Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει τις διαδικτυακές συζητήσεις με τον εύγλωττο τίτλο Λογοδημία για το τρέχον εαρινό εξάμηνο κάθε μήνα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια αναλύονται μέσα σε επτά καίριες θεματικές.
Η εναρκτήρια δημόσια συνομιλία έγινε τον Ιανουάριο από τον αγαπημένο μου για το σπάνιο ήθος και την ευρυμάθεια τον Καθηγητή Θεόδωρο Παπαγγελή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν ο Θεόδωρος Παπαγγελής απέδωσε το παρόν και το μέλλον της Κλασικής Φιλολογίας από άποψη χρησιμότητας (relevance) όταν οι Ανθρωπιστικές Σπουδές χρήζουνε ευρύτερου ανοίγματος και μια απαραίτητη επικαιροποίηση στο σύγχρονο κόσμο για την Εβίνα Σιστάκου, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς οι ανθρωπιστικές επιστήμες και λιγότερο οι κοινωνικές επιστήμες τείνουνε κατά την προσωπική μου άποψη ν’ αποτελούνε δραστηριότητα ελευθέρου χρόνου.
Τον επόμενο μήνα η συζήτηση το Φεβρουάριο επανήλθε με αναφορά στην υγειονομική κρίση και με θέμα τις επιδημίες διαχρονικά με έμφαση στην ασθένεια της λέπρας με την Μαριάννα Καραμάνου, Καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, Ιατρική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το διάσημο λοιμό της αρχαίας Αθήνας από το Θουκυδίδη με το Γιώργο Καζαντζίδη, Επίκουρο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσαν το ιστορικό θέμα του Μαρτίου με επίκεντρο την Κύπρο από τον Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα διακείμενα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν με την Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η Λογοδημία επανέρχεται με τη Διπλωματία ως θεματική τον Απρίλιο και το Μάιο με τη ρητορική της ελληνοτουρκικής διπλωματίας μέσα από το θουκυδίδειο πρίσμα με τον Βασίλειο Λιοτσάκη, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στην Ιστοριογραφία, Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αντίστοιχα για το Κυπριακό με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου.
Η Ελένη στην Κλασική και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία θα είναι το συγκριτολογικό θέμα τον Ιούνιο με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Ροζοκόκη, Κλασική Φιλόλογο και Ερευνήτρια Α΄ στην Ακαδημία Αθηνών.
Καταληκτικά, ο κωμωδιογράφος Αριστοφάνης, εκπροσωπώντας την Αρχαία Κωμωδία, θα γίνει περισσότερο εμφανής για τις πρακτικές και τα όρια της σάτιρας του σήμερα με ομιλητές στις αρχές Ιουλίου τους δύο εξαιρετικούς φιλολόγους, τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, Καθηγητή Φιλόλογο και έγκυρο Κριτικό Θεάτρου, και τον Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, έναν εξαιρετικό Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών φέτος διοργανώνει μια σειρά σημαντικών διαλέξεων. Ιστορικά σημεία συνάντησης, όπως οι διοργανωτές αναφέρουνε, κάποτε ήτανε τα καφεζαχαροπλαστεία γύρω από το Σύνταγμα όπου μερικά υπό κανονικές συνθήκες παραμένουνε ακόμα, αλλά και στην οδό Πανεπιστημίου, επίσης στη «Δεξαμενή» κι άλλα όπως ο «Μαύρος Γάτος», το υπόγειο του «Μπαγκείου», ο «Σοφός Κοραής», το «Βυζάντιον», το «Μπραζίλιαν», το «Ηραίον» και το «Πατάρι του Λουμίδη».
Η Λογοδημία σε ιδιαίτερους καιρούς μας θυμίζει το κοινωνικό παρελθόν στην αγορά στην αρχαία Αθήνα μέχρι το σημερινό ελληνικό λογοτεχνικό καφενείο που πια εξαιτίας της Covid-19 είναι απολύτως διαδικτυακό σε παγκόσμια εμβέλεια για όλους τους ελληνόφωνους.
Όπως η Ακαδημία Αθηνών επισημαίνει η Λογο-δημία, μια παιγνιώδης σύμπτυξη των λέξεων Λόγος και Ακαδημία, επιθυμεί την αναβίωση της δημόσιας συζήτησης στην αγορά, μια διαλεκτική προσέγγιση του βίου, που ειδικά τώρα με την πανδημία μπορεί να γίνει παγκόσμια. Ειδικότερα για την ελληνική επαρχία, αυτή η δράση έχει θετικές αποχρώσεις, καθώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουνε το έργο σημαντικών επιστημόνων και προσωπικοτήτων με αξία.
Ο επιστήμονας ο οποίος αφιερώνει μέρος από τον προσωπικό χρόνο του για να επικοινωνήσει με άλλους είτε ομοίους είτε ενδιαφερόμενους σε μια άτυπη συμμετοχική εκπαιδευτική συνάντηση, χωρίς οφέλη, αυτός ο άνθρωπος αξίζει μόνο συγχαρητηρίων. Η Λογο-δημία απευθύνεται σε όλους όσοι είναι «μαθητές» με την ουσιαστική έννοια του όρου.
Για περισσότερα κλικ@ http://www.academyofathens.gr/el/node/2464
*Η Γεωργία Τσατσάνη είναι φιλόλογος-συγκριτολόγος.