H μεγάλη πυρκαγιά που έγινε τον προηγούμενο μήνα στην Εύβοια προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή και πολύ μεγάλες ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ δημιούργησε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ η αιθάλη που δημιουργήθηκε, έφτασε ακόμη και στην πρωτεύουσα της χώρας την Αθήνα.
Ορισμένοι όμως, για να μειώσουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Εύβοια, προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι σημασία έχει ότι δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, που αυτό βέβαια είναι και το ζητούμενο.
Όταν όμως η πυρκαγιά γίνεται μακριά από κατοικημένη περιοχή, υπάρχει χρονικό περιθώριο να παρθούν μέτρα, για να προφυλαχθούν οι κάτοικοι της περιοχής, ώστε να αποφευχθεί το δυσάρεστο, ενώ όταν γίνεται σε κατοικημένη περιοχή δεν υπάρχει χρόνος να παρθούν άμεσα μέτρα απομάκρυνσης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμη και ανθρώπινα θύματα.
Όλες οι πυρκαγιές, όμως, δεν είναι ίδιες, γιατί άλλες είναι οι πυρκαγιές που γίνονται σε δασικές περιοχές και άλλες σε αστικές, ενώ διαφέρουν ακόμη και αυτές που γίνονται σε πεδινές από αυτές που γίνονται σε ορεινές περιοχές, αφού η αντιμετώπισή τους γίνεται με διαφορετικά μέσα.
Οι πυρκαγιές για παράδειγμα που γίνονται σε δασικές περιοχές αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους, όπως εάν το έδαφος είναι πεδινό και προσβάσιμο στα πυροσβεστικά μέσα ή αν είναι δύσβατο, που τότε χρησιμοποιούνται μόνο τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης για την αντιμετώπιση τους.
Επίσης, εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως αν υπάρχει άπνοια του ανέμου ή αν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός, που τότε πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Άλλος παράγοντας είναι η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, όπως αν εκδηλωθεί την ημέρα ή τη νύκτα, αφού διαφορετικά αντιμετωπίζεται η πυρκαγιά την ημέρα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα πυρόσβεσης, επίγεια και εναέρια και διαφορετικά τη νύκτα που χρησιμοποιείται μόνο η μάνικα για την κατάσβεσή της.
Η πυρκαγιά λοιπόν της Εύβοιας μπορεί να συγκριθεί μόνο με άλλες πυρκαγιές που έγιναν σε δασικές ορεινές περιοχές, χωρίς δυνατούς ανέμους και όχι με την πυρκαγιά, που έγινε την ίδια περίπου χρονική περίοδο πέρυσι στο Μάτι Αττικής.
Αφού η μια έγινε σε ορεινή δασική περιοχή και η άλλη μέσα σε οικισμό, ο οποίος είχε οικοδομηθεί άναρχα με στενούς δρόμους, οι οποίοι παρεμπόδιζαν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και μηχανοκινήτων μέσων και με τη βοήθεια του πολύ ισχυρού ανέμου, που επικρατούσε στην περιοχή, προκάλεσε αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας υπάρχουν και άλλα πολλά “Μάτια” και μακάρι να μη συμβεί άλλο παρόμοιο επεισόδιο. Η πυρκαγιά λοιπόν στο Μάτι Αττικής ήταν να μη σου τύχει.
Για την κατάσβεση όμως της πυρκαγιάς στην Εύβοια, πρέπει να αναγνωρίσομε την προσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών, καθώς και τη βοήθεια που προσφέρθηκε από την Ιταλία και την Ισπανία με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ ήταν ευτυχής η συγκυρία ότι υπήρξαν πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες οι οποίες βοήθησαν στη μη εξάπλωση της πυρκαγιάς, γιατί αν υπήρχε ένας πολύ δυνατός άνεμος στην περιοχή, τότε η πυρκαγιά θα γινόταν ανεξέλεγκτη με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.
Τα πολιτικά κόμματα, λοιπόν, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων, κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για τους χειρισμούς αντιμετώπισής τους, αφού όταν αλλάξουν έδρανα, κάνουν τα ίδια και χειρότερα.
* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ