Στην αρχή το κάθε ζευγάρι ξεκινά το βίο του με αρμονία, με ομόνοια. Αν οι σχέσεις τους αρχίσουν σιγά σιγά να δυσχεραίνονται και η ομόνοια γίνεται διχόνοια, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα πρώτα ήπια καβγαδάκια να μην αρχίσουνε τις κακές λέξεις, τους χαρακτηρισμούς γιατί αργότερα όπου τα ήπια καβγαδάκια θα γίνουνε… καβγάδες και τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα!
Αν ας πούμε στην αρχή, στην μικροδιαφωνία, πει ο ένας τον άλλον… μωρέ, αντί το όνομά του, είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά θα το ξαναπεί. Η αρχή όμως εμπήκε! Σιγά σιγά το μωρέ βαραίνει κι γίνεται… μωρή! Και φεύγουν τα ονόματα… οριστικά. Το όνομα του άνδρα γίνεται… μωρέ και της γυναίκας γίνεται.. μωρή!
Μακάρι να μείνουνε μόνο σ’ αυτό. Αργότερα έρχονται άλλου είδους βρομόλογα τα οποία πάνε ασορτί με τα πρώτα. Όπως… μωρέ αναίσθητε, μωρή ανόητη… Σιγά σιγά πάλι αυτά συνηθίζονται, δεν τα ευχαριστιούνται, δεν τους γεμίζουνε! Όσο μεγαλώνουν οι καβγάδες πρέπει να ικανοποιούνται και τα συναισθήματα με περισσότερα και αισχρότερα λόγια και χαρακτηρισμούς! Χορταστικούς!
Όσο προχωράνε λοιπόν σ’ αυτό το υβριστικό λεξιλόγιο, πρέπει να ξέρουν ότι αυτό θα παραμένει για πάντα. Το να επανέλθουνε στην αρχική τους κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατον! Γι’ αυτό σας λέω, προσοχή, μην βάζετε ποτέ την αρχή! Μην φτάσετε στο σημείο να σας ρωτάνε πώς λένε τη γυναίκα σας και να μη… θυμάστε! Πώς λένε τον άνδρα σας και να… σκέφτεστε για να θυμηθείτε!…
Τα καβγαδάκια είναι δύο λογιώ. Το ένα είναι για να διορθώσεις τον άλλον, για να λογικευθεί, για να μην το ξανακάνει κ.λπ. είναι καλοπροαίρετο. Δεν φτάνει στις χυδαιότητες και στα βρομόλογα! Αυτά τα καβγαδάκια είναι αναγκαία, είναι ωφέλιμα, διότι δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να εξωτερικεύει όλα τα απωθημένα, όλα τα παράπονα που σε νορμάλ κατάσταση δεν μπορεί να τα εκφράσει. Ακόμη και στο καλύτερο ζευγάρι υπάρχουνε πράγματα μέσα τους.
Όπως διαφωνίες, διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις, παράπονα κ.λπ. Το καβγαδάκι είναι το… φάρμακο σ’ αυτά. Πες ο ένας, πες ο άλλος, αδειάζουνε από μέσα τους ό,τι τους βαραίνει, ξελαφρώνουνε και επανέρχονται οι σχέσεις στο αρχικό τους στάδιο.
Μη φοβάστε τους υγιείς καβγάδες, τη σιωπή να φοβάστε!
Το άλλο καβγαδάκι, ή… καβγάς, είναι κακοπροαίρετος.
Αυτός δεν γίνεται για καλό. Αυτός γίνεται για να κατηγορήσει, για να προσβάλει, να ενοχοποιήσει, να βγάλει το… άχτι του, τον πόνο του ο ένας για τον άλλον. Αυτός όμως δεν είναι υγιής, δεν συμμορφώνει, είναι καταστροφικός. Δεν γυρίζει πίσω, δεν φέρνει τις σχέσεις στην προτέρα κατάσταση. Όλο και…. αγριεύει! Όλο και πάει στα βαριά! Είναι όπως τα ναρκωτικά, αρχίζεις από τα ελαφρά και καταλήγεις στα βαριά!…
Τα ελαφρά καβγαδάκια είναι ανούσια πια! Δεν τα χορταίνει ο οργανισμός σου, δεν ευχαριστούνε τα παθιασμένα συναισθήματα, όπως τα βαριά!…