Toυ Μάξιμου Σενετάκη*
Το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς φέρνει και την αρχή του τέλους της πρωτόγνωρης περιπέτειας που ζούμε.
Τα εμβόλια κατά του φονικού ιού εγκρίθηκαν και αμέσως, οι πρώτες δόσεις έφτασαν και στην Ελλάδα. Αυτό είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, αυτό και έγινε! Η επιχείρηση “Ελευθερία” ξεκίνησε μέσα στο 2020! Οι πρώτοι Έλληνες, με πρώτη, τον πρώτο Πολίτη της χώρας, την κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου εμβολιάστηκαν.
Το κράτος είναι και πάλι εδώ!
Το στοίχημα που αυτή τη φορά πρέπει να κερδηθεί είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη πρόκληση που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει μια τεράστια επιχείρηση, ώστε και ο πιο απομακρυσμένος κάτοικος αυτής της χώρας να μπορέσει – εφόσον το επιθυμεί – να τύχει της προστασίας έναντι της πανδημίας.
Όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει αυτό το κολοσσιαίο εγχείρημα, τόσο συντομότερη θα είναι επιστροφή μας στην κανονικότητα. Είναι κάτι που όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον. Για αυτό και πιστεύω ότι τη νέα χρονιά θα επαναλάβουμε την επιτυχία του περασμένης άνοιξης.
Το καλοκαίρι θα μας βρει όρθιους και υγιείς. Έτοιμους να ξαναπιάσουμε το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε πέρσι. Έτοιμους να σχεδιάσουμε το μέλλον. Έτοιμους να υλοποιήσουμε όσα είχαμε ξεκινήσει να υλοποιούμε.
Η νέα χρονιά, είναι για την Ελλάδα μια χρονιά υψηλού συμβολισμού. 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Έθνους, πρέπει να τα γιορτάσουμε ελεύθεροι. Χωρίς το φόβο του αόρατου εχθρού που θα τον έχουμε και αυτόν νικήσει.
Για την Κρήτη η νέα χρονιά είναι κάτι περισσότερο. Είναι η χρονιά που θα βρεθούμε μπροστά.
Όλοι οι Κρητικοί δείξαμε απαράμιλλη υπευθυνότητα την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Ουδέποτε ο ιός μας ξέφυγε. Ουδέποτε βρεθήκαμε να τον κυνηγάμε. Είμαστε η περιοχή με τις λιγότερες απώλειες.
Με σύνεση προστατεύσαμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας. Δείξαμε ότι οι οικογενειακοί μας δεσμοί διατηρούνται ισχυροί. Και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι κάθε πρόκλησης που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Και τέτοιες προκλήσεις θα έχουμε πολλές.
Πρώτη πρόκληση το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως το κάναμε και πέρσι με απόλυτη επιτυχία. Έτσι θα το κάνουμε και φέτος. Ήμασταν οι πρώτοι που δώσαμε το παράδειγμα ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε με ασφάλεια τους επισκέπτες μας. Και θα είμαστε και πάλι οι πρώτοι.
Δεύτερη πρόκληση η προώθηση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων. Όλοι πλέον μιλούν για τον ΒΟΑΚ. Και πρώτος από όλους ο Πρωθυπουργός. Όλοι μιλούν για το νέο αεροδρόμιο που ήδη ξεκίνησε και σε λίγα χρόνια θα είναι μια πραγματικότητα.
Η προστιθέμενη αξία που θα δώσουν τα δυο αυτά έργα στον τόπο μας αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί. Θα εξαρτηθεί όμως από την δυναμική που θα δώσει ο καθένας από μας ξεχωριστά και όλοι μαζί σε αυτό που λέμε ανάπτυξη του τόπου.
Κοιτώντας πίσω τη χρονιά τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την πανδημία, βλέπω μπροστά την ευκαιρία. Και είμαι σίγουρος ότι δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη…