Φίλη, Φίλε του διαδικτύου, ανεξάρτητα από την  ηλικία σου, όπως και να λέγεται το διαδίκτυο είτε: Facebook, Twitter, Instagram, Badoo, Viber, Snapchat, Youtube, LinkedIn, Pinterest, Flickr  Tinder κ.ά και… που με μια λέξη  όλα αυτά τα ονομάζουν Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social-media)… με τη γραφή μου αυτή… κάνω την αρχή, εύχομαι εσύ φίλη και εσύ φίλε να φτάσετε εις το τέρμα με το σωστό παράδειγμά σας…

Αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο της εποχής μας, που τώρα άνοιξες και που σε λίγο θα προσπαθήσεις με κάποιο σύστημα  να συνδεθείς παγκόσμια για να πληροφορηθείς ή να πληροφορήσεις, όσα εσύ θέλεις λέγεται Η/Υ.

Είναι ή το  ατομικό εργασιακό  μέσον και απαραίτητο εργαλείο ή το γενικό επικοινωνιακό  σου μέσον, είτε  το μέσον διασκέδασης και παιχνιδιού.

Όποιο όμως ονομα και χρήση κι αν έχει, από τα παραπάνω, το χρησιμοποιείς ως μέσον  κοινωνικής δικτύωσης, εις το οποίο και από το οποίο  μπορείς  να επικοινωνείς  μέσω μηνυμάτων (γραπτών)  με τις επαφές σου (φίλες/ φίλους)  και να τις ειδοποιείς  για διάφορες προσωπικές  σου ή για άλλες γενικές  πληροφορίες ή να στέλνεις προσωπικές σου φωτογραφίες, ή δεν ξέρω και τι άλλο μπορείς να αποστείλεις στα πέρατα της Οικουμένης.

Σου δίδεται δηλαδή  η ευκαιρία, ως  χρήστης του ηλεκτρονικού υπολογιστή σου, ή tablet, ή όπως αλλιώς ονομάζεται που  είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, να  πληροφορηθείς, αλλά και να πληροφορήσεις  ή να ανταλλάσσεις  απόψεις, μέσω ενός πιο συμμετοχικού και λιγότερο ελεγχομένου διαύλου επικοινωνίας, με γνωστούς, φίλους, αλλά και με άγνωστους πολλές φορές.

Δηλαδή με άλλους χρήστες τους οποίους έκανες φίλους χωρίς να  γνωρίζεις τον πραγματικό ανθρώπινο χαρακτήρα τους. Και αυτό είτε γιατί τον έκανε φίλο και ο φίλος σου είτε γιατί  παραπλανήθηκες  από διάφορα στοιχεία, τα οποία ίσως να φαίνονται σωστά και αληθή, αλλά ίσως κατά βάθος να είναι ψεύτικα και απατηλά.

Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι απόκτησες ένα «ψηφιακό φίλο» του οποίου την όψη ποτέ δεν είδες!

Παρακολουθώ  αρκετές αναρτήσεις, διαβάζω γραπτά, βλέπω και παρατηρώ φωτογραφίες.

Πολλές φορές  συγχαίρω εκείνους που περνούν μηνύματα διδακτικού, παιδαγωγικού, μορφωτικού, πολιτισμικού, ψυχαγωγικού,  ιστορικού, θρησκευτικού, και ηθικού περιεχομένου. Ακόμη και διάφορα παιχνίδια. Δηλαδή πατώ το like ή κάτι ανάλογο.

Και τους συγχαίρω γιατί εκμεταλλεύονται πολύ σωστά κατά την ταπεινή μου γνώμη,  τη σωστή θέση του διαδικτύου. Προσπερνώ δε τις αναρτήσεις άσεμνων φωτογραφιών και ανήθικων κειμένων και διαφόρων παιχνιδιών που αλλοιώνουν την ψυχολογία και του μεγάλου αλλά και του μικρού παιδιού.

Εκείνος που επιθυμεί ασπάζεται και που θέλει να χρησιμοποιεί αυτού του είδους αναρτήσεις μπορεί με μια επιστολή να τα στέλνει στον εαυτόν του, αφού τον ικανοποιούν και όχι σε κοινή θέα, η οποία σήμερα δυστυχώς απασχολεί υπηρεσίες, ειδικούς  επιστήμονες, οικογένειες σχολεία, κ.λπ. αλλά και μαυρώνουν τον ίδιο.

Γίνεται πολύς λόγος για την παρακολούθηση του διαδικτύου από την παιδική κοινότητα.

Εκτιμώ ότι παρακολουθείτε, οι περισσότεροι, τα ΜΜΕ για όλα όσα συμβαίνουν, ιδίως σε μικρές ηλικίες, μέσω  διαδικτύου! Πρόσφατα παραδείγματα υπάρχουν. Γνωριμία μέσω διαδικτύου και μετά μια προσωπική συνάντηση της οποίας συνάντησης  η  κατάληξη μερικές φορές είναι  οικτρά.

Είτε σε ξυλοδαρμό, είτε σε ασελγείς και άνομες πράξεις, είτε ακόμη και εγκλήματα και φόνο.. (Διαβάσαμε προ ολίγων ημερών τον  πηχυαίο τίτλο: «Τον γνώρισε στο διαδίκτυο και την «έσπασε» στο ξύλο. Επί τέσσερις ολόκληρες ώρες την ξυλοκοπούσε μέσα στο σπίτι της». Κυκλοφόρησε (Υπάρχει) και σχετική φωτογραφία. Επίσης διαβάσαμε στις εφημερίδες: Έρευνα σοκ: Το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο».

Επίσης όμως διαβάζουμε ή ακούμε  ότι πραγματοποιούνται ομιλίες, συνέδρια, ασχολούνται παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, σοβαροί επιστήμονες, γονείς, σύλλογοι γύρω από αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο λογοπαίγνιο.

Και πραγματοποιούνται όλα αυτά για να μας δείξουν και να μας κατευθύνουν στο σωστό τρόπο παρακολούθησης και χρήσης του διαδικτύου και από το παιδί, αλλά και από τους μεγάλους σε ηλικία και για το ρόλο του, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, έχοντας πάντα κατά νουν ότι  στην προσωπικότητα  παίζουν σπουδαιότατο ρόλο οι κοινωνικές επιδράσεις.

Δεν ασπάζεται κανείς εχέφρων άνθρωπος ότι πρέπει να καταργήσουμε από την ζωή των παιδιών το διαδίκτυο, γιατί θα μοιάζει εκείνου που προσπαθεί με ένα κουτάλι να αδειάσει τη θάλασσα, γιατί στην εξέλιξη της επιστήμης δεν μπορείς να αντισταθείς.

Η επιστήμη αντάμα με την έρευνα και την τεχνολογία,  προχωρούν και θα προχωρούν ακόμη πιο γρήγορα στο μέλλον και θα γεμίζουν τη ζωή, αν όχι τη δική μας, των παιδιών όμως σίγουρα…

Είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας  και όπως μας διδάσκει ο Ηράκλειτος: «Τα πάντα ρει»,  δηλαδή τα πάντα είναι σε διηνεκή κίνηση.

Ο καθένας μας μπορεί, με τον τρόπο του, να συμβάλει στην ομαλή, σωστή και χρήσιμη  χρήση του διαδικτύου. Όλοι μπορούμε αρκεί να οπλιστούμε, με τα  άσφαιρα όπλα της υπομονής, της επιμονής να ενδυθούμε με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα αυτής και να αποκτήσουμε την ηθική δύναμη της θέλησης, γιατί η προσωπικότητά μας είναι κήπος, ενώ η θέλησή μας είναι ο κηπουρός.

Με την παρούσα μου γραφή είπα, βάζω την αρχή και… τι εννοώ:

Κύρια αρχή μου: Να χρησιμοποιούμε  όλα τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης  (social-media), με μέτρο και σωφροσύνη.

Να γίνουμε  χρήστες ενός διαδικτύου, αλλά αφού πρώτα θα μελετήσουμε  τους όρους της χρήσης  αυτού του διαδικτύου. Και αν ορισμένοι όροι δεν γίνονται αντιληπτοί να ζητούμε περαιτέρω εξηγήσεις.

Να γνωρίζει  καλά ο κάθε ένας από εμάς,  να χρησιμοποιεί σωστά όλες τις υπηρεσίες, που προσφέρουν τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης.

Να κατανοήσουμε  διαβάζοντας τα διάφορα διαδικτυακά γεγονότα, ότι  η χρήση των διαδικτυακών μέσων,  πρέπει να γίνεται με εξασφαλισμένη την προσωπική ασφάλειά μας, καθώς και την αποφυγή δημοσιοποίησης των ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων.

Να εργαζόμαστε  με σκέψη ώστε  να αποφεύγουμε να κοινοποιούμε  στοιχεία που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χρήστες. Να επιλέγουμε τους φίλους – επισκέπτες, που θα μπορούν να απαντούν καλοπροαίρετα σε  όσα εμείς αναρτούμε.

Να επιλέγουμε προσεκτικά,  τι είδους φωτογραφίες και λοιπό φωτογραφικό υλικό θέλουμε να αναρτήσουμε, αποφεύγοντας πάντα αναρτήσεις φωτογραφιών, που απεικονίζουν: α) πρόσωπα των οποίων δεν έχουμε την άδεια αυτής  της ανάρτησης, ώστε να αποφεύγουμε νομικές συνέπειες  και β) δικές μας φωτογραφίες που μπορούν  να προκαλέσουν συζητήσεις ή σχόλια  δυσμενή ή ανήθικες προτάσεις.

Δεν αγνοούμε το γεγονός, πως όλοι αυτοί είναι εικονικοί φίλοι και όχι πραγματικοί.

Να κάνουμε φίλους,  άτομα που γνωρίζουμε και όχι άγνωστα με τις

απρόβλεπτες συνέπειες, που περιγράψαμε παραπάνω. Όταν είναι εκ των προτέρων γνωστοί, ξέρουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε στις διάφορες συζητήσεις  μας και τα διάφορα αναρτώμενα είναι πιθανόν και στους δύο γνωστά.

Αποφεύγουμε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ανθρώπους, που δεν γνωρίζουμε  προσωπικά, ακόμα και αν θεωρούμε ότι η αποκτηθείσα σχέση μας, μέσω διαδικτύου, είναι πολύ φιλική, οικεία και στενή, γιατί ποτέ δεν τον συναναστραφήκαμε! Άρα δεν διαβάσαμε ποτέ τον εσωτερικό του κόσμο.

Καταγγέλλουμε προσβλητικές συνομιλίες και παράνομες προτάσεις. Και παράλληλα ενημερώνουμε και τους διαχειριστές του Δικτύου στο οποίο συμμετέχουμε.και τις αρμόδιες Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Η γραφή μου αυτή απευθύνεται σε όλους ,αλλά κυρίως  στις νεαρές και νεαρούς  του διαδικτύου και που πρέπει να γίνει βίωμά τους, το σωστό, το ηθικό, το σοβαρό ,το εκπαιδευτικό,  το πολιτισμένο γενικά διαδίκτυο  ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

Ως επίλογο συνοψίζω ότι: Οι νέοι και οι νέες σήμερα, με τον τρόπο που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, εμφανίζονται να κατέχονται από το σύνδρομο της μοναξιάς και ψάχνουν  να βρουν τρόπους αντιμετώπισής της… Παρατηρήστε μια παρέα νέων. Όλοι αφοσιωμένοι στο κινητό! Με το διαδίκτυο όμως αποκτούν  εικονικούς και ψηφιακούς και όχι αληθινούς φίλους και μια ψευδαίσθηση μιας εικονικής κοινωνίας.

Εκείνο όμως που παρακαλώ και  επιθυμώ να πράξουν οι νέοι και οι νέες είναι να ξαναβρούν τις ανθρώπινες φιλικές σχέσεις. Και αποκτούνται αυτές  με τις όμορφες διασκεδαστικές, φιλικές συντροφιές, που μέσα σαυτές αναπτύσσονται οι αδελφικές φιλίες, η άδολη αγάπη, ο έρωτας, δημιουργούνται οι αναμνήσεις και τόσα άλλα που ομορφαίνουν τη ζωή.

Δημιουργούνται οι  πραγματικοί  και αληθινοί φίλοι  και το να περπατάς με έναν αληθινό  φίλο στο σκοτάδι, είναι καλύτερο, από το να περπατάς μόνος στο φως.

Κρατάτε  το κλειδί της επιτυχίας σας, της ζωής σας, ανοίξετε  την πόρτα της νεαρής καρδιάς σας να μπει το φώς  της ευτυχίας σας και με τους αληθινούς φίλους και στις φιλικές παρέες να αναφωνείτε, προτιμότερο  από την, επί ώρες, καθήλωση στο διαδίκτυο,  αυτό που ο Ν. Καζαντζάκης αναγράφει στο βιβλίο «Βιος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που τότε δεν υπήρχε διαδίκτυο, αλλά  όμορφες συντροφιές: Αφεντικό σε συμπαθώ πάρα πολύ. Έχεις  τα πάντα εκτός από λίγη τρέλα και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται λίγη τρέλα… Αλλιώς δεν μπορεί να σπάσει το σκοινί και να ελευθερωθεί».