Η εθνική μας γλώσσα είναι ελληνική. Τόσες αιώνες μιλάμε τούτη την πλούσια γλώσσα. Από τις πρώτες γλώσσες σ’ αυτό το πλανήτη. Μια όμορφη και πολύ πλούσια, πάρα πολύ πλούσια γλώσσα. Ενας μεγάλος θησαυρός για όλους τους λαούς, για όλες τις τωρινές χώρες που κάποτε δεν υπήρχαν καν. Αυτή δεν είναι μόνο η γνώμη μας. Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου το βρίσκεις δηλωμένο αυτό το στοιχείο. Ψάξε όσο θες:
Δύσκολο να βρεις γλώσσα στον κόσμο που να μην εχει δανειστεί κάτι ελληνικό. Δύσκολο έως τα σύνορα του αδυνατου. Όποιος το αμφισβητεί να αλλάξει αμέσως γνώμη. Όμως οι καιροί προχωράνε και οι αναλογίες αλλάζουνε. Ο πληθυσμός επικεντρώνεται σε μεγάλες πόλεις. Πολλά χωριά και περιφέρειες εγκαταλείπονται και ερημώνονται. Πολλές γλώσσες πεθαίνουν κάθε χρόνο υποχρεωτικά.
Κυκλοφορείς μια μέρα στην Κρήτη. Τι ακους; Παρα πολλές ξένες γλώσσες… Την αγγλική την βάζεις πρώτη στη λίστα. Άμα δεν ξέρουμε μια γλώσσα όλα τα λύνει η αγγλική. Οι επιστήμονες έφτιαξαν την τεχνητή γλώσσα “εσπεράντο” για μια παγκόσμια επικοινωνία. Ομως δεν πέτυχε, έμεινε στις υπογραφές καθηγητών. Μάλλον αυτό το ρόλο τον έχει πάρει η αγγλική γλώσσα. Με αυτή την γλώσσα επικοινωνεί σχεδόν όλος ο πλανήτης.
Τα αγγλικά δεν μπορούν να αντικατασταθούν ούτε απ’ τη κινεζική σαν γλώσσα των δισεκατομμυριων, ούτε απ’ τη ρωσική, ούτε απ’ την ελληνική. Το “thank you” και το “okay” ομιλείται από πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Και η Ελλάδα εχει “μπλέξει” με τα αγγλικά. Χωρίς τα αγγλικά δεν θα μιλούσαμε καν για πετυχημένο τουρισμό. Με τα αγγλικά έχουμε τόσες καινούργιες θέσεις εργασίας, τόσες τηλεοπτικές εκπομπές βαφτισμένες στα αγγλικά, τόσα μαγαζιά και ταβέρνες ονομαζόμενα με αγγλικά ονόματα.
Ομως, σε μας που νιώθουμε πιο παραδοσιακοί πατριώτες θα μας άρεσε να λέμε “ευχαριστώ” και όχι “Thank you” στους δρόμους των πόλεών μας. Σ’ αυτά τα θεματα δεν υπάρχουν πολιτικές διαταγές. Οσο και να προσπαθήσεις το “okay” θα ακουστεί περισσότερες φορές από το “εντάξει”. Δεν μπορούμε να υποχρεώνουμε τον τουρίστα να μαθαίνει ελληνικά. Εμείς θα μαθαίνουμε αγγλικά. Να ‘ναι καλά ο τουρίστας που έρχεται από μακριά να κοιμηθεί στα ξενοδοχεία μας να δοκιμάσει τα ελληνικά “fast food” που τά χουμε βαφτίσει πάλι αγγλικά.- Τι βλέπεις το απόγευμα – ρωτάει η Κατερίνα
– Το “deal” με το Φερεντίνο, το βλέπω κάθε μέρα
– Εγώ το βράδυ βλέπω “Survivor”, επεμβαίνει η γιαγιά Ναταλία.
– Εμένα δεν μ’ αρέσει το “Βig Brother” ακούω τον γείτονα Ανδρέα.
Γιατί τα ονομάζουν αγγλικά αφού τα παιχνίδια είναι του ελληνικού έθνους. Τα αγγλικά είναι παρόντα και στη γωνιά του αγρότη που έχει για πούλημα τη μελιτζάνα και το πεπόνι του για πούλημα. Στους νέους αυτό το στοιχείο βασιλεύει: “οσο περισσόγτερο αγγλικά.
Παντού συναντάς την Αγγλία και τα αγγλικά. Το Γιβραλτάρ συνεννοεί και μιλάει αγγλικά παρ’ όλο που είναι ισπανικό έδαφος. Για να μπεις στη Μεσόγειο κάτι στα αγγλικά πρέπει να υπογράφεις, πριν περάσεις στο Σουέζ κάτι αγγλικό θα υπογράφεις. Τα τελευταία 400 χρόνια μιλάνε παρα πολύ αγγλικά.