Δεν γνωρίζω ποια Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αρχίσει την πεζοδρόμηση δρόμων του κέντρου της πόλης. Το γεγονός, πάντως, είναι ότι οι διαδοχικές Δημοτικές Αρχές συνέχισαν και συνεχίζουν το έργο αυτό, καλύπτοντας όλες τις οδικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης και επεκτείνοντάς την και σε δρόμους πέραν του κέντρου, στους οποίους, μάλιστα, επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων (!).

Ίσως θα έπρεπε να γίνει πεζοδρόμηση κάποιων από τους δρόμους του κέντρου της πόλης χωρίς, όμως, να αλλάξει ριζικά η μορφή της πόλης. Απ’ ό,τι τουλάχιστον γνωρίζω, οι μόνιμοι κάτοικοί της, και ιδιαίτερα εκείνοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σ’ αυτή, δεν ρωτήθηκαν για να πουν τη γνώμη τους και, ενδεχομένως, να κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά θέματα (όπως για παράδειγμα, οι διαδοχικές αλλαγές που έχουν γίνει και γίνονται στην πλατεία Ελευθερίας) για τα οποία η γνώμη των κατοίκων της πόλης είναι στα αζήτητα. Και να μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο κόστος αυτών των αλλαγών το πληρώνουμε εμείς.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα που έχει προκαλέσει η πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για τον αποκλεισμό από αυτό των πολιτών που δεν μπορούν να περπατήσουν για διάφορους λόγους (λόγω μεγάλης ηλικίας, αναπηρίας, χρόνιων προβλημάτων υγείας κ.λπ.).

Όλοι οι παραπάνω κάτοικοι της πόλης, προκειμένου να μεταβούν οπουδήποτε, καλούν ταξί για να τους μεταφέρει εκεί που θέλουν να πάνε. Δυστυχώς, εκτός του ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να περπατήσουν, ούτε με ταξί μπορούν να πάνε σε κάποια Υπηρεσία που είναι στο κέντρο, στην οποία είναι ανάγκη να μεταβούν, είτε να πάνε κάπου αλλού (π.χ. στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, ή στο κατάστημα της COSMOTE στη Δαιδάλου), διότι τα ταξί δεν μπορούν να πάνε στα σημεία αυτά.

Αναρωτιέμαι γιατί, όσοι αποφάσισαν να πεζοδρομήσουν το κέντρο της πόλης μας, δεν σκέφτηκαν ότι υπάρχουν όλοι οι συνάνθρωποί μας που προαναφέρθηκαν (και είναι πολλοί) και γιατί μέχρι τώρα δεν έχει προβληθεί το πρόβλημα αυτό από κανένα και γιατί καμιά Δημοτική Αρχή δεν το έχει αντιμετωπίσει και λύσει.

Υπάρχει, όμως, ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στο παραπάνω πρόβλημα και κατά συνέπεια οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου να ασχοληθούν με αυτό. Δεν είμαι αρμόδιος και ειδικός να προτείνω λύση στο υπαρκτό και σοβαρό, παραπάνω, πρόβλημα. Υπάρχουν ειδικοί στο Τεχνικό Επιμελητήριο ή σε άλλο φορέα, εντός και εκτός Κρήτης, οι οποίοι μπορούν να προτείνουν λύσεις, από τις οποίες οι Υπηρεσίες του Δήμου θα μπορέσουν να επιλέξουν την πλέον πρόσφορη και άμεσα εφαρμόσιμη.

Εύχομαι κάποιος από τη Δημοτική Αρχή να διαβάσει το μικρό αυτό άρθρο και να λύσει το σοβαρό πρόβλημα στο οποίο, με συντομία, αναφέρθηκα.

Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ