Υπάρχουν άτομα που στην πορεία της ζωής τους δεν έχουν αφήσει ίχνος της δραστηριότητάς τους σε οποιονδήποτε τομέα. Φεύγουν λοιπόν για την αντίπερα όχθη ως τελείως άγραφοι χάρτες. Αντίθετα, μια άλλη κατηγορία  αφήνει έντονο το αποτύπωμά της λόγω της δραστηριότητάς τους στον τομέα που υπηρετούν ή επιλέγουν παράλληλα με το κύριο έργο τους. Χωρίς αμφιβολία στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο διακεκριμένος γιατρός κ. Γιώργος Σχορετσανίτης.

Η ιατρική του επιστήμη, να σημειώσουμε  με την ευκαιρία, τον βοήθησε να εκδώσει παλιότερα το μνημειώδες έργο του «Η ιστορία της Ισλαμικής Ιατρικής» (Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, Αθήνα, 2011).

Πέρα, όμως, από την άσκηση του ιατρικού του επαγγέλματος, η πένα του «ου δύναται σιωπάν». Ερευνητικός, γνώστης και επιδέξιος ανιχνευτής, ασχολείται με την ιστορία, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής, αρκετών λαών τους οποίους κατά καιρούς έχει επισκεφτεί.

Δημιουργεί καλοστημένες γέφυρες με τους λαούς αυτούς, αφουγκράζεται τα ενδιαφέροντα στοιχεία τους, και μας τα παραδίδει ως καλαίσθητα βιβλία. Την πλούσια δηλαδή σοδιά που καρπώνεται από τους λαούς αυτούς, την διαχειρίζεται ως έμπειρος και δοκιμασμένος δεξιοτέχνης της πένας.

Τα βιβλία του «Λογοτεχνικές προσδοκίες και αναπόφευκτες προδοσίες» (Οδός Πανός – Σιγαρέτα. Αθήνα, 2022), και το τελευταίο του με τίτλο «Μοναχικές καλαμιές στον άνεμο του χρόνου»  (Οδός Πανός – Σιγαρέτα. Αθήνα, 2023), περιέχουν πολύτιμα άρθρα με ενδιαφέρον περιεχόμενο,   αφού υπηρετούν την επιστήμη, αλλά και τη μνήμη την οποία διασώζει από τις αφανιστικές επιδιώξεις του χρόνου.

Τα βιβλία αποτελούν καταστάλαγμα εμπειρίας, για να απολήξουν μετά σε μια γλώσσα, που κυλά μετρημένα και αβίαστα, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλα τα βιβλία του, αρκετά μάλιστα τον αριθμό.

Στα συγκεκριμένα δύο βιβλία, καταγράφονται οι εντυπώσεις του και οι βιβλιοκριτικές που δημοσίευσε σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά, όπως το ‘Fractal, Η γεωμετρία των ιδεών’, το περιοδικό ‘Οδός Πανός’, και άλλα, ενώ δεν παραλείπει πέρα από το καθ’ εαυτό περιεχόμενο, να ασχοληθεί και με λεπτομέρειες από το βιογραφικό σημείωμα του κάθε συγγραφέα, μαζί με πολύτιμα στοιχεία από τη ζωή του τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη στην πληρέστερη κατανόηση της έμπνευσης και του λογοτεχνικού τους έργου.

Στις «Λογοτεχνικές προσδοκίες και αναπόφευκτες προδοσίες», παρουσιάζονται και αναλύονται βιβλία των Ανρί ντε Μονφρέντ, Τόμας Χάρντυ, της Πατρίτσια Χάισμιθ, του Στιγκ Ντάγκερμαν, του Άγγελου Γέροντα, του Κώστα Λιννού, του Ρόμπερτ Μούζιλ, του Κώστα Ταχτσή, του Σικελού Αντρέα Καμιλλέρι, του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, του Ζωρζ Σιμενόν, του Γιάννη Κατσίκη, των Έρνστ Βάις, Γουίλιαμ Σόμερσετ Μωμ, Κλάουντιο Μάγκρις, και τόσων άλλων συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, ενώ τελειώνει  με ένα κείμενο-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του  σπουδαίου Ισπανού  Λουΐς Θερνούδα (1902-1963).

(Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, Λογοτεχνικές προσδοκίες και αναπόφευκτες 
προδοσίες.
Οδός Πανός - Σιγαρέτα. Αθήνα, 2022
και
Γεώργιος Νικ. 
Σχορετσανίτης, 
Μοναχικές καλαμιές στον άνεμο του χρόνου.  
Οδός Πανός – Σιγαρέτα. Αθήνα, 2023)
στην ΕΡΤ

Στο δεύτερο βιβλίο που παρουσιάζουμε εδώ, στην αρχή υπάρχει ένας πρόλογος του  φιλόλογου Δημήτρη Περοδασκαλάκη, ο οποίος ακολουθείται από τα ειδικά κείμενα για το πεζογραφικό έργο της Γιουντόρα Γουέλτυ, του Ανρί ντε Μονφρέντ, της Ντίνας Παγιάση- Κατσούρη, του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, του Γιώργου Χρονά, ένα εξαιρετικό κείμενο για τον  ‘Υπόγειο σιδηρόδρομο’ του Κόλσον   Γουάιτχεντ, του Γουίλλιαμ Φώκνερ, του Χαβιέρ Μαρία, για την ‘Βιοτεχνία Υλικών’ του Μένη Κουμανταρέα, για την ‘Τζαζ’ της Τόνι Μόρρισον, τον Νικολάι Γκόγκολ, για το ‘Σιμπούμι’ του Τρεβάνιαν, την ‘’Ελίζα της Τζένης Μανάκη, μεταξύ των πολλών άλλων.

Το ίδιο διαπιστώνει και την ίδια εντύπωση αποκομίζει ο αναγνώστης και στα άρθρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον καθημερινό, τον περιοδικό και τον ηλεκτρονικό τύπο, προϊόντα δημιουργικής πνοής και ασίγαστης επιμονής.

Παράλληλα, θα  ήταν παράλειψη αν άθελά μας διέφευγε της προσοχής μας η φροντισμένη καλλιτεχνική επιμέλεια των Εκδόσεων ‘Οδός Πανός-Σιγαρέτα’ των Αθηνών. Εκφράζουμε τέλος  την ευχή να συνεχίσει την συγγραφική του δραστηριότητα ο κ. Σχορετσανίτης, γιατί το έργο του δεν αποτελεί μόνο προσωπική απόλαυση, αλλά διαθέτει και εθνωφελή χαρακτήρα.

* Ο Γιώργος Ι. Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής