Μερικοί τύποι καρκίνου συνδέονται με τον HPV (Ιός Ανθρώπινων Θηλωμάτων) στο στόμα και στο λαιμό, ο οποίος εξαπλώνεται μέσω του στοματικού σεξ. Αυτοί οι τύποι καρκίνου περιλαμβάνουν τον καρκίνο: στόματος, χειλιών, γλώσσας, λάρυγγα, και ρινοφάρυγγα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αυτών των καρκίνων(όπου θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας) είναι τα ακόλουθα:
- Κόκκινες ή άσπρες κηλίδες στη γλώσσα ή στην εσωτερική πλευρά του στόματος
- Μια ή και περισσότερες στοματικές πληγές που δεν περνάνε μετά από 3 βδομάδες
- Πρήξιμο στο στόμα που διαρκεί περισσότερες από 3 εβδομάδες
- Πόνος όταν καταπίνουμε
- Αίσθημα ότι έχει κολλήσει κάτι στο στόμα-λαιμό μας
Οι πιο συχνές συνήθειες που προκαλούν αυτούς τους τύπους καρκίνου είναι η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Στις μέρες μας όμως αρχίζουμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου που προκαλούνται από την ύπαρξη HPV στο στόμα, κυρίως στις νεότερες ηλικίες.
Πώς κολλάμε όμως τον HPV στο στόμα μας; Αυτό γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω του στοματικού έρωτα, μιας και ο ιός αυτός συναντάται στα γεννητικά όργανα των ανθρώπων κι έτσι ο ιός μεταφέρεται στο στόμα. Σε μερικές περιπτώσεις μεταφέρεται και με δερματική επαφή (κονδυλώματα).
Δε γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο συχνός είναι ο ιός HPV στο στόμα, το σίγουρο όμως είναι ότι όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχει ένας άνθρωπος( κυρίως με στοματικό σεξ), τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσει. Επίσης, βάσει μελετών συναντάται λίγο πιο συχνά σε άντρες απ’ ό,τι σε γυναίκες, κυρίως όσους είναι στις δεκαετίες των 40 και 50.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο HPV δεν προκαλεί άμεσα καρκίνο, αλλά κάποιες αλλαγές στα κύτταρά μας, οι οποίες μπορεί να συμβούν μετά από πολύ καιρό, ίσως και δεκαετίες. Και μάλιστα οι 9 στις 10 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κολλήσει HPV θα απαλλαγούν από τον ιό μιας και το ίδιο μας το σώμα τον αποβάλλει κάποια στιγμή, συνήθως μέσα σε μια διετία. Δεν ισχύει το ίδιο δυστυχώς και για τους καπνιστές, καθώς το κάπνισμα μπορεί να δυσκολέψει τον οργανισμό μας στο να ξεπεράσει τον ιό.
Στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα του ΠAΓΝΗ, καθημερινά θεραπεύονται περισσότερα από 100 περιστατικά καρκίνου, από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δώρισε δύο υπερσύγχρονα μηχανήματα θεραπείας ογκολογικών ασθενών, με τις πιο εξελιγμένες, παγκοσμίως, τεχνικές ακτινοβολίας (IMRT, VMAT).
Η πρόληψη σώζει ζωές. Οι τρόποι προφύλαξης από τον ιό HPV είναι: α) το εμβόλιο που χρησιμοποιείται από την ηλικία των 9 ετών και β) η χρήση προφυλακτικού (ανδρικού, γυναικείου). Με αυτούς τους τρόπους μένουμε ασφαλείς και αποφεύγουμε την ανάπτυξη καρκίνων που σχετίζεται με τις σεξουαλικές συνήθειες.
*Η Μαρία Τόλια είναι Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθύντρια Τμήματος Ακτινοθεραπείας ΠAΓΝΗ (Μετεκπαιδευθείσα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας-Μιλάνο Ιταλίας, MD-Anderson Χιούστον-ΗΠΑ)