Ο φετινός Μάρτης όταν πλησίαζε να τελειώσει παρουσιάζει κακή συμπεριφορά και θολώσανε τα μυαλά όλων των ηλικιωμένων και αρχίσανε να εκφράζονται για όλες τις συμπεριφορές όλων των εποχών που δεν τηρούνται κανονικά τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Όλοι λένε ότι οι βροχές, τα χιόνια και το κρύο του φετινού Μάρτη μας έκανε όπως λέγανε παλιά να κάψουμε στο τζάκι ακόμα και τα παλούκια των ζώων μας για να ζεσταθούμε.

Λένε ακόμα ότι σήμερα έχουμε την πιο σύγχρονη θέρμανση της νέας τεχνολογίας να περάσουμε αυτήν την δυσκολία που μας έφερε ο Μάρτης αλλά εμείς πάλι προσθέτουμε ότι αναζητούμε το χωριό μας με τα τζάκια που είχαμε ζήσει από μικροί. Επιθυμούμε αν ήτανε δυνατόν να δούμε την κουτσούρα να καίει μέσα στο τζάκι για να ζεσταθούμε. Ακόμα να βάλουμε και δυο τρεις πατάτες, να ψηθούν στη ζεστή στάχτη να ζεσταθεί το στομάχι μας για να βγάλουμε όρεξη και ότι γίνει πιο πέρα με την ρακή που θα πιούμε.

Εκεί που περιμέναμε να δούμε την άνοιξη με τα δέντρα να ανθίζουν, τα πλάκωσε το χιόνι και χαμπάρι δεν έχουν, περιμένουν την ζεστή άνοιξη για να το κάνουν. Λένε ακόμα ότι η φετινή χρονιά θα είναι όψιμη σε όλα. Η αγκουρίδα στο αμπέλι θα αργήσει να γλυκάνει και τα σύκα ακόμα πιο πέρα. Ολοκληρώνοντας είπανε ότι να κάνουμε υπομονή και θα την περάσουμε και τη φετινή χρονιά. Όσο για του χρόνου έχει ο Θεός!

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά τα είπανε πρόσφατα οι σημερινοί ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες στην συνάντηση που είχανε μόλις έφυγε το κρύο στο ΚΑΠΗ της περιοχής τους όταν πίνανε τον καφέ τους. Σε κάποια στιγμή πήρε το λόγο η κυρία Μαρία και ρώτησε στην παρέα της αν κάποιος ή κάποια είδε αυτές τις ημέρες που βγήκε ο ήλιος κανένα χελιδόνι να κάνει την εμφάνισή του λόγω που μπήκε η άνοιξη; Ναι είπε η διπλανή της.

Εγώ την ώρα που άπλωνα τα ρούχα στην αυλή μου είδα ένα που πέρασε δίπλα από το σπίτι μου. Αμέσως πήρε τον λόγο ο μεγαλύτερος της παρέας και είπε: ένα χελιδόνι δεν φέρνει ποτέ μόνο του την άνοιξη, πρέπει να δούμε πολλά για να το πιστέψουμε με σιγουριά ότι μπήκε. Μόλις έφτασε η ώρα στις δώδεκα όλοι φύγανε και είπανε ότι την Τρίτη θα ξανασυναντηθούνε να ξανακάνουνε πάλι την παρέα τους όπως και έγινε με τα ίδια άτομα.

Πάλι και αυτήν την φορά ο ίδιος είπε στην κυρία που είχε δει το χελιδόνι: Κυρία Πολυξένη, μας είχες πει την περασμένη εβδομάδα ότι είχες δει ένα χελιδόνι: μήπως ήτανε σπουργίτης; Αφού το είχες δει έπρεπε σήμερα που είναι λιακάδα να πετούσανε και να βλέπαμε κι εμείς πολλά, ενώ δεν υπάρχει κανένα. Άρα περιμένουμε και άλλο χειμώνα γι’ αυτό δεν ήρθανε. Αυτό που σας λέω το θυμάμαι γιατί το είχα ακούσει από τον παππού μου και τον πατέρα μου και συμβαίνει εφέτος όπως ακριβώς το λέγανε. Τα χελιδόνια μόλις έρθουνε θα πετούνε γύρω από τα σπίτια για να εντοπίσουν που είχανε κάνει πέρσι την φωλιά τους για να την κάνουν πάλι εκεί.

Στην συνέχεια πάλι είπε: Αυτή είναι η πιο χρήσιμη παροιμία γι’ αυτό μετά από τα χελιδόνια πέταξε και πήγε εις τον άνθρωπο που όταν την εφαρμόζει εις την οικογένειά του, θα έχει πρόοδο παντού. Όπως τα πολλά χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη έτσι και εις την οικογένεια όταν όλα τα μέλη της συμμετάσχουν σε όλες τις εργασίες της θα έχουν την καλή πρόοδο που επιθυμεί. Ενώ όταν μόνο ένας εκτελεί όλες αυτές τότε δεν θα επαρκούν τα αγαθά για όλους της οικογένειας και η κατάληξή τους θα είναι να υποφέρουν από την πείνα.

Μετά όταν είδανε ότι όσοι εφαρμόζουν την παροιμία όπως μας διδάσκει και φέρνει καλό αποτέλεσμα εις την οικογένεια, αμέσως επεκτάθηκε να την εκτελούν και οι υπηρεσίες, τα επαγγέλματα και η πολιτεία και ανάλογα όπως την εκτελούσανε είχανε και τα ανάλογα αποτελέσματά της στο σύνολο των ανθρώπων που είχανε την ευθύνη τους.

Υπόψη ότι τα παλιά χρόνια οι περισσότερες οικογένειες δεν αμελούσανε να την εκτελούν με κάθε επιμέλεια όπως και όλες τις άλλες και είχανε πάντα πολλά οφέλη παντού. Οι λίγοι που αδιαφορούσανε δεν είχανε το όφελος που είχανε ανάγκη για την οικογένειά τους και ήτανε ευδιάκριτοι που μειονεκτούσανε απέναντι των πολλών.

Οι ηλικιωμένοι σήμερα που κάνουν συχνά τις εμφανίσεις τους, όταν ο καιρός και η υγεία τους επιτρέπει στα καφενεία, στα ΚΑΠΗ, στην Λαϊκή αγορά, στις εκκλησίες κλπ. Θυμούνται την παροιμία και αναφέρουν πολλούς από το χωριό τους ή από την πόλη που ζούσανε και είχανε πρόοδο ή αποτυχία στις οικογένειές τους.

Εξάλλου είπε κάποιος ηλικιωμένος σε μια συνάντηση που είχαμε σε ΚΑΠΗ ότι η παροιμία είναι και κληρονομική στα παιδιά από τους γονείς τους που την εκτελούσανε και δεν είχανε ανάγκη να την διδαχτούν από άλλους.

Τελειώνοντας ο ίδιος πρόσθεσε: Εμείς θα συνεχίσουμε να συμβουλεύουμε ακόμα τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και όποιον θα συναντούμε να την εκτελούν όπως παραπάνω αναφέρουμε και να είναι σίγουροι ότι θα έχουν συνέχεια επιτυχίες σε όποια υπηρεσία, σε όποιο επάγγελμα ή στην πολιτεία που θα υπηρετούν και που θα έχουν την ευθύνη σε ένα σύνολο ανθρώπων.

Ο χρόνος κάποτε θα την φέρει στην μνήμη σε πολλούς αλλά εμείς θα απουσιάζουμε από την γη για να μας πούνε ότι σωστά τους ενημερώσαμε. Όμως θα αισθανόμαστε ικανοποίηση πως οι συμβουλές μας φέρανε καρπούς.

*Ο Γιάννης Τσακπίνης είναι  συνταγματάρχης (Π.Β.) ε.α.