Η λέξη Καραντίνα, λέξη επίκαιρη, σύγχρονη, αναγκαία και … κατ-αναγκαστική, έχει μεγάλη πέραση, κυρίως λόγω της έλευσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Μπήκε μέσα στη ζωή μας, ακριβώς τόσο, όσο μπήκαμε κι εμείς σ’ αυτήν, δηλ. στην καραντίνα. Είναι λέξη ιταλική. Έχει σχέση με το quaranta, που θα πει «σαράντα» (40).

Στα χρόνια τα παλιά, όταν η Βενετία ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη, στην περίπτωση που υπήρχε κάποια επιδημία ή υποψία επιδημίας, τα καράβια, πριν πάρουν άδεια για να πλησιάσουν και να δέσουν στο αραξοβόλι τους, έπρεπε να παραμείνουν «αρόδο», δηλ. μακριά από το λιμάνι, στ’ ανοιχτά, επί σαράντα ημέρες. Έτσι, οι ναυτικοί έλεγαν ότι βρίσκονταν σε quarantina, κατά τη βενετσιάνικη φρασεολογία, όπως εμείς θα λέγαμε, σε «σαραντάρα».

Μπορεί να μας φαίνεται πολύς καιρός η αναμονή επί σαράντα μέρες μέσα στο πλοίο. Ποιος θα το περίμενε, όμως, ότι μερικούς αιώνες αργότερα, ολόκληρη η ανθρωπότητα, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, θα είχε μια παρόμοια εμπειρία· όχι, βέβαια σε πλοίο, αλλά μέσα στα ίδια μας τα σπίτια.

Στη χώρα μας, συμπληρώνονται 52 ημέρες «κατ’ οίκον» περιορισμού, ως τις 4 Μαΐου, με κάποια σύντομα ολιγόωρα διαλείμματα για μετάβαση στο γιατρό ή σε φαρμακείο (Β1), στο κατάστημα  ειδών πρώτης ανάγκης (supermarket) (Β2), στην τράπεζα (Β3), για επίσκεψη οικείων προσώπων που έχουν ανάγκη βοήθειας (Β4), για μετάβαση σε τελετή (γάμος, βάπτιση κ.λπ.) (Β5) και για σύντομη σωματική άσκηση (Β6), μια και ο νεοέλληνας είναι «φύσει» τύπος αθλητικός… έτσι, η καθολική καραντίνα μπορεί να έληξε στις 4 Μαΐου, αλλά οι πάσης φύσεως περιορισμοί, σε πολλές διαβαθμίσεις και με πάμπολλες διευκρινίσεις, θα εξακολουθήσουν να μας απασχολούν.

Το σύστημα της έστω και εθελούσιας «κατ’ οίκον» καραντίνας πέτυχε, ίσως λόγω της ανεξήγητης και μη αναμενόμενης πειθαρχίας μας, είτε λόγω του φόβου που κατέλαβε το λαό, όταν οι ανακοινώσεις περί θανάτων λόγω του ιού, ακολουθούσε η μία την άλλη και αφορούσε τόσο τη χώρα μας, όσο και τη γειτονική Ιταλία, την παραδίπλα Γαλλία, Ισπανία κ.ά. Πάντως, όλοι ομολογούν, ότι η Ελλάδα, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, για πολλούς, έλαβε έγκαιρα και σε εθνική κλίμακα τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα. Αποτέλεσμα, να θεωρούμαστε σήμερα, υπόδειγμα υγειονομικής συμπεριφοράς, παγκοσμίως.

Ένα από τα προληπτικά μέτρα, που προτείνονται από τους ειδικούς, είναι και η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η μάσκα πρόκειται να μας συνοδεύει για αρκετό καιρό, όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους και εντός των ΜΜΜ. Μια σοφή γυναίκα έδινε τη συμβουλή: «Μην κοροϊδέψεις, παιδί μου, γιατί θα το πάθεις». Προσωπικά, το μυστήριο του φερετζέ δεν με απωθεί. Θα πρέπει, όμως όσοι εκφράζονται αρνητικά για ορισμένες μουσουλμανικές  ενδυματολογικές επιλογές και τις περιγελούν, να το συνηθίσουν. Και αν μόνη της η μάσκα μας θυμίζει φερετζέ, οι ολόσωμες προστατευτικές φόρμες των ειδικών στις απολυμάνσεις, με καλυμμένο και το κεφάλι, δεν υστερούν σε τίποτε από την μπούρκα! Λοιπόν;

Και δες και ξαναδές ειδήσεις, γίναμε ειδικοί στους ψεκασμούς. Βλέποντας, μαθαίνεις! Όμως… ποιοι κρύβονται πίσω από τις ολόσωμες στολές των ψεκαστών; Πώς έχουν επιλεγεί γι’ αυτή την εργασία; Έχουν περάσει από κάποια εκπαίδευση, αφού η εργασία αυτή έχει μια επικινδυνότητα και προϋποθέτει εξειδίκευση;

Τους βλέπουμε να ψεκάζουν τα πάντα –αν είναι δυνατό να ψεκαστούν τα πάντα!!! Καταβρέχουν δρόμους, τοίχους, αυτοκίνητα, καλλωπιστικά δέντρα, προστατευτικούς θάμνους, βιτρίνες, έπιπλα σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα και τον αέρα του δωματίου. Το μηχάνημα του ψεκασμού μας θυμίζει αφενός το μελισσοκόμο που καπνίζει την κυψέλη και αφετέρου τον Εξολοθρευτή Σβαρτσενέγκερ σε αποστολή θανάτου… Μήπως αυθαιρετούν, επωφελούμενοι της ανωνυμίας, καθώς είναι κρυμμένοι μέσα στην πλαστική αδιάβροχη στολή τους;

Η ερώτηση για την ταυτότητα και την εξειδίκευση των υπαλλήλων ψεκασμού μπορεί να ηχεί άκαιρη και αστεία, μέσα στη δύνη του κορωνοϊού. Όμως, όταν καταλαγιάσει η κατάσταση, μπορεί να εγερθούν ερωτήματα όπως: ποια ήταν η δραστική ουσία στους ψεκασμούς;

Είχε πάρει έγκριση;;; (Επειδή… αν δεν είναι δραστική, τότε γιατί χρησιμοποιείται;). Ποια είναι η επίδρασή της στον οργανισμό, όταν εισπνέεται; (Αφού… οι άνθρωποι αυτοί εισπνέουν, αναγκαστικά τον αέρα που περιέχει τα σταγονίδια της απολυμαντικής ουσίας, καθώς ψεκάζουν το δωμάτιο, παρά τις προφυλάξεις…).

Τι επίδραση θα έχει η ουσία στον οργανισμό, όταν ο άνθρωπος έλθει σε επαφή με τα ψεκασμένα αντικείμενα; Ποιος φταίει που κάποια καλλωπιστικά δέντρα και προστατευτικοί θάμνοι μπορεί να έχουν αρχίσει να ξηραίνονται; Μήπως κάποια έπιπλα, εικόνες και πίνακες εμφανίσουν ανεξήγητες αλλοιώσεις, με τον καιρό; Μήπως οι επιμελείς αυτοί χειριστές, που ψεκάζουν με υπερβάλλοντα ζήλο τα πάντα, παρουσιάσουν φαινόμενα ερεθισμού του αναπνευστικού τους συστήματος, ακόμα και χωρίς τη δράση του κορωνοϊού; Θα δούμε…

Είμαστε υπέρ της λήψης των μέτρων για την επάνοδο στην ομαλότητα. Όμως, κάπου υπάρχει και η υπερβολή. Αν και είναι πρόωρο και δεν έχει ανακοινωθεί, έχουν κυκλοφορήσει εικόνες με διαχωριστικά από πλεξιγκλάς … στις παραλίες. Σ’ αυτά, οι ξαπλώστρες φαίνονται να είναι από-μονωμένες σε διαφανείς θαλάμους από πλαστικό. Είναι βέβαιο, ότι ΑΝ συμβεί κάτι τέτοιο, οι λουόμενοι θα σιγομαγειρευτούν μέσα σ’ αυτά τα μικρά θερμοκήπια, αντί να δροσιστούν και να αναπνεύσουν την αλμύρα της θάλασσας…

Οι κανονισμοί για τους χώρους εστίασης, σίγουρα επιδέχονται αναθεώρηση… Μόνο έξω τραπεζάκια και με τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, η λειτουργία του χώρου θα είναι ασύμφορη –και προσοχή: παρέες αυστηρώς τετραμελείς. Αν πάτε δύο, θα σας πουν ότι όλα είναι ρεζερβέ. (Δεν συμφέρει τον επιχειρηματία οι δύο πελάτες). Αν είστε έξι, είστε υπεράριθμοι. Αν είστε οκτώ (4 ζευγάρια) δεν δικαιούσθε να ενώσετε τα τραπέζια, αλλά θα καθίσετε σε δύο των τεσσάρων, σαν άλλη παρέα! Αφήστε που πρέπει να κρατάτε τηλεβόα, για να μιλήσετε στη γυναίκα σας, που βρίσκεται δύο μέτρα μακριά σας. Και καλά… σε αυτά, μπορεί να υπάρχει και ο επιστημονικός αντίλογος…

ΟΜΩΣ: στο ταξί, γιατί μόνο ένας πελάτης; Αν είσαι με τη γυναίκα σου, πρέπει να πάρετε δύο ταξί; Ο κύριος Σ. Τσιόδρας με τη γυναίκα του και τα επτά παιδιά του, για να πάνε σ’ ένα παιδικό πάρτυ, θα πρέπει να πάρουν εννέα (9) ταξί… Τότε, η πομπή θα θυμίζει-αν πηγαίνει γρήγορα- επίσκεψη αμερικανού προέδρου· και αν πηγαίνει αργά … μετάβαση σε θλιβερό γεγονός! Ήμαρτον!!!

 

[email protected]