Ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεί το όχημα εκπαίδευσης όλων των μαθητών και μαθητριών στον κινηματογράφο ανεξαρτήτως σχολείου.

Ο κινηματογράφος διδάσκεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο στα Καλλιτεχνικά Σχολεία όπου υπάρχουν τρεις τομείς: α) εικαστικές τέχνες, β) χορός, γ) θέατρο και κινηματογράφος. Κ

αλλιτεχνικά σχολεία υπάρχουν μόλις εννέα σε όλη την επικράτεια ως επιπρόσθετη σπουδή για τους νεαρούς εφήβους στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας και Ηρακλείου στην Κρήτη.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθ

μια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν από φέτος σε ελεύθερη πρόσβαση 92 ταινίες και ένα ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό online. Σε τέσσερα απλά βήματα με την αποστολή e-mail στην πλατφόρμα, τη δημιουργία λογαριασμού για εγγεγραμμένο χρήστη, την περιήγηση στο ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό και εντέλει τη σύνδεση σε streaming, οι νέοι μαθητές μυούνται στην τέχνη του κινηματογράφου διαθεματικά.

Από τις 28 Δεκεμβρίου 1895 όταν οι αδελφοί Lumière παρουσίασαν τον νέο τρόπο απεικόνισης των εικόνων στο Παρίσι (Grand Café), έκτοτε η τέχνη που αναδύθηκε έγινε μια «οπτική ανθρωπολογία» της καθημερινής ζωής. Ο κινηματογράφος μέσα στον έναν αιώνα ζωής, ο νέος οπτικός πολιτισμός μάς έκανε καλύτερους, πιο ενημερωμένους, ή/και εθνογραφικά επίκαιρους.

Οι επιλεγμένες ταινίες της νέας ψηφιακής πλατφόρμας CiNEDU αφορούν σε παιδιά και στα καίρια ζητήματα των εφήβων. Συνεπώς, οι ταινίες αυτές ενισχύουν την ευαισθητοποίηση και τον νεανικό προβληματισμό σε κάθε επίκαιρη θεματολογία.

Η έβδομη τέχνη, όπως αποκάλεσε ο πρώιμος θεωρητικός και κριτικός ο Ιταλός Ricciotto Canudo μόλις το 1911 τον κινηματογράφο, όταν μάλιστα ο ίδιος ίδρυσε την πρώτη κινηματογραφική λέσχη. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών αριθμεί πια εξήντα μέλη και διοργανώνει άρτια το ετήσιο συνέδριό της, καθώς επιτυγχάνει να διατηρεί μια υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα.

Στα Χανιά, στο τελευταίο συνέδριο τον Οκτώβριο, με θέμα «Ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση», η κ. Θεοδώρα Μαλλιαρού ως υπεύθυνη συντονισμού του έργου παρουσίασε την νέα ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σαφώς πρωτοπορεί καθώς εντάσσει πολυμεσικά projects στη σύγχρονη νεοελληνική εκπαίδευση. Η ψηφιακή εποχή αναδομεί την παραδοσιακή διδασκαλία και εμπλουτίζει την καλλιτεχνική παιδεία των μικρών μαθητών ανεξαρτήτως σχολείου και κοινωνικής προέλευσης.

Ο κινηματογράφος σήμερα είναι η πλέον εμπεριστατωμένη επιλογή για την ολιστική ψυχαγωγία και ένα εργαλείο διαλόγου για τον ελληνικό και τον διεθνή καλλιτεχνικό πολιτισμό.

Όλες οι ταινίες στο νέο ψηφιακό project από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επιχειρούν ένα άνοιγμα προς την κοινωνία μέσα από καίριες συνταυτίσεις των θεατών και των ηρώων που συνήθως είναι οι άνθρωποι ως όλον και όχι μόνο τα παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ψηφιακή πλατφόρμα: https://www.cinedu-gfc.gr/

*Η Γεωργία Τσατσάνη είναι φιλόλογος