Ο Ερωτόκριτος κυκλοφόρησε αρχικά σε χειρόγραφα. Τυπώθηκε για πρώτη φορά  το 1713 στη Βενετία, στο τυπογραφείο του Ιταλού AntonioBortoli.

Hπρώτη έκδοση ανατυπώθηκε, πάλι στο τυπογραφείο του Bortoli, το 1737. Στο Βρεταννικό Μουσείο φυλάσσεται χειρόγραφο του Ερωτόκριτου, που αποτελεί αντίγραφο παλαιότερου κειμένου που ήταν γραμμένο με ιταλικούς χαρακτήρες. Προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του λόρδου Harley.

Το 1915 πραγματοποιήθηκε η φιλολογική έκδοση του Ερωτόκριτου από τον Ηρακλειώτη ιστορικό και μελετητή κειμένων Στέφανο Ξανθουδίδη, με πρωτοβουλία και δαπάνη του λογίου εκδότη Στυλιανού Μιχ. Αλεξίου. Για την έκδοση χρησιμοποιήθηκαν δύο μηχανογραφημένα και αντιβεβλημένα αντίγραφα των εκδόσεων 1713 και 1737 και  φωτογραφικό πανομοιότυπο του χειρογράφου του Λονδίνου.

Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ο Ξανθουδίδης πήρε το αντιβεβλημένο αντίγραφο της πρώτης έκδοσης και ο Στυλιανός Αλεξίου το δεύτερο, που ο γιος του Λευτέρης το διατηρούσε στη βιβλιοθήκη του.

Ο όγκος των σελίδων του χειρογράφου του Λονδίνου δέθηκε από τον Στυλιανό Μ. Αλεξίου σε μαύρο χαρτόδετο τόμο, που ο Λευτέρης Αλεξίου τον χάρισε στον Ελευθέριο Βενιζέλο στα 1927. Τον Δεκέμβρη του 1947 ο τόμος, κατά τη μαρτυρία του ίδιου του Λευτέρη Αλεξίου , Κρητικά Χρονικά, τχ. 3 (1954), σ. 493-494, φυλάσσονταν στο Ιστορικό Αρχείο στα Χανιά.

Μια έρευνα για την τύχη των δύο μηχανογραφημένων και αντιβεβλημένων αντιγράφων των εκδόσεων 1713 και 1737 και του φωτογραφικού πανομοιότυπου του χειρογράφου του Λονδίνου, θα έδιδε τη δυνατότητα αυτά να εντοπισθούν και να προβληθούν στις εκδηλώσεις «Ερωτόκριτος 2019», μαζί με το δεύτερο αντίτυπο της έκδοσης του 1713, που, κατά το δημοσίευμα Πατρίς, 29 Μαρτίου 2019, ανήκει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη των Γρεβενών και πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο για τον ίδιο σκοπό.

* Η Ευγενία Λαγουδάκη είναι φιλόλογος