Κε Διευθυντή
Ο κ. Βασιλάκης είναι πολλά χρόνια στα κοινά και σίγουρα γνωρίζει πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν πάντα τεκμηριωμένη θέση μετά από μελέτη και ειδικά όταν καταψηφίζουν ένα θέμα που σε πρώτη ανάγνωση, μοιάζει να είναι προς το συμφέρον μιας ομάδας δημοτών.
Το ότι δεν υπήρξε αντίρρηση για την αγορά της «Φάμπρικας Ανωγειανάκη» και οικοπέδου για την επέκταση της αυλής του σχολείου, αποδεικνύει αυτό ακριβώς. Ότι -δηλαδή- δεν είμαστε γενικώς κατά της αγοράς μνημειακών ακινήτων ή οικοπέδων από το δήμο. Το ότι τακτοποιήσανε την υπόθεση ώστε να είναι όλα νόμιμα, δεν αναιρεί τις αντιρρήσεις μας για υπερβολική σπατάλη που μόνο ρουσφέτι θυμίζει. Σε αυτό εστιάσαμε την κριτική μας γιατί τα χρήματα δεν είναι «κάποιου» δημοτικού παράγοντα αλλά των δημοτών. Και μια και τολμά να παραλληλίζει πάρκινγκ και αυλή σχολείου, να του θυμίσουμε ότι το οικόπεδο για την επέκταση της αυλής, κατά την άποψη του εκτιμητή, αξίας 391.000 και αντικειμενικής 261.338 αγοράστηκε τελικά 270.000 (!).
Περί ταχύτητας των διαδικασιών. Για όποιον έχει την παραμικρή σχέση με τις διαδικασίες του δημοσίου, αναφέρω πολύ περιληπτικά: Βεβαίωση από Διεύθυνση Πολεοδομίας, βεβαίωση από Τμήμα κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών, αρκετές αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου για αναμορφώσεις προϋπολογισμού, σχετικές εγκρίσεις από την «Αποκεντρωμένη», σύνταξη τοπογραφικού, θεώρηση του από το δήμο, εισήγηση εκτιμητικής επιτροπής του δήμου, εισήγηση του τμήματος δημοτικής περιουσίας, σύνταξη εκτίμησης από εκτιμητή κτλ κτλ ξεκίνησαν το 2019 και ήδη το θέμα βρίσκεται στο συμβολαιογράφο για τη σύνταξη των συμβολαίων. Έχει να μας επιδείξει παρόμοια ταχύτητα σε άλλο θέμα; (και δεν αναφερόμαστε ούτε στην πολεοδομική μελέτη του Σκαλανίου που εκκρεμεί από το 1998 (!) ούτε στην εφαρμογή του υπάρχοντος σχεδίου πόλης του Ηρακλείου και τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις για να ανασάνουν οι συνοικίες που ασφυκτιούν, ούτε στις πράγματι επιτακτικότατες ανάγκες για αγορές οικοπέδων για σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς κτλ).
Μερικά ακόμα ερωτήματα.
Από όλους τους οικισμούς (για να μην πιάσουμε το κέντρο της πόλης) μόνο το Σκαλάνι έχει στενούς δρόμους; Σε ολόκληρο το δήμο των 175.000 κατοίκων μόνο στο Σκαλάνι υπάρχει η ανάγκη για πάρκινγκ και η βιασύνη για άμεση κάλυψη;
Γιατί δεν δημοσίευσαν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (όπως γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση) μήπως και βρίσκονταν κι άλλα οικόπεδα αλλά βασίστηκαν μόνο στη βεβαίωση του ΤΣ ότι είναι το μοναδικό που κάνει για πάρκινγκ;
Έχει να μας υποδείξει άλλη περίπτωση που ο δήμος αγόρασε οικόπεδο για δική του χρήση σε τιμή διπλάσια της αντικειμενικής; Αν η αντικειμενική δεν έχει καμιά σημασία, πώς εξηγεί τις εκπτώσεις 10% επί αυτής με τις οποίες αποζημιώνει όλου τους άλλους δημότες που τους παίρνει τα οικόπεδα; Ή σε αυτά δεν μπορεί να χτιστεί κάτι «αξίας»; (!)
Τι νόημα έχει να πληρώνει με βάση την αξία «κάποιου» κτίσματος που «θα μπορούσε» να κτιστεί στο επίμαχο οικόπεδο αφού το θέλει για πάρκινγκ; Μπορεί τελικά να μας εξηγήσει τα 204.000 ευρώ του εκτιμητή τι αφορούν; Το οικόπεδο μόνο; Το πιθανό κτίσμα; Ή και τα δυο μαζί; (εμείς οι… αδιάβαστοι πάντως, βλέπουμε στην απόφαση του Δ.Σ. 571/22-04-19 να αναφέρεται στο σημείο 5 του ιστορικού πως «ο εκτιμητής …… εκτίμησε ότι η αξία του κτηριακού συγκροτήματος ανέρχεται στα 204.000 €». Η σιγουριά επομένως με την οποία ο κ. Βασιλάκης βεβαιώνει πως «Αναφορά σε κτηριακό συγκρότημα δεν υπάρχει στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» μόνο σοβαρότητα δεν δείχνει).
Όσο για την έκθεση του εκτιμητή, έχει …δίκιο. Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Δεν εμφανίστηκε ΚΑΘΟΛΟΥ. Δεν υπήρχε καν ως συνοδευτικό σε καμιά από τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του δήμου, ενώ κατά τη συνεδρίαση της 22-04-2019 που ελήφθη η επίμαχη απόφαση 571, υπήρχε συνημμένη η έκθεση της εκτιμητικής επιτροπής του δήμου που συντάχθηκε στις 17-04-2019, που αναφέρει:
«Η Επιτροπή…. έχοντας υπ’ όψιν: ……3) Την τοποθεσία που βρίσκεται το παραπάνω οικόπεδο, την έκταση, τα πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής, την υποδομή της περιοχής και τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.
4) Ότι η αντικειμενική αξία για το εν λόγω οικόπεδο είναι 43,27 €/μ2, σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 19572/16-4-2019 έγγραφο της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου. Επομένως η συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι: 2.259,20 x 43,27 = 97.771,69.»
Άμεσα θα ζητήσουμε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του ΔΣ και των Ηρακλειωτών, ΠΡΙΝ υπογραφούν τα συμβόλαια, για να εξηγήσει η δημοτική αρχή -και όσοι άλλοι υπερψήφισαν- την απόφασή τους και τις επιπτώσεις από αυτή την απόφασήτους. Συγκεκριμένα. Πού μπορεί να οδηγήσει τις τιμές αγοραπωλησιών ή μισθώσεων; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών της περιοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται; (κόστος μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, ΕΝΦΙΑ, τεκμαρτά εισοδήματα, κριτήρια για προνοιακές ή άλλες παροχές κτλ).
Τελικά μήπως φτάσουν οι κάτοικοι του Σκαλανίου -που βεβαίως και δικαιούνται πολύ περισσότερα από 100 θέσεις παρκαρίσματος- να πληρώσουν πολύ ακριβά ένα πάρκινγκ που μόνο προβλήματα θα προσθέσει στα υπάρχοντα σοβαρά που ήδη αντιμετωπίζουν;
Τι αισθήματα άραγε δημιουργεί η δημοτική αρχή σε όσους Ηρακλειώτες έδωσε αποζημιώσεις, υποτιμώντας τις περιουσίες τους κάτω από τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες; Τι τιμές μονάδας θα ορίζουν τα δικαστήρια όταν θα υπάρχει εμπορική πράξη με διπλάσια τιμή από την αντικειμενική και μάλιστα με αγοραστή τον ίδιο το δήμο;
ΥΓ. Προξενεί πάντως εντύπωση και η αφωνία των άλλων παρατάξεων που ψήφισαν την παραπάνω απόφαση. Τους ξέφυγε; Έκαναν λάθος; Ή συνειδητά συνέπραξαν; Αν ισχύει το τελευταίο, τι ήταν αυτό που τους οδήγησε στη σύμπραξη;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.