Εκτάκτως αποφάσισα να τοποθετηθώ για ακόμα μια φορά μετά από την παρότρυνση συμπολιτών και φίλων αλλά και με  πρωτεύον  παράγοντα, το υπηρεσιακό καθήκον και την ευαισθησία  στην ανθρώπινη ζωή. Όμως πάντα προτείνοντας ανάλογες πιθανές  λύσεις με σκοπό το δημόσιο συμφέρον αλλά και την διόρθωση τυχόν παθογενειών  και προβλημάτων.

Ο λόγος λοιπόν δυστυχώς που για ακόμα μία φορά αναφέρομαι  είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην Κρήτη  τις τελευταίες ημέρες… Αυτά τα ακραία έντονα φαινόμενα που πραγματικά για πολλούς γέροντες,  τους φάνηκαν πρωτόγνωρα,  πνίγοντας κυριολεκτικά στο νερό όλη την Κρήτη,  δημιουργώντας πολλές υλικές καταστροφές σε συμπολίτες μας,  που από την μια στιγμή στην άλλη έχασαν την περιουσία τους.

Το  ευτύχημα είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές χάρη στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ο οποίος λειτούργησε άψογα,   εν μέσω covid 19. Πρέπει να μάθουμε φίλες και φίλοι μου να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που κάποιες φορές είναι τόσο πολύ δυνατά και μεγάλα που αποδεικνύονται μη αντιμετωπίσιμα ανθρωπίνως.

Είναι αποτέλεσμα  της κλιματικής κρίσης την οποία, εμείς οι άνθρωποι για χρόνια πολλά έχουμε δημιουργήσει με την ασεβή και ανώριμη στάση μας,  στο βωμό του συμφέροντος… Η υπερθέρμανση του πλανήτη  είναι παρούσα και θα παραμείνει για πολλά χρόνια εάν δεν συμβάλουμε όλες και όλοι μαζί, να την καταπολεμήσουμε με απλές καθημερινές πράξεις επούλωσης αλλά και σεβασμού στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον..

Σε επίπεδο τώρα των αρμόδιων φορέων των δήμων και της Νομαρχίας,  αλλά και της σχετικής πρόληψης στην οποία έχουν επέμβει με τους ανάλογους καθαρισμούς των ποταμιών και των ρυακιών,  τα οποία οδηγούν στην θάλασσα και πολλά από αυτά περνούν από κατοικημένες περιοχές,  γεγονός που κατά την άποψη μου με βρίσκει αντίθετο εν μέρει και υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Αιτιολογούμενος στην αντίθετη αυτή άποψη μου θα παραθέσω με επιχειρήματα τους προβληματισμούς μου αλλά και τις πιθανές λύσεις,  ξεκινώντας από το πολύ απλό ότι τα δέντρα και το οικοσύστημα κατακρατούν υδάτινους πόρους,  τους οποίους και φιλτράρουν ωσάν σφουγγάρια..

Μετά από μια καταστοφική πυρκαγιά που έχει καταστραφεί ένα δάσος, παρατηρείται το εξής φαινόμενο, ότι σε μια δυνατή νεροποντή,  να δημιουργούνται ορμητικά ποτάμια,  λόγω του ότι δεν είναι πλέον τα ενεργά σφουγγάρια του δάσους να τα απορροφήσουν .Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με την βαριά ολική διάνοιξη ενός ποταμιού,  απομακρύνοντας από αυτό την παρόχθια βλάστηση που μπορεί να αποτελείται από δέντρα και από διάφορους θάμνους και που για αρκετά χρόνια είχαν αναπτυχθεί και συνγκρατούσαν αλλά συνάμα και ελάττωναν την ορμή του νερού..

Όταν το νερό δεν βρίσκει εμπόδια και δεν κατακρατείται από το έδαφος γίνεται ορμητικό και συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του.  Σε  πολλές χώρες διεθνώς δημιουργείται τεχνητή παρόχθια βλάστηση  για την κατακράτηση αλλά και την μείωση της ορμής του νερού σε περίπτωση ενός ακραίου καιρικού φαινόμενου.

Είναι καλό να καθαρίζονται τα ποτάμια και τα ρυάκια από εμπόδια και ξενόφερτα υλικά αλλά πάντα με εξειδικευμένη επιστημονική  συνδρομή από ειδικούς,  με στοχευμένες  παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία,  που υπάρχει το πρόβλημα,  βάζοντας συρμάτινους σάκους με πέτρες,  μεθοδευμένα σε ευαίσθητα σημεία που δημιουργείται μεγάλη ορμή και υπάρχει κίνδυνος να γίνει υπερχείλιση  στις άκρες, λαμβάνοντας υπόψη και την γνώμη των ντόπιων κατοίκων  που  γνωρίζουν καλά την περιοχή.

Κλείνοντας θα παρακαλέσω όλες και όλους σας,  σε περίπτωση ενός ακραίου καιρικού φαινόμενου,  να αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο,  παραμείνετε σε ασφαλές μέρος,  χωρίς να μπαίνετε  εμπόδιο,  βοηθώντας έτσι με τον τρόπο αυτό να μπορούν οι αρμόδιοι φορείς και ο κρατικός μηχανισμός να κινηθούν άμεσα,  να προσφέρουν την υπηρεσιακή τους φροντίδα στους συμπολίτες μας που την έχουν πραγματικά ανάγκη,  συμβάλλοντας έτσι να σωθούν ανθρώπινες  ζωές, αλλά συνάμα   προφυλάσοντας και την δική σας ζωή.