«Βλέπει» κινητήρες, αλλά όχι F-35
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τα αποτελέσματα της συνάντησης ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον Τούρκο ομόλογό του, χαρακτηρίζοντάς τον «σπουδαίο φίλο» και τονίζοντας τη σημασία της Τουρκίας. Η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε αφορά την πρόθεση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων CAATSA, οι οποίες είχαν επιβληθεί στην Άγκυρα μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, με τον Τραμπ να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «ήρθε η ώρα» να αφαιρεθούν.
Παρά το θετικό αυτό κλίμα και την αισιοδοξία του Ερντογάν, η ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ότι η αμερικανική πολιτική δεν αλλάζει στο θέμα των μαχητικών F-35. Το βασικό συμπέρασμα της Αθήνας είναι ότι η επιστροφή της Τουρκίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παραμένει «στο ψυγείο». Ο Τραμπ απέφυγε να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αποφάσεις, αρκούμενος να δηλώσει πως είναι κάτι που «θα σκεφτούμε».
Αντίθετα, όσον αφορά το κομμάτι των εξοπλισμών, η Αθήνα θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την έγκριση της πώλησης των κινητήρων που προορίζονται για το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN.
Ομόφωνα πρόεδρος ξανά στο Μαλεβίζι
Ο Λευτέρης Καλλέργης επανεξελέγη ομόφωνα στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από την πρόταση του δημάρχου Μαλεβιζίου, Μενέλαου Μποκέα, κατά την ειδική συνεδρίαση για την εκλογή νέου Προεδρείου και νέας Δημοτικής Επιτροπής.
Ομόφωνα εξελέγησαν επίσης ο Δημήτρης Φασουλάκης στη θέση του αντιπροέδρου και η Χρύσα Λυρώνη στη θέση της γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκροτώντας το νέο Προεδρείο του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου συνεχάρη τον κ. Καλλέργη για την επανεκλογή του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του με υπευθυνότητα, θεσμικό κύρος και πνεύμα συνεργασίας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λευτέρης Καλλέργης, ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την πρότασή του, καθώς και τον επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας, Δημήτρη Πιτσικάκη, και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ομόφωνη εμπιστοσύνη τους.
Όπως ανέφερε, θα συνεχίσει να υπηρετεί τον θεσμό με αμεροληψία, υπευθυνότητα και σεβασμό προς τις Δημοτικές Παρατάξεις, με στόχο την ενίσχυση του δημιουργικού διαλόγου, της συνεννόησης και της αποτελεσματικής λειτουργίας του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου.
Κατά την ίδια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και η εκλογή των μελών της νέας Δημοτικής Επιτροπής.
Από τη Δημοτική Παράταξη της πλειοψηφίας εξελέγησαν τα τακτικά μέλη, Μαρίνα Βογιατζή, Φάνης Κοκκινάκης, Βαγγέλης Παρασύρης και Γρηγόρης Περυσινάκης, με αναπληρωματικά μέλη τούς Τάσο Λιαδάκη, Γιάννη Μαρή, Μανόλη Πατεράκη και Μενέλαο Σκουλούδη.
Από τη Δημοτική Παράταξη της μειοψηφίας εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι Δημήτρης Πιτσικάκης και Χαράλαμπος Μερονιανάκης, με αναπληρωματικά μέλη τούς Γιώργο Κουβίδη και Μιχάλη Ξυλούρη.
Τι γίνεται με τη δομή;
Αντέδρασαν οι κάτοικοι, η Πολεοδομία έβαλε 282.000 ευρώ πρόστιμο στις αποθήκες «Σκουλούδη» που δεν ξέρουμε αν βαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή το fund, γιατί τα κτήρια είναι χρεωμένα και, πολύ περισσότερο δε, δεν γνωρίζουμε αν τελικά υπαναχώρησε ο Πλεύρης στην επιλογή του ή όχι.
Εφόσον δεν έχει υπάρξει «σημάδι καπνού» ότι παίρνει την απόφασή του πίσω, μην νομίζετε ότι ο πόλεμος κερδήθηκε από τους κατοίκους. Μια μάχη ήταν… Εκτός κι αν κάτι ξέρουν κάποιοι που δεν το ξέρουμε οι υπόλοιποι! Πάντως, Ιούλιος μπήκε και δομή πάλι δε βλέπουμε, αντίθετα δηλαδή με όσα είχε διακηρύξει ο υπουργός από το βήμα της Βουλής.
H μάζωξη Καλοκαιρινού!
Τι να πρωτοπείς για τη συγκέντρωση της παράταξης Καλοκαιρινού, αφού σε κάποιους λέει δεν είχε γνωστοποιηθεί; Αν πέτυχε ή όχι; Ολίγον ενδιαφέρει τον πολίτη. Αυτό ενδιαφέρει τον ίδιο τον δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, Αλέξη Καλοκαιρινό. Ωστόσο, θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένα, δίκαια.
Συνήθως, οι επικεφαλής των παρατάξεων φροντίζουν να κάνουν αυτές τις μαζώξεις σε κλειστούς χώρους για να μην έχει δημοσιογράφους και κάμερες. Συνήθως, όμως, γίνεται και ψυχανάλυση, δηλαδή ο καθένας λέει τα εσώψυχά του. Αφενός η μάζωξη ήταν ανοιχτή, οπότε δεν υπήρχε πρόθεση κάτι να κρυφτεί από πλευράς του Καλοκαιρινού. Αυτά, στα θετικά.
Όμως, από την άλλη, ήταν δομημένη, όπως τα αναπτυξιακά Συνέδρια του Μητσοτάκη, που δεν έχει διάλογο, απλώς λέει το «ποίημα» και τέλος! Ως προς τις απουσίες και τις παρουσίες δεν έχουν σε αυτή τη φάση πολλή σημασία, γιατί πολιτικά ο χρόνος είναι νεκρός για την Αυτοδιοίκηση. Είναι μπροστά οι εθνικές εκλογές που, εν πολλοίς, θα καθορίσουν και τις αυτοδιοικητικές που έπονται.
Οπότε εμείς τι λέμε; Αν η μάζωξη ήταν ανοιχτή για να έχει και δημόσιο χαρακτήρα κατά το ήμισυ της θητείας, θα θέλαμε και την επόμενη το ίδιο ανοιχτή και δημόσια στο κλείσιμο της περιόδου, δηλαδή λίγο προ των εκλογών. Εκεί είναι το ζουμί και το νόημα των απουσιών και των παρουσιών. Πάντως, το σκηνικό ειδυλλιακό στην αυλή του Ιστορικού Μουσείου, πραγματικά!
Πλήγμα για τον πρόεδρο
Βαρύ πλήγμα δέχτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, ο οποίος «έχασε» την αδελφή του, Κυριακή, που έφυγε από τη ζωή ανήμερα της γιορτής της. Η κηδεία πρόκειται να γίνει στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου την ερχόμενη Πέμπτη 3.00 το μεσημέρι. Η «Πατρίς» και το patris.gr εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ και σε όλη την οικογένεια.
«Κύριε υπουργέ… υλοποιήστε τις δεσμεύσεις σας»!
Η νέα Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μεσσαράς, που αναμένεται να εγκαινιαστεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ενίσχυσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης.
Η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης ζητά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως η ίδρυση της νέας υπηρεσίας θα πρέπει να συνοδευτεί από την απαιτούμενη στελέχωση, αλλά και από την ενίσχυση των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων του νησιού.
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Ένωση επισημαίνει ότι, παρά τις σχετικές εξαγγελίες για την τοποθέτηση Ειδικών Φρουρών στην Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μεσσαράς και την ενίσχυση των Τ.Α.Ε. Κρήτης, μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Μεταξύ πολλών άλλων, τι λένε οι συνδικαλιστές αστυνομικοί στον πολιτικό τους προϊστάμενο; «Κύριε υπουργέ… υλοποιήστε τις δεσμεύσεις σας»! Αυτό του λένε! Για να δούμε τι θα πει εκείνος όταν θα έρθει!
«Χαμένη ευκαιρία»
Για «χαμένη ευκαιρία» και κακό σχεδιασμό στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης κάνει λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο τρίτα των μέτρων του «Ελλάδα 2.0» έχουν υποστεί δραστικές εκπτώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.
Συγκεκριμένα, στο «Μέτρο 16.926», ο αρχικός στόχος για λειτουργία έργων 1.380 MW έως το 2025 μειώθηκε δραματικά στα 700 MW, ενώ το εμβληματικό έργο της Αμφιλοχίας υποβαθμίστηκε σε απλά έργα πολιτικού μηχανικού. Παράλληλα, στο «Μέτρο 16.996» του REPowerEU, η χρηματοδότηση για την πρόσθετη αποθήκευση «ψαλιδίστηκε» κατά 55%, πέφτοντας από τα 84,82 στα 37,78 εκατομμύρια ευρώ.
Ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό σαφείς εξηγήσεις για τις τεράστιες αυτές αποκλίσεις, τον ακριβή αριθμό των MW που λειτουργούν εμπορικά σήμερα, καθώς και το σκεπτικό των περικοπών που στερούν πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο από τις επιχειρήσεις και την αγορά.
Άγρια κόντρα Άδωνι – Τσίπρα
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, μετά από βαρύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στο Action 24, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό ως «τον πιο διεφθαρμένο πολιτικό της μεταπολίτευσης».
Παράλληλα, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, υποστήριξε ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019 έγιναν σκόπιμα και ότι ο κ. Τσίπρας «πληρώθηκε» για αυτές. Ο υπουργός κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν θεωρεί τους ισχυρισμούς ψευδείς.
Επιπλέον, επανέφερε την υπόθεση Novartis, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση πολιτικών μέσω ψευδομαρτύρων, άφησε αιχμές για το ενοίκιο της κατοικίας του κ. Τσίπρα στο Σούνιο και αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για «μαύρα χρήματα» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) ήταν άμεση και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Σε ανακοίνωσή της, με τίτλο: «Καλά ξεμπερδέματα στη δεξιά πολυκατοικία», κάνει λόγο για «οργανωμένη επίθεση “λάσπης”» και πέρασε στην αντεπίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΕΛ.Α.Σ. υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, ειδικά μετά την προσφυγή του Αντώνη Σαμαρά στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση των υποκλοπών και του Predator.
