Το παιχνίδι της αποπλάνησης

Κινηματογραφή

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
CHALLENGERS

Σκην.: Λούκα Γκουαντανίνο
Πρωτ.: Ζεντάγια, Τζος Ο Κόνορ, Μάικ Φάιστ

Ο Πάτρικ κι ο Αρτ είναι παιδικοί φίλοι και ταλαντούχοι τενίστες, η ζωή των οποίων θ’ αλλάξει για πάντα όταν γνωρίσουν την εξίσου ταλαντούχα συναθλήτριά τους, Τάσι, με την οποία σχηματίζουν ένα ανταγωνιστικό ερωτικό κι επαγγελματικό τρίγωνο.

Ερωτικό δράμα το οποίο δικαιώνει τις προσδοκίες που την ήθελαν μία από τις πιο σέξι ταινίες της -φετινής κι όχι μόνο- χρονιάς. Η διαχυτική κάμερα του Ταϊλανδού Σαγιόμπου Μουκντίπρομ ενθουσιάζει με την παιχνιδιάρικη ρευστότητά της, που μεταφέρει την εναλλασσόμενη λίμπιντο μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, σαν ρεύμα που διαπερνάει τους ίδιους αλλά διαχέεται και στο περιβάλλον. Ζωντανεύει έτσι το ήδη γεμάτο από υπονοούμενα σενάριο του Τζάστιν Κουρίτσκις (τα φαλλικά φαγητά, ο γκέι διαιτητής που ζητάει “new balls, please” κ.α.) και τη σκηνοθεσία του Γκουαντανίνο, που διαβαθμίζει με σκανδαλιστική λεπτότητα τη σεξουαλικότητα των ηρώων του. Στη διάθεσή του έχει τρεις πανέμορφους ηθοποιούς με εξαιρετική χημεία: τα δυο αγόρια με τα λεπτά, ψηλά και γραμμωμένα σώματα και τα πεταχτά αυτιά, σαν αδέρφια κι αντανακλάσεις ταυτόχρονα, και την αδίστακτη αποπλανητική κομψότητα της Ζεντάγια. Το τέκνο σάουντρακ των Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος εξαλείφει κάθε ίχνος ρομαντισμού κι απογειώνει τη χημεία τους σ’ ένα διαχρονικό όργιο ενστίκτου κι επιθυμίας.

ΧΩΡΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟ
BREATHE

Σκην.: Στέφον Μπρίστολ
Πρωτ.: Τζένιφερ Χάτσον, Μίλα Γιόβοβιτς, Κουβενζανέ Γουόλις, Σαμ Γουόρδινγκτον

Μια μητέρα με την κόρη της που βρίσκονται ανάμεσα στους ελάχιστους επιζώντες σε μια Γη που έχει μείνει χωρίς οξυγόνο, δέχονται την επίσκεψη τριών ύποπτων ατόμων που ζητούν βοήθεια.

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που παρά το πολύ καλό καστ και την πρόσφορη κεντρική σεναριακή ιδέα της, εγκλωβίζεται σε βιαστικό, επιπόλαιο ή προβλέψιμο χειρισμό των διακυβευμάτων της, χάνοντας τις πολλές ευκαιρίες που διαθέτει για να δημιουργήσει αγωνία κι εκπλήξεις.

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Σκην.: Σάκης Καρπάς, Αλέξανδρος Καρπάς
Πρωτ.: Σάκης Καρπάς, Φωτεινή Λεβογιάννη

Ένας άντρας που ζει απομονωμένος στο σπίτι του στο δάσος φιλοξενεί μια κοπέλα η οποία αναζητά καταφύγιο ξαφνικά μέσα στη νύχτα, έπειτα από την επίθεση που ισχυρίζεται ότι δέχτηκε αυτή κι οι αγνοούμενοι συνάδελφοί της επιστήμονες.

Ψυχολογικό θρίλερ που αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθεσία των αδερφών Καρπά, γνωστών από την τεράστια διαδικτυακή απήχησή τους ως Unboxholics.

Πρόκειται για ένα ερασιτεχνικών προδιαγραφών σχέδιο, με τα δύο αδέρφια υπεύθυνα εκτός από τη σκηνοθεσία επίσης για το σενάριο, τη φωτογραφία, το μοντάζ και τη μουσική. Ο συνολικός χειρισμός διακρίνεται από τεχνική επιμέλεια και συνεπείς σεναριακούς στόχους. Στα επιμέρους όμως, οι χαρακτήρες κι η πλοκή παραμένουν μονότονα, κοινότοπα κι ακατέργαστα, καθιστώντας την ταινία ένα ευπαρουσίαστο fan film αντί για μια γόνιμη συμβολή στο είδος του -ελληνικού- φανταστικού.