Είχα γράψει κάποιες γραμμές όσο κρατούσε η καραντίνα για την γενική εικόνα του  Ηρακλείου, αποφάσισα  όμως μετά να  μη δημοσιοποιήσω το κείμενο μου. Είπα άστο δεν βαριέσαι δεν χρειάζεται, τόσα χρόνια την ίδια εικόνα βλέπεις τώρα σου ξίνισε, και στο κάτω κάτω της γραφής ποιος είσαι εσύ, για να κάνεις υποδείξεις σε ανθρώπους εκλεγμένους που ζούν μόνιμα σε αυτό τον οικιστικό χώρο.

Όταν είδα όμως το πλάνο της Αθήνας από τον Δήμαρχο  Μπακογιάννη να προβάλλεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης με έπιασε κάτι σαν παράπονο, σαν ζήλεια,  για την πόλη της καταγωγής μου, είπα γιατί αυτοί μπορούν και όχι εμείς, έτσι λοιπόν με αυτή την ας πούμε αιτιολογία,  αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτούσιο το παρακάτω κείμενο όπως το είχα γράψει την 22/3/2020.

Τι είχα  γράψει λοιπόν τότε εν μέσω κορονοϊού :

«ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑΣ ΠΥΛΗΣ»

«Τώρα που βλέπω εικόνες από την πόλη με τους άδειους δρόμους και τις πλατείες,            μου γεννήθηκε μια διάθεση σχολιασμού της εικόνας που βγάζει η πόλη μας, η πατρίδα μας,  ακόμη και για αυτούς που ζούμε εκτός Κρήτης  για μεγάλο διάστημα και την βλέπουμε κάθε μέρα μέσω των τοπικών sites και άλλων ΜΜΕ.

Μπορεί να είναι άκαιρο λόγω της πανδημίας η οποία σίγουρα κάποια στιγμή θα περάσει όπως όλα τα κακά,  όμως η εικόνα αυτή δεν θα αλλάξει. Μια αλλαγή φυσικά θα την έχει, γιατί στο πλάνο θα προστεθεί χρώμα, ο κόσμος ημεδαπός και αλλοδαπός, θα προστεθεί φυσικά η κίνηση, θα προστεθεί ποιο πολύ φως όμως το φόντο θα μείνει ίδιο και δυστυχώς είναι ένα φόντο το οποίο  σαν λαός δεν μας τιμά, ούτε φυσικά  εκπροσωπεί τη φινέτσα, το πνευματικό  και κοινωνικό επίπεδο της πλειονότητας των κάτοικων της.

Το Ηράκλειο είναι ένας τόπος που έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία και στον πολιτισμό της Κρήτης από τα βάθη των αιώνων καθώς πόλεις και  κωμόπολης γύρω από αυτό δέσποζαν από την αρχαιότητα (Κνωσσός, Φαιστός, Μάλια, Αρχάνες) και τόσα άλλα σημαντικά μέρη.

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη η οποία ταλαιπωρήθηκε πολύ από τους κάθε λογής κατακτητές από λαούς με κακή κουλτούρα και υποπολιτισμό όπως ήταν η  μακρόχρονη δουλεία της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων λαών εξαιρουμένων των Ενετών οι οποίοi πρόσθεσαν στον πολιτισμό αντί να αφαιρέσουν, οι υπόλοιποι όμως  δυστυχώς άφησαν το άκομψο αποτύπωμα τους και μια  ανεξίτηλη μορφή.

Ό,τι δικαιολογία όμως και να επινοήσει  κανείς  δεν μπορεί να καλύψει αυτό το θέαμα, το οποίο δυστυχώς έχει γίνει status,  έχει γίνει ταυτότητα για την πόλη.  Τώρα θα μου πει εύλογα κάποιος ότι βρε άνθρωπε ξεχνάς ότι  δεν έχει περάσει ούτε ένας αιώνας καλά καλά από τότε που έφυγαν οι τελευταίοι Τούρκοι, ξεχνάς ότι αμέσως σχεδόν μετά ήρθε η κατοχή των Γερμανών, η χούντα, η κρίση,  τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτό το βραχύ διάστημα.

Σωστά, τι μεσολάβησε  όμως σε αυτό το διάστημα, η πόλη γεμίζει κάθε χρόνο από χιλιάδες για να μην πω εκατομμύρια τουρίστες, η πόλη απέκτησε ένα πανεπιστήμιο, ένα διεθνές αεροδρόμιο, ένα λιμάνι όπου δένουν πλείστα κρουαζιερόπλοια, ή πόλη εν τέλει  μεγάλωσε !

Πιστεύω βάσιμα ότι στην περίπτωση του Ηρακλείου ισχύει η περίπτωση όπου  μια κακή εικόνα στην αρχή σε ενοχλεί σημαντικά, όμως κάθε μέρα  που περνά  και ενώ η εικόνα παραμένει αναλλοίωτη,  σε   ενοχλεί όλο και λιγότερο μέχρι στο τέλος  να προκαλεί μια οπτική ανοσία.

Εγώ επειδή δεν ζω συνεχώς σε αυτή την πόλη, γι΄αυτό φαίνεται να μπορώ  να διακρίνω πιο ευκρινώς αυτήν την απογοητευτική εικόνα ειδικά του κέντρου!

Η εικόνα ειλικρινά προσομοιάζει σε μια πόλη  τριτοκοσμικής χώρας !

Η παρέμβαση της ταπεινότητας μου απευθύνεται  κατ΄ αρχάς στη Δημοτική Αρχή της πόλης, στην Κυβέρνηση, στους Ηρακλειώτες πολιτικούς, στην Περιφέρεια, και σε όποιον έχει λόγο και δυνατότητα παρέμβασης ώστε   να κάνει κάτι,  ώστε  να αρχίσει να διορθώνεται αυτό  το status.

Δεν είναι δυνατόν αυτός ο τόπος, να ελκύει εκατομμύρια ξένους κάθε χρόνο, να αποκτά εντός ολίγου νέο αεροδρόμιο, να αποκτά σύγχρονο  αυτοκινητόδρομο, να έχει ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, να έχει δίπλα της την Κνωσσό και να βγάζει αυτή την εικόνα.

Καλώ επίσης  την Πανεπιστημιακή κοινότητα τόσο του  Ηράκλειου αλλά και του Πολυτεχνείου των Χανίων το όποιο στελεχώνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες να ωθηθούν να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να προτείνουν λύσεις που να αλλάξουν σταδιακά την υπάρχουσα εικόνα.

Πιστεύω ότι ο κόσμος αυτός που έρχεται θα παθαίνει κάποιου είδους πολιτισμικό σοκ μόλις φτάσει στο λιμάνι ή στο αεροδρόμιο.

Μπορεί να έχουμε σαν τόπος (Κρήτη) φυσική ομορφιά, μπορεί να έχουμε πολύ καλές ξενοδοχειακές μονάδες,  μπορεί να έχουμε να δείξουμε ένα αρχαίο πολιτισμό μοναδικό, όμως η εικόνα του σήμερα είναι απογοητευτική !

Δεν διεκδικώ ρόλο τιμητή ή εύκολου κριτή, όμως από κάπου, και από κάποιους θα πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια μια κίνηση βρέ αδερφέ,  ώστε κάτι επιτέλους να γίνει, κάτι να κινηθεί, ώστε να αρχίσει να αλλάζει αυτή η κακή εικόνα ιδιαιτέρα του κέντρου της πόλης και φυσικά κατά προτεραιότητα των σημείων υποδοχής των ξένων επισκεπτών.

Πιστεύω ότι τα απαιτούμενα χρήματα μπορούν να βρεθούν από Ευρωπαϊκά κονδύλια και στην χειρότερη περίπτωση από ένα “Ηρακλειόσημο” κατά το “Σπατόσημο”.

Θέλω να τονίσω ότι η παρέμβαση αυτή  είναι μια κίνηση μόνο  καλών προθέσεων και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση  οποιασδήποτε μορφής καταγγελία καθόσον απείχα και απέχω εκ πεποιθήσεως με την συμμετοχή μου “στα κοινά”.