυτή η αναγκαστική καραντίνα, η «βαρεμάρα» που ζούμε αυτό τον καιρό, καταπολεμάει το στρες, δρα σαν αποτελεσματικό ανακουφιστικό φάρμακο και ως προληπτική ιατρική. Αυτός είναι ο λόγος που η Ανακουφιστική Φροντίδα προσεγγίζει τους ασθενείς ολιστικά: ΣΩΜΑ – ΨΥΧΗ και ΝΟΥ!
Σήμερα, σ’ αυτή τη δύσκολη δοκιμασία που περνάμε, αυτοί που μάχονται στην πρώτη γραμμή με τον αόρατο εχθρό χρειάζονται υποστήριξη δίνοντάς τους κουράγιο και δύναμη.
Οι εργαζόμενοι υγείας αξίζουν όλο το θαυμασμό μας, διότι με προσωπικές και κοινωνικές στερήσεις, μακριά από τους αγαπημένους ανθρώπους και με κίνδυνο την ζωή τους, παλεύουν για την δική μας ασφάλεια και προστασία. Οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε, να τους ενθαρρύνουμε και να τους υποστηρίξουμε με το μόνο όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ. Θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση νέοι και ηλικιωμένοι, μόνο ενωμένοι όλοι μαζί θα βγούμε νωρίτερα από αυτή την πανδημία νικητές.
Ζήτω κατανόηση και υπομονή από τους ασθενείς, από τους εθελοντές συνεργάτες, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας, μέχρι να ισορροπήσουν τα πράγματα. Εάν κάποιος νιώθει την ανάγκη για υποστήριξη μπορεί να καλέσει το τηλ. του Συλλόγου 6944210367.
Ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι είμαι περήφανη που ζω σε μια κοινωνία, η οποία αγαπάει, σέβεται και υπολογίζει τους αδύναμους και ηλικιωμένους, χωρίς να τους βλέπουμε βάρος. Τώρα είναι η ώρα που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια απ’ όλους αυτούς που ακόμα μπορούν να κυκλοφορούν, έστω για το γιατρό, το φαρμακείο και το σουπερμάρκετ. Οι δυνατοί πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση, υποστήριξη και αγάπη στους αδύναμους, με όποιο τρόπο μπορούν.
Αν μένουν στη γειτονιά σας μοναχικοί ή ηλικιωμένοι, τότε επικοινωνήστε μαζί τους τηλεφωνικά, εξηγήστε τους ότι είστε πρόθυμοι να προσφέρετε και να βοηθήσετε. Ενδιαφερθείτε, σας έχουν ανάγκη, αλλά δε θα το ζητήσουν ποτέ. Λάβετε τα μέτρα προστασίας που προτείνει η πολιτεία και τις αποστάσεις και βοηθήστε.
Η ευγνωμοσύνη τους, η αγάπη τους, η χαρά τους και οι ευχές τους θα είναι η ανταμοιβή σας.
Με το παρόν, σκοπός μου είναι να δώσω θάρρος, κουράγιο, ελπίδα, αισιοδοξία στην κοινωνία μας, μία θαυμάσια κοινωνία που αξίζει να ευημερεί.
* Η Ροσβίτα Μπαντουβά είναι πρόεδρος του συλλόγου ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΡΗΤΗΣ «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» CRETAN PALLIATIVE CARE