Τον εμβληματικό τίτλο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ», έδωσε η Υπουργός Παιδείας στο νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, δείχνοντας για άλλη μια φορά ευρηματικότητα, αλλά και αγωνιώδη προσπάθεια να μετατρέψει, με προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις, το μαύρο σε άσπρο. Γιατί, αδιαμφισβήτητα, μόνο μαύροι προμηνύονται οι ορίζοντες για τα ΑΕΙ με το νέο τερατούργημα της κας Κεραμέως.
Αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, αδιαφορώντας για τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει οι Πρυτάνεις, τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό και οι φοιτητές, η κα Κεραμέως έφερε στη βουλή ένα νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση για λίγες ημέρες, καθαρά προσχηματικά, αφού πρώτα είχε αποκλείσει από τη διαμόρφωσή του όλους εκείνους που ζουν την πραγματικότητα του ελληνικού πανεπιστημίου και θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο σ’ αυτή.
Με περισσή υποκρισία η Υπουργός έστειλε, μάλιστα, επιστολή στους φοιτητές, για να τους πει πόσο καλό είναι το νομοσχέδιο, να τους ενημερώσει ότι φροντίζει για την αναβάθμιση των σπουδών τους και την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και να τους ζητήσει να συνδράμουν στη διαβούλευση (αυτή των λίγων ημερών). Όλα αυτά, βεβαίως, μετά τα γεγονότα της πρόσφατης βίαιης καταστολής των φοιτητικών αντιδράσεων και τη νομοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Στον αντίποδα των φανταστικών υποσχέσεων της κας Κεραμέως, η ζοφερή πραγματικότητα που προδιαγράφεται για την πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι περισσότερο από προφανής σε κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη αντίληψη.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ανατρέποντας τις δικές της προ 2ετίας διατάξεις, θέλει να επιβάλει ένα συγκεντρωτικό, πλήρως αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, συστήνοντας τα Συμβούλια Διοίκησης που θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο, ευνουχίζοντας τη Σύγκλητο που θα περιορίζεται σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές αρμοδιότητες, πάντα με την έγκριση του ΣΔ.
Παράλληλα, εισάγει ένα αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο για εργαζόμενους και φοιτητές, αφήνοντας σκόπιμα ασάφειες ως προς το τι θα συνιστά παρακώλυση λειτουργίας, με μόνο στόχο τη φίμωση οποιασδήποτε διαφωνίας και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου, προβλέπει μία ριζική αναδόμηση του οργανισμού με τον απόλυτο ρόλο ακαδημαϊκής αναγνώρισης, του ΔΟΑΤΑΠ, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο να υποσκάπτει τα θεμέλια της δημόσιας παιδείας, δημιουργώντας πτυχία πολλών ταχυτήτων, εμπορευματοποιώντας τις μεταπτυχιακές σπουδές.
Η κα Κεραμέως διαφημίζει την περιβόητη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας μέσω της θεσμοθέτησης της πρακτικής άσκησης στην επιστολής της, παραλείποντας, φυσικά, να διευκρινίσει ότι δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση από το Υπουργείο για αυτή την «καινοτομία», αντιθέτως βασίζεται σε ό, τι θα έχουν ευχαρίστηση οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διορατικότητα για να δει κανείς το προφανές, το επιστέγασμα της απόσυρσης του κράτους από τα πανεπιστήμια και την παράδοσή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Όσα με κόπο κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργώντας σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων του νόμου Διαμαντοπούλου, προβλέποντας ένα δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης των Ιδρυμάτων, αντιστρέφο-
ντας το πάγωμα των διορισμών με την προκήρυξη εκατοντάδων θέσεων στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, επαναφέροντας σταδιακά τη χρηματοδότηση του Τακτικού Προϋπολογισμού στα επίπεδα του 2012, ήρθε ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας της ΝΔ να τα γκρεμίσει εν ριπή οφθαλμού.
Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, ούτε η ανάπτυξη του ελληνικού πανεπιστημίου, ούτε οι πανεπιστημιακοί, ούτε οι φοιτητές. Υποβαθμίζουν διαρκώς τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αποθεώνοντας την ίδια στιγμή τις ιδιωτικές δομές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αντιλαμβάνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο ως πεδίο και φορέα δημοκρατίας, μόρφωσης, ποιότητας, συμπερίληψης και ισότητας, σε πλήρη αντιδιαστολή με το πανεπιστήμιο της καταστολής, του αυταρχισμού και των αποκλεισμών που ονειρεύεται η ΝΔ.
Έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθούν πάραυτα όλες εκείνες οι διατάξεις που επιβουλεύονται τη λειτουργία των πανεπιστημίων της χώρας μας (πανεπιστημιακή αστυνομία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ανώτατη χρονική διάρκεια σπουδών, ισοτιμία πτυχίων Πανεπιστημίων και Κολλεγίων).
Επίσης, είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, με αναβάθμιση και αντικατάσταση εξοπλισμών και κτιρίων, ώστε να ξεπεραστούν όλα εκείνα τα πρακτικά εμπόδια που εξαντλούν τους πόρους των ελληνικών πανεπιστημίων.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα του δημόσιου πανεπιστημίου προβλέπουν, επιπλέον, καθιέρωση δυνατότητας ελεύθερης εισαγωγής σε πανεπιστημιακά τμή-
ματα όπου η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν, δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπου-
δών, διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ, ενίσχυση του προγράμματος ανοιχτών ακαδημαϊκών ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και ένα σύνολο σημαντικών τομών και παρεμβάσεων, με μόνο στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων, την ενίσχυση του ερευνητικού έργου και τη στήριξη της φοίτησης.
Η κα Κεραμέως φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που ετοίμασε χωρίς να ρωτήσει κανέναν, έχοντας απέναντί της σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα, εμμένοντας για μια ακόμη φορά στις γνωστές της ιδεοληψίες.
Καθώς φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το καταστροφικό για τα ΑΕΙ νομοσχέδιο να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του, λίγο πριν την πτώση. Να είναι σίγουρος, ωστόσο, ότι οι αντιδημοκρατικές, αυταρχικές διατάξεις του, θα συντριβούν μαζί με την κυβέρνησή του.
* Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ