Όταν ο Κάλλιπος δίδασκε στο Λύκειο δεν φανταζόταν ότι στον 21ο αιώνα, ο ίδιος ότι θα έδινε το όνομά του στην ακαδημαϊκή πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ως μαθητής του Ευδόξου στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ο Κάλλιπος διακρίθηκε για την οξυδέρκεια στην παρατήρηση εναλλαγής των εποχών. Δεδομένου ότι η σημερινή εποχή απαιτεί ανθρώπους με ευρυμάθεια, σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, η δράση «Κάλλιπος» πετυχαίνει τον εκσυγχρονισμό στην academia.

Ξεπερνώντας αισίως τα πεντακόσια συγγράμματα, το αποθετήριο συμπληρώνει ουσιώδη κενά στην ελληνική βιβλιογραφία. Αποτιμώντας σε απόλυτους αριθμούς το έργο, το αποτέλεσμα της δράσης είναι εντυπωσιακό. Από το 2014 και εντεύθεν, η πολιτεία έθεσε το ζήτημα για ανανέωση του ακαδημαϊκού χώρου με μοντέρνα εγχειρίδια

. Τα νέα συγγράμματα, που άρχισαν να καταχωρούνται από το επόμενο έτος, αναμφίβολα αποτελούν τη νεωτερική προσέγγιση σε παρωχημένα μοντέλα έρευνας και διδασκαλίας, και αντικαθιστούν το παραδοσιακό βιβλίο με e-book. Κάθε ενδιαφερόμενος, όχι μόνο φοιτητής, μπορεί να κατεβάσει σε κινητά, υπολογιστές και ποικίλες ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς κόστος, το βιβλίο ή το βοήθημα σε μορφή pdf ή/και epub. Ενίοτε το υλικό είναι διαδραστικό και συμπεριλαμβάνει υπερσυνδέσεις, χάρτες και βίντεο.

Τα ηλεκτρονικά πια βιβλία αντιπροσωπεύουν επιτυχώς την αναλογία του επιμορφωτικού προς το επιστημονικό. Τα πολυμεσικά e-books αφορούν σε μια γενιά (όπως η δική μου), που ενηλικιώθηκε εφαρμόζοντας τις νέες τεχνολογίες, όπως Kindle και Nook tablets, για να εξοικειωθεί με το νεωτερίζον.

Την ίδια στιγμή, η χρήση των νέων συσκευών ανάγνωσης επικυρώνει τη διεύρυνση σε πολλαπλά πεδία στην εκμάθηση και στη διδασκαλία διαθεματικά. Για παράδειγμα, η μεταφρασεολογία, οι διεπιστημονικές εφαρμογές στην πληροφορική, η εφαρμοσμένη χρήση της μουσικής στην υγεία,  καθώς η διδακτική των θετικών επιστημών συγκροτούν το σώμα γνώσης εκείνο που απευθύνεται στο σημερινό άνθρωπο που αναζητεί το επίκαιρο.

Οι επιστημονικοί κλάδοι εκπροσωπούνται συνολικά από πέντε συλλογές, που περίπου αντιστοιχούνε ανά ομάδα προσανατολισμού στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που πρόσφατα ανασυγκροτήθηκε.

Μέχρι στιγμής έχουνε γίνει έξι προσκλήσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και οι τίτλοι εντυπωσιάζουνε με το εύρος της επιστημονικής κατάρτισης και εξειδίκευσης. Σύγκαιρα αντικείμενα αναδεικνύονται, κυρίως στοχεύοντας στη διδακτική ενσωμάτωση από νέους ερευνητές, σε όλο τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Γύρω στους χίλιους επιστήμονες ανέλαβαν την επίπονη συγγραφή, καθώς και την αξιολόγηση του νέου επιστημονικού υλικού για βιβλία που δεν έχουν εκδοθεί στο εμπόριο ποτέ.

Η αποκλειστικά δωρεάν διάθεση μέσω διαδικτύου προσδοκά στη μείωση του κόστους των φοιτητικών συγγραμμάτων, ενώ παράλληλα η ηλεκτρονική διανομή εξυπηρετεί την ταχεία διάδοση των σύγχρονων τάσεων στην έρευνα και στην εκπαίδευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επιτυχημένη πορεία του προγράμματος θα επικυρώσει το διαφορετικό μοντέλο αναζήτησης της νέας γνώσης και θα σημάνει την ανάγκη για ψηφιοποίηση. Η ηλεκτρονική ανάρτηση κομβικών μελετών διευκολύνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μειώνει σημαντικά το γενικό και κρατικό προϋπολογισμό.

Στη σημερινή κοινωνία, όπου το “σερφάρειν” συναντά το “γιγνώσκειν”, ο Κάλλιπος καταλαμβάνει μία καίρια θέση αξιοποίησης, κι έτσι αναδιαμορφώνει το μέλλον της Ελλάδας σε standards extra muros. Ευχή όλων να βρεθεί η χρυσή τομή συνέχισης του έργου επίσημα βάσει της αξίας κοινής ωφέλειας για όλους τους φορείς.

Για περισσότερα κλικ @ www.kallipos.gr.

 

*Η κ. Τσατσάνη είναι φιλόλογος-συγκριτολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία κι έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ (UK)