Προβληματισμό και δυσμενή εντύπωση προκαλεί το γεγονός της καθυστερημένης πρόσληψης των γεωπόνων τομεαρχών Δακοτονίας, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η πρόσληψη των συναδέλφων γεωπόνων για την σχετική προκήρυξη (υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 3/2021) πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και ενώ ήταν σε εξέλιξη το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας.  Στις περισσότερες περιοχές του νομού είχαν ήδη πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 2 ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου.  Μάλιστα σε κάποιες περιοχές είχαν ολοκληρωθεί περισσότεροι των 2 ψεκασμών.

Από τις σχετικές ανακοινώσεις της Περιφέρειας Κρήτης οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και η σχετική προκήρυξη πρόσληψης Τομεαρχών Δακοκτονίας «βγήκε στον αέρα» στις 18 Ιουνίου.  Μάλιστα κάποιοι έκριναν ότι ήταν τόσο επείγουσα η κατάθεση των σχετικών αιτήσεων, ώστε  γινόταν αποκλειστικά ταχυδρομικά μέχρι 28 Ιουνίου.

Πέρυσι αν θυμάμαι καλά η κατάθεση των αιτήσεων είχε γίνει μέσω  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ιμέιλ που λένε και στο χωριό μου). Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ότι τα σχετικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 22 Ιουλίου και επακολούθησε η πρόσληψή τους.

Στη σχετική προκήρυξη φαίνεται ότι η πρόσληψη θα ήταν έως 6,5 μήνες,  από την υπογραφή της σύμβασης και  μέχρι 30 Νοεμβρίου.  Υποθέτω πως οι σχετικές πιστώσεις έδιναν τη δυνατότητα πρόσληψης των τομεαρχών δακοκτονίας  από τα μέσα Μαΐου.  Οπότε θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον τομέα τους, να πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες και ελέγχους.  Δεν θα αναφερθώ περισσότερο, πάρα μόνο να σχολιάσω πως ο ρόλος τους σήμερα θα είναι να συλλέγουν παράπονα.

Φαίνεται πως ο ρόλος των γεωτεχνικών δεν είναι και τόσο απαραίτητος για την αντιμετώπιση του εντόμου του δάκου…

Φαίνεται ότι οι αποτυχίες των περασμένων ετών με αποκορύφωμα την προπέρσινη χρονιά δεν μας έγιναν μάθημα…

Φαίνεται  ότι ο μεγάλος αγώνας και το ανασκούμπωμα που έγινε την προηγούμενη χρονιά δεν μας  δίδαξε και πολλά πράγματα…

* Ο Γ. Ν. Παπαδάκης είναι γεωπόνος, ΕΤΕΠ, Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης