Πολλοί πολίτες μη ειδικοί όπως εγώ αισθανόμαστε την ανάγκη να βάλουμε σε μια τάξη όσα πληροφορούμαστε για την εφιαλτική πανδημία που έχει μετατρέψει χώρες όπως την Ιταλία σε κόλαση.
Στην δική μου προσπάθεια ασχολήθηκα με την κατανομή της πανδημίας στην Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό υπολόγισα το πλήθος των θανάτων από κοροναϊό ανά εκατομμύριο κατοίκων (συντ. θ/ εκ) στις ευρωπαϊκές χώρες και μετά ομαδοποίησα τις χώρες αυτές με κριτήριο το μέγεθος θ/εκ σε 4 κατηγορίες που περιγράφω παρακάτω. Στον χάρτη έχω σημειώσει σε ποια κατηγορία Α, Β, Γ και Δ ανήκει η κάθε χώρα.
Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Πρόκειται για 2 χώρες με πλήθος θανάτων που ανέρχεται από 270 έως 300 θ/εκ. Οι χώρες αυτές είναι η Ιταλία και η Ισπανία.
Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Πρόκειται για 5 χώρες με πλήθος θανάτων που ανέρχεται από 60 έως 150 θ/εκ. Οι χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Αγγλία
Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Πρόκειται για 7 χώρες με πλήθος θανάτων που ανέρχεται από 17 έως 60 θ/εκ. Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία και η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Δ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Πρόκειται για 27 χώρες με πλήθος θανάτων που ανέρχεται από 0 έως με 16 θ/εκ. Οι χώρες αυτές βρίσκονται στην περιφέρεια των χωρών των κατηγοριών Α,Β και Γ. 25 από αυτές βρίσκονται ανατολικά των χωρών Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία. Οι υπόλοιπες δυο είναι η Νορβηγία στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης και η Μάλτα στο νότιο άκρο της Ευρώπης, η μοναδική χώρα με μηδέν θανάτους. Καμία από τις 27 χώρες δεν βρίσκεται από γεωγραφική άποψη ενδιάμεσα των χωρών των Κατηγοριών Α, Β και Γ. Στην κατηγορία Δ ανήκει η Ελλάδα, που έχει 5 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.
Θα αποπειραθώ να δώσω μια εξήγηση για τον μικρότερο βαθμό της διάδοσης του ιού στις χώρες της κατηγορίας Δ από όσο στις άλλες τρεις κατηγορίας.
Θεωρούμε δεδομένο ότι ο ιός έφτασε στην Ευρώπη από χώρες εκτός Ευρώπης. Κάνω την υπόθεση ότι ο βαθμός με την οποίο διαδόθηκε στην Ευρώπη εξαρτάται από την εντατικότητα της επικοινωνίας μεταξύ των χωρών. Κάνω επίσης τη λογική υπόθεση ότι η επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών οφείλεται σε δυο δραστηριότητες που είναι οι επιχειρηματικές επαφές και ο χειμερινός τουρισμός.
Στην εμπειρική πλευρά των συλλογισμών θα λάβω υπόψη μου τα ακόλουθα στοιχεία που διάβασα στον τύπο: Ο πρώτος θανών από κωροναιό στην Ευρώπη θεωρείται ότι ήταν ένας Κινέζος 80 ετών στο Παρίσι, ενώ η διάδοση του ιού στην Γερμανία συνδέεται με μια κινέζα που ήρθε από την Κίνα και μίλησε σε επιμορφωτικό σεμινάριο στο Μόναχο. Δεν έχει εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία, είναι όμως γνωστό ότι στην Αυστρία τα πρώτα κρούσματα είχαν μεταβεί στην Ιταλία. Στην μακρινή Ισλανδία έφεραν τον ιό κάτοικοι της που είχαν πάει για σκι στις Άλπεις.
Στην Ελλάδα όπως και στη Ρουμανία τα πρώτα κρούσματα του ιού ήταν πολίτες τους που είχαν επισκεφτεί το Ισραήλ και την Ιταλία.
Για την εξήγηση που θα επιχειρήσω θα λάβω επίσης υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία που μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει από το διαδίκτυο:
Οι πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερο όγκο επιχειρηματικών επαφών με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης όπως π.χ. η Κίνα. Οι πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερο όγκο επιχειρηματικών επαφών μεταξύ τους από όσο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από όσο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους. Ο χειμερινός τουρισμός λαμβάνει χώρα κυρίως στις χώρες των Άλπεων.
Από τα παραπάνω καταλήγω στην ακόλουθη ερμηνεία εμφάνισης και διάδοσης του ιού στην Ευρώπη:
Ο κορωναϊός έφτασε στην Ευρώπη πρώτα σε κάποιες από τις χώρες των κατηγοριών Α, Β και Γ και διαχύθηκε κυρίως μεταξύ των χωρών αυτών και δευτερευόντως στις χώρες της κατηγορίας Δ.
Από τα παραπάνω καταλήγω στο ακόλουθο συμπέρασμα για την Ελλάδα:
Η Ελλάδα είχε την τύχη να βρεθεί στην αρχή της πανδημίας ανατολικά της κολάσεως και στη συνέχεια με τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες των νοσοκομείων της χώρας μας και με τα απαγορευτικά μέτρα η Ελλάδα πέτυχε να μην κλωτσήσει την τύχη της.
Στα πλαίσια του άρθρου αυτού δεν μπορώ να επεκταθώ σε πτυχές αντίδρασης στην πανδημία, γι αυτό θα περιοριστώ σε μερικές αποσπασματικές σκέψεις.
Τα εργονομικά μέσα προστασίας των πολιτών πρέπει να έχουν την ποιότητα που βρίσκει κάνεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Π.χ. γάντια μιας χρήσεως με τόσο καλή εφαρμογή στην παλάμη και στα δάκτυλα μας που ξεχνάς ότι τα φοράς.
Μάσκες που εφαρμόζουν εξαιρετικά στο ανάγλυφο της μύτης. Εάν είναι δύσκολο να βρεθούν στο εμπόριο μάσκες για τους πολίτες, ας δώσει το αρμόδιο υπουργείο οδηγίες πως να φτιάχνονται από τις πάμπολλες μοδίστρες που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Πρέπει να σχεδιαστούν προγράμματα απασχόλησης στο σπίτι διάρκειας περισσοτέρων εβδομάδων.
Ιδέες γι αυτό θα μπορούσαμε να πάρουμε από εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικους που έχουν προσφέρει οι δήμοι όπως π.χ. εκμάθησης ξένης γλώσσας, βοηθείας στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, ανάπτυξης ενδιαφερόντων κ.ο.κ. Για να έχει επιτυχία η πρόταση αυτή και σε μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει το επιμορφωτικό υλικό να διατίθεται από το αρμόδιο υπουργείο και σε έντυπη μορφή.
ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ ΜΠΟΡΩ: Να εξασφαλιστεί επαρκής ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι, που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ταχύτατη βελτίωση της ελληνικής πρωτοβάθμιας υγείας, που έχει ως γνωστόν τεράστιες ελλείψεις.
Για τον υπολογισμό που έκανα έλαβα τα στατιστικά στοιχεία για το πλήθος των θανάτων στις 6 Απριλίου 2020 από την ιστοσελίδα
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Europe.
Τα υπόλοιπα στοιχεία και τις υπόλοιπες πληροφορίες τις έλαβα από το περιοδικό Der Spiegel και από σελίδες στο διαδίκτυο.