Σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα, για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, την κοινωνία, την φύση, τον άνθρωπο, είναι αφιερωμένος ετούτος ο λόγος της καρδιάς!
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας προτάθηκε απο την διεθνή διάσκεψη γυναικών το 1910 και ειναι αφιερωμένη στην μνήμη των εργατριών της Νέας Υόρκης το 1857 που διεκδίκησαν τα ανθρώπινα και ισότιμα δικαιώματα τους
Ημέρα σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση στην οικογένεια στην εργασία, στην κοινωνία.
Η γυναίκα ακόμα και την σημερινή σύγχρονη εποχή συνεχίζει να υφίσταται την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων της με στέρηση ακόμα και της στοιχειώδους γραμματικής εκπαίδευσης, την χαμηλή αμοιβή εργασίας της-έως και ανύπαρκτη-την σωματεμπορία, την ενδοοικογενειακή βια, τον βιασμό του σώματος και της ψυχής. Δυστυχώς δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας τα τραγικά γεγονότα όπως η απάνθρωπη επέμβαση στο γυναικείο σώμα με την κλειτοριδεκτομή, την επιβολή με βια, σε κορίτσια συζύγους ηλικιωμένους άνδρες κ.α.
Η αξία της γυναίκας απο την ύπαρξη του ανθρώπου στην φυσική εξέλιξη της ζωής, συνοδοιπόρος με τον άνδρα στην πορεία του χρόνου ειναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη, ως γονιμοποιός οντότητα, λατρευτική μορφή, θρησκευτικό σύμβολο, προστασίας στοργής και αγάπης..
Η παρουσία της γυναίκας και η συμμετοχή της σε όλους τους τομείς της ζωής ειναι αποτυπωμένη και καταγεγραμμένη στους χώρους της επιστήμης, της υγείας, της έρευνας, του πολιτισμού, της τέχνης, του πνεύματος, της χειρονακτικής εργασίας, του μόχθου, του αθλητισμού, τις πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της δικαιοσύνης, του εθελοντισμού, της ανιδιοτελούς προσφορά στον συνάνθρωπο.
Αναφορά και τιμή στις γνωστές και άγνωστες άξιες γυναίκες που έχουν αφήσει τα χνάρια τους στην ιστορια του κόσμου, που τα εύσημα τους τα έχουν εισπράξει απο την πορεία και το έργο τους στη ζωη.
Ξεχωριστή αναφορά στη δύσκολη περίοδο μιας πανδημίας που αντιμετωπίζει όλος ο κοσμος, στην παρουσία της γυναίκας σε όποιο χώρο της υγείας και αν ειναι ενταγμένη ως άξια λειτουργός.
Στη γυναίκα πρόσφυγα που δίνει τον καθημερινό της αγώνα επιβίωσης,σε αντίξοες συνθήκες.
Στη γυναίκα που εχει χάσει την εργασία της, λόγω της πανδημίας και στερείται ακόμα και τα απαραίτητα.
Στην γυναίκα της μονογονικής οικογένειας, που εχει να αντιμετωπίσει μόνη όλες τις υποχρεώσεις και ανάγκες της οικογένειας της.
Στη γυναίκα που βαδίζει στη ζωη με αγώνα, αξιοπρέπεια και αγάπη, αντάμα με ένα παιδί, ένα άνθρωπο, με ειδικές ικανότητες.
Σε αυτή τη γυναίκα που νιώθει υπερήφανη για το παιδί της, που δεν το ξεχωρίζει απο τα άλλα παιδιά του κόσμου, ένα παιδί που εχει τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά του κόσμου, στην υγεία, στην μόρφωση, στο παιχνίδι, στην εργασία, στην αποδοχή, στην αγάπη.
Τα αυτονόητα και δεδομένα ζητά. δεν θέλει την λύπηση, δεν θέλει την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη, δεν θέλει το μπράβο για την ίδια και το παιδί της, ζητάει μονο ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους.
Κανένας άνθρωπος δεν ειναι ίδιος με τον άλλο, αλλά όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες ο κάθε ένας.
Τις ανάγκες που θα του δώσουν την δύναμη και την ευκαιρία να προχωρήσει με αξιοπρέπεια και εφόδια στην ζωη.
Όχι, δεν υπερέχει κανένας άνθρωπος απέναντι σε έναν άλλο άνθρωπο, υπερέχει εκείνος ο άνθρωπος που νιώθει πως ειναι ισότιμος με όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Σε όλες τις γυναίκες του κόσμου ειναι αφιερωμένος ετούτος ο λόγος της καρδιάς!
* Η Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη είναι Ηρακλειώτισσα, συγγραφέας- εικαστικός, πορεύεται ιχνηλατώντας με την μαγική σχεδία της τέχνης στον μαγικό κόσμο του ονείρου, της δημιουργίας και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Έχουν εκδοθεί 14 εικονογραφημένα βιβλία της για παιδιά και μεγάλους, που αφορούν, ποίηση, θέατρο, μυθιστόρημα, παραμύθι, 2 από τα βιβλία της είναι για άτομα με αναπηρία όρασης.
Email: [email protected]