Ένα από τα βασικά στοιχεία της αεράμυνας μιας πόλεως και ιδιαίτερα της προστασίας του άμαχου πληθυσμού είναι η ύπαρξη καταφυγίων. Επειδή στην πόλη του Ηρακλείου δεν υπάρχει υπόγειος σιδηρόδρομος (οι στοές του οποίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες) σαν τέτοιας φύσεως κατασκευές μπορούν να χρησιμεύσουν οι μεγάλοι υπόγειοι σταθμοί αυτοκινήτων και οι στοές στα ενετικά τείχη.
Όμως για μια πόλη που πλησιάζει σε πληθυσμό τις 200.000 κατοίκων, τα υπάρχοντα είναι εντελώς ανεπαρκή.
Όταν ήμουν μαθητής-φοιτητές κατασκευάστηκε το κεντρικό κτήριο του ΟΤΕ Μινωταύρου (πάρκο Θεοτοκόπουλου). Ο πατέρας μου τότε ήταν εν ενεργεία υπάλληλος του ΟΤΕ.
Γνωρίζω λοιπόν και από τον πατέρα μου αλλά και από την ιδιότητά μου σαν τέως περιφ. δ/ντής ΟΤΕ Κρήτης ότι τα κτήρια του ΟΤΕ πάντα κτίζονταν με ειδικές προδιαγραφές αντοχής σε μπετόν αρμέ για να σηκώνουν πολλούς τόνους βάρους από τα μηχανήματα-ικριώματα και λοιπούς εξοπλισμούς, όπως επίσης και από τις κεραίες ασυρματικών δικτύων της στέγης.
Στο κτήριο αυτό έχουν κατασκευαστεί τρία αλλεπάλληλα υπόγεια ισχυρών προδιαγραφών για καταφύγια του προσωπικού και όχι μόνο. Μάλιστα στην ταράτσα υπάρχει από παλαιά σειρήνα συναγερμού.
Όπως πληροφορήθηκα το κτήριο αυτό μετά από πώληση, θα γίνει ξενοδοχείο. Νομίζω λοιπόν ότι είναι σωστό να δεσμευθούν από το κράτος τα υπόγεια αυτά για να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες σαν καταφύγια σε περίπτωση ενός (απευκτέου) πιθανού πολέμου.
Τώρα διάγομε μια ωραία περίοδο ειρήνης. Όμως μαθαίνομε τι γίνεται στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη. Μια ξαφνική επίθεση (νύκτα) από την Τουρκία, όσο και να μην την θέλομε δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί 100%. Προφορικώς εξέθεσα τα ανωτέρω στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπου μου απήντησαν ότι η νομοθεσία δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Μήπως πρέπει να τροποποιηθεί αυτή η νομοθεσία; Μήπως πρέπει να γίνει κάποια απαλλοτρίωση;
Προέχει πάντα η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπωην από τις επενδύσεις και τα οικονομικά συμφέροντα.
* Ο Σωτήρης Αλεξάκης είναι φυσικός-ραδιοηλεκτρολόγος, συνταξιούχος