Από το 2009 η χώρα βίωσε σε πυκνό πολιτικό χρόνο διαδοχικές κρίσεις που άφησαν το πολιτικό τους αποτύπωμα με τις τεκτονικές αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Βασικά στοιχεία που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές ήταν η επιβολή των Μνημονίων (προκειμένου να αποφύγουμε την χρεωκοπία της χώρας, που προκάλεσε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) που δοκίμασαν σκληρά την αντοχή του Λαού, με την οδυνηρή λιτότητα, την οποία εργαλειοποίησαν δημαγωγικά, συγκεκριμένα κόμματα, που εκμεταλλεύτηκαν τον δικαιολογημένο θυμό της κοινωνίας και αφού καβάλησαν του κύμα της αγανάκτησης της έφεραν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ένα ακοστολόγητο λαϊκίστικο πρόγραμμα στην Θεσσαλονίκη και επέβαλε το τρίτο ακριβότερο περί τα 100 δισ. αχρείαστο μνημόνιο.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ, στου οποίου τα χέρια εσκασε η χρεωκοπία που προκάλεσε η ΝΔ,πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο τίμημα μέ το τσουνάμι της παραπληροφόρησης και έτσι το κομμα του ΑΝΔΡΕΑ που έκανε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην χώρα (υγεία, παιδεία, κοινωνική αλληλεγγύη, ενίσχυση εισοδημάτων, μεγάλα δημόσια έργα κ.λπ., κ.λπ.) θεωρήθηκε λανθασμένα υπεύθυνο για την χρεωκοπία. Αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ μπήκε άδικα σε μια εποχή πολιτικής ερημίας με μονοψήφια ποσοστά,Κάποιοι μάλιστα βλέποντας την νέα οικονομική οδυνηρή κατάσταση, μετά την πολύχρονη ευημερία του λαου επι ΠΑΣΟΚ, απληροφόρητοι για τους παραγματικούς λόγους, διερωτώντουσαν «γιατί το ΠΑΣΟΚ έχασε την ψυχή του;».
Μετά δε μία αμοιβαία υπόγεια συμφωνία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ απέκρυψε την μεγάλη ευθύνη της ΝΔ για την χρεωκοπία της χώρας, αρνούμενος να φέρει το θέμα για εξέταση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η δε ΝΔ σε ανταπόδοση ανέλαβε να συστήσει υποστηρικτικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, καθυσυχάζοντάς τους ότι είναι κόμμα συστημικό, φιλοδυτικό αν και υποτίθεται κομμουνιστογενές, γεγονός που επιβεβαίωσε, πανηγυρικά, η Συμφωνία των Πρεσπών!
Η διακυβέρνησης της χώρας από το 2015 έως το 2019, απο τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε στην πολιτική ήττα της «Αυταπάτης» και του ανορθολογισμού που απογοήτευσε αφού αποδείκτηκαν φρούδες οι διακηρύξεις του που θα λυνόταν με «ένα Νόμο και ένα Αρθρο». Έτσι το 2019 εκλέχθηκε η ΝΔ. Παρ’ όλα αυτά οι πολίτες με πολιτική καταγωγή κυρίως από την κεντροαριστερά έδωσαν μια νέα ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ισχυρή Αντιπολίτευση, με ποσοστό 32%, καθόσον τους είχε πείσει ότι είχε προοπτική ανόδου ξανά στην εξουσία.
Την Κυριακή (21-5) το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια εκκωφαντική αποδοκιμασία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς την ποιότητα άσκησης του μελλοντικού θεσμικού της ρόλου, με ποσοστό μόλις 20% και διαφορά απο την ΝΔ περί 20 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παύει πλέον να είναι κόμμα εξουσίας, γεγονός που θα του προκαλέσει πολύ μεγάλη απώλεια ψήφων απο ψηφοφόρους, που ο αριθμός δεν είναι καθόλου αμελητέος που πηγαίνουν με τον ισχυρό για ευνόητους λόγους. Η δε επιτυχία της ΝΔ, που έλαβε το εντυπωσιακό ποσοστό του 40%, θεωρείται ότι επιτεύχθηκε με χορηγό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι παράδοξες προκλητικές δηλώσεις στελεχών του για νέες επιβολές φόρων,η για «παράλληλο νόμισμα», που θύμισε την «Δήμητρα» του Γιάννη με ένα Ν, η κατάρρευση της αξιοπιστίας του, αλλά και η κινητικότητα στις μαζικές προεκλογικές του συγκεντρώσεις που δώσανε την αίσθηση ότι έχει πιθανότητες εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, τρομοκράτησαν μάζες δημοκρατικών ψηφοφόρων και μπήκαν σαν «τα κλωσσοπούλια κάτω απο τις φτερούγες τη ΝΔ.».
Τι σημαίνει αυτό; Οτι στις ερχόμενες εκλογές στις οποίες, με βάση τα αποτελέσματα της 21/5 ο κίνδυνος αυτός παρήλθε, οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι πλέον θα ψηφίσουν απελευθερωμένοι το κόμμα της επιλογής τους που πιθανότερο είναι να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ και οχι την ΝΔ… Άρα θα υπάρξει απώλεια ψήφων από την ΝΔ.
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν πλέον δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Το εξαιρετικά ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ που αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ιστορικά εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν εκκωφαντικά ζήτημα αντιπολίτευσης και θεσμικών αντίβαρων για την επόμενη τετραετία.
Η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί μέσα από μια κυβέρνηση χωρίς ισχυρό θεσμικό έλεγχο και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει αξιόπιστα το ρόλο αυτό. Είχε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μπροστά του και τα σπατάλησε σε μια αντιπολίτευση εξαλλοσύνης που καταδικάστηκε σκληρά από τους πολίτες.
Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το βάρος πέφτει ξανά στους ώμους του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ, ένα ιστορικό κόμμα με εμπειρία άσκησης επιτυχημένης εξουσίας, «εξέτισε ήδη την άδικη ποινή που ανέλαβε λόγω της επιβολής των μνημονίων, που άλλοι προκάλεσαν» με μια ανανεωμένη και δυναμική ηγετική ομάδα είναι η δύναμη εκείνη που εάν ενισχυθεί αποφασιστικά μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην κυβέρνηση της ΝΔ και να εκπονήσει μια νέα πρόταση διακυβέρνησης που θα εμπνεύσει και πάλι τους προοδευτικούς πολίτες.
Στη μάχη λοιπόν της 25ης Ιουνίου κρίνεται όχι μόνο ποιος θα μας κυβερνήσει αλλα και ποιος θα αναλάβει τη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα έχει προοπτική κυβερνησιμότητας.
Η επιλογή ενός παραγωγικού προοδευτικού πόλου ως αξιωματική αντιπολίτευση όπως του ΠΑΣΟΚ πρέπει να λάβει Δημοψηφισματικό χαρακτήρα και αφορά όλους τους πολίτες. Το δικαιούται…
Σε αυτή τη μάχη ριχνόμαστε από σήμερα με αισιοδοξία για να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης που άνοιξε το 2012 επανερχόμενοι στην ομαλότητα.
*Ο Δημήτρης Κων. Σαρρής είναι πρώην υφυπουργός, πρώην νομάρχης Ηρακλείου