Αγαπητή «ΠΑΤΡΙΣ»
Στην πρώτη σελίδα του φύλλου της 13ης Σεπτ. 2019 και με τίτλο «Έδεσαν το φουσκωτά και πέρασαν φαράγγια», διαβάζουμε: «Τα δροσερά και διάφανα νερά του Λιβυκού μάς υποδέχτηκαν… κ.λπ.». Η ονομασία της θάλασσας νοτίως της Κρήτης, ως Λιβυκό (πέλαγος), επαναλαμβάνεται δις και στη σελίδα 10, όπου γίνεται η ανάπτυξη του άρθρου, με τίτλο «Άφησαν τα σκάφη και διέσχισαν το φαράγγι» (της Σαμαριάς).
Σε –περίπου- ανύποπτο χρόνο (9/7/2013) και στη στήλη «Με το Μάτι του Εποχούμενου Περιπατητή», στην εφημερίδας σας, είχατε δημοσιεύσει άρθρο, με τίτλο «Νότιο Κρητικό Πέλαγος».
Εκτός αυτού, η ίδια στήλη (πάντα στη σελ. 8), έχει αναφερθεί, σποραδικά και ευκαιριακά, στο συγκεκριμένο θέμα. Αργότερα, ο κ. Μανώλης Λουτσέτης, απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας, ανέλαβε πρωτοβουλίες, με επανειλημμένη αλληλογραφία με διάφορα αρμόδια Υπουργεία, για την αλλαγή του ονόματος, από Λιβυκό σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Υπάρχει, μάλιστα και σελίδα στο Facebook, με θέμα την αλλαγή αυτή… https://www.facebook.com/groups/ mloutsetis/
Ήδη, η αλλαγή αυτή έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις και χρησιμοποιείται από: 1. Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων 2. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας 3. Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. 4. Χάρτης της Βουλής των Ελλήνων του 1999. 5. ΥΠΕΚΑ , και σε ΦΕΚ , και σε διαγωνισμούς Υδρογονανθράκων. 6. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 7. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που ανήκει και αυτή στο Υπουργείο Άμυνας. 8. Λιμενικό Σώμα, που ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας. 9. Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, αρμόδια για την εκτύπωση των Χαρτών Θαλάσσης. 10. Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού Ξηράς, που ανήκει και αυτή στο Υπουργείο Άμυνας. κ.ά. Υπάρχουν και πολλά ΦΕΚ τα τελευταία 2 χρόνια.
Είναι αυτονόητο, ότι η ΠΑΤΡΙΣ δεν ευθύνεται για τις ατυχείς εκφράσεις, που καταγράφονται σε τυχαίες αναφορές, όπως στο φύλλο της 13ης Σεπτ. Είναι, όμως «ευχής έργο», να επανερχόμαστε στο θέμα αυτό, ώστε να γίνει συνείδηση στο ευρύ κοινό…
Το συμπαθητικό όνομα Λιβυκό Πέλαγος, το οποίο διδαχτήκαμε στο σχολείο και το οποίο χρησιμοποιούσαμε, παιδιόθεν, είναι σκόπιμο να μετονομαστεί σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος, αφού η θάλασσα της Λιβύης δεν εκτείνεται ως τα νότια παράλια της Κρήτης, αλλά κάπου ανάμεσα…
Η αναγκαιότητα της αλλαγής της ονομασίας έχει και το χαρακτήρα του επείγοντος (τώρα, δυστυχώς), μετά τις πρόσφατες πολιτικές κινήσεις της Τουρκίας, η οποία για να ενισχύσει τις θέσεις της, σχετικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ της, προσπαθεί να δημιουργήσει «άξονα» συνεργασίας με τη Λιβύη…
Η πρόταση για τη μετονομασία είναι αυτονόητη, όπως και η απάντηση στο ερώτημα: Τι θα πει η κοινή γνώμη, παγκοσμίως, όταν αρχίσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων, νοτίως της Κρήτης… ότι δηλ. η Ελλάδα αντλεί πετρέλαιο από τη θάλασσα της… Λιβύης;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία Ευάγγελος Σαμαράκης.