Για να δημιουργηθεί το μεγάλο ψηφιδωτό του γαστρονομικού προορισμού, πρέπει να συγκεντρώσουμε με περισσή σπουδή τις ψηφίδες για να διαμορφωθεί ο χάρτης της τοπικής γαστρονομίας.

Για να συμπληρωθούν οι ψηφίδες στο ψηφιδωτό μας, θα πρέπει να υπάρξει ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο, της ιστορίας, των προϊόντων, της παραδοσιακής κουζίνας, οι τοπικές γιορτές και τα καφενεία. Το καινούργιο έρχεται από τα παιδιά της σύγχρονης κοινωνίας με καινοτόμες ιδέες  τουριστικής ανάπτυξης.

Θα πρέπει να υπάρχει μια εναρμονισμένη ισορροπία συμπόρευσης αλλά και δημιουργικής σύνθεσης και των δυο. Αν αυτό συμβεί, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Ορισμένες φορές στην προσπάθεια να ανοιχτούν παράθυρα προς την εξέλιξη, αγνοούμε το παλιό, την παράδοση, τη μακραίωνη πλούσια κληρονομιά μας σε όλους τους τομείς, παραμελώντας την ως μη αξιοποιήσιμη πλέον, και στη θέση της καλλιεργούμε το καινούργιο, με σκοπό να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Όμως δεν πρέπει ν’ αποκοπούμε από το παρελθόν μας, γιατί θα είμαστε ένα δέντρο χωρίς να έχει τις ρίζες του βαθιά στη γη.

Η τοπική κουζίνα είναι η θύμηση των παιδικών μας χρόνων, είναι κατά κάποιο τρόπο, η ιστορία μας, το νήμα που μας συνδέει με τις ρίζες μας και δημιουργεί την ταυτότητά μας ανεξίτηλη και αδιάσπαστη ταυτότητα στη θέα της ανθρωπότητας.

Ανεξάρτητα αν έχει επηρεαστεί από άλλες θύμησες ξένες και αλαργινές, η τοπική κουζίνα έχει μυρωδιές οικογένειας, μικρές ιστορίες και παραμύθια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι ή δίπλα στο τζάκι το χειμώνα με παραμύθια της γιαγιάς και το ζύμωμα του ψωμιού με προζύμι.

Είναι το ανεξίτηλο σημάδι χαραγμένο στην ψηφίδα του παλιού που με γνώση θα τοποθετηθεί σ’ εκείνη του νέου για να δημιουργήσει την εναρμονισμένη σύνθεση, για τον σχηματισμό του ψηφιδωτού της ελληνικής γαστρονομίας ως τελικό «brand» ποιότητας και παγκόσμιας αναγνώρισης.

Αυτό προσπαθεί να κάνει δέκα χρόνια τώρα το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς, διοργανώνοντας την γιορτή γεύσεων κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό, με σκοπό την ανάδειξη όλων αυτών των υλικών αλλά και άυλων αγαθών, ικανών να σχηματίσουν το χάρτη της Γευσιγνωσίας της Μεσσαράς.

Αυτή τη χρονιά λοιπόν στη γιορτή της 10ης Γευσιγνωσίας του Δικτύου στα Φαραγγιανά (Σοκαρά) θα γίνουμε μύστες των γεύσεων αλλά και των ακουσμάτων, ταξιδεύοντας συγχρόνως σε τόπους – λιμάνια της ψυχής και του νου.

Ντόπιοι και ξένοι, όλοι μαζί σε μια γιορτή πολιτισμού, το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 8.00 το βράδυ.

*Η Εύα Kαπελλάκη -Κοντού (εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”). Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς