Η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" κλείνει 80 χρόνια ενημέρωσης και ιστορίας, 1946-2026

Χθες σήμερα αύριο 6/8/2026

Βράβευση και στο βάθος… «Κολοκοτρώνης»  

Τιμήθηκε στις Αρχάνες από τον δήμαρχο Μαν. Κοκοσάλη, παρόντος του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, θεσμικών εκπροσώπων και πλήθους κόσμου, ο πολυβραβευμένος Κρητικός σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Γιάννης Σμαραγδής. Η βράβευση του Γιάννη Σμαραγδή για την προσφορά του στον Πολιτισμό συνδυάστηκε με την προβολή της δημοφιλούς ταινίας «Καποδίστριας» στον τοπικό Δημοτικό Κινηματογράφο, δύο γεγονότα που χειροκροτήθηκαν θερμά απ’ όλους τους παρισταμένους.

Με θερμά λόγια για τον Γιάννη Σμαραγδή και την ιστορική του ταινία «Καποδίστριας» μίλησαν στους χαιρετισμούς τους ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτακης, ο δήμαρχος κ. Κοκοσάλης, ο δ/ντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Μαθιός Φραντζεσκάκης, ενώ κλείνοντας ο τιμηθείς Γιάννης Σμαραγδής ευχαρίστησε για την τιμητική βράβευση τον Δήμο, την Περιφέρεια, τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο για τα καλά τους λόγια και όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Ο ίδιος παράλληλα ανακοίνωσε -εν μέσω χειροκροτημάτων- το όνομα «Κολοκοτρώνης», που είναι και ο τίτλος της επόμενης ταινίας που ετοιμάζει.

Εκλογο-συζήτηση στο Ηράκλειο

Όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, δεν ακούς τίποτε, άλλο μόνο για τη ΔΕΘ και τα εκλογικά στο Ηράκλειο. Οι συζητήσεις μοιάζουν με σκορ… Βγάζουν έδρες, αν καταλάβατε, στη μεγαλύτερη πολυεδρική της Κρήτης, αλλά ταυτόχρονα πετάνε και ονόματα για να διασταυρώσουν πληροφορίες. Οι πληροφορίες τελευταία πάνε «κουβά» βέβαια, γιατί ο καθένας βρίσκει τρόπο να διακινεί ό,τι θέλει, ώστε να «κάψει» τον άλλο για να μπει ο δικός του.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι συζητήσεις στα επιτελεία των κομμάτων, απ’ όπου μάς μεταφέρεται το κλίμα «δίνουν και παίρνουν». Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τον χρόνο των εκλογών καθόλου δεν μπορούν πλέον να τον προβλέψουν τα άλλα κόμματα. Το Μαξίμου κέρδισε και πάλι το πλεονέκτημα… του αιφνιδιασμού, εκτός κι αν τους κάψουν τα «Σπιτάκια». Πάντως, οι ψυχραιμότεροι λένε Μάρτη κι όχι Μάη! Δε βγαίνει μάνα μ’ ο χρόνος αν είναι Μάιος.

Τα «Σπιτάκια» και η κόντρα μετά το βίντεο 

Άγρια κόντρα για τα «Σπίτια Ανακύκλωσης» πυροδοτήθηκε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή το βίντεο του Νίκου Ανδρουλάκη στα social media, καταγγέλλοντας ότι «η ανακύκλωση έγινε μπίζνα για λίγους», υποστηρίζοντας ότι τα μηχανήματα της εταιρείας Texan κόστισαν υπέρογκα ποσά (έως 300.000€ το καθένα) και επικαλούμενος έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πέρασε στην αντεπίθεση ζητώντας την απόσυρση τού βίντεο, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση της Κωνσταντίνας Γεωργάκη -γραμματέως Θεσμών του ΠΑΣΟΚ- για να ισχυριστεί ότι η υπόθεση έχει κλείσει θεσμικά.

Απαντώντας εντόνως στον υπουργό Υγείας, η κα Γεωργάκη τον κατηγόρησε ότι είτε δεν κατάλαβε, είτε παραποίησε τη γνωμοδότησή της. Ξεκαθάρισε ότι το κείμενο που υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2025 αποτελεί αμιγώς νομική γνωμοδότηση για τα όρια αρμοδιοτήτων της ΕΔΕΛ και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και όχι πόρισμα εμπειρογνώμονα που αθωώνει τη σύμβαση ή αποδίδει ευθύνες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι διοικητικοί έλεγχοι του Σεπτεμβρίου 2025 οδήγησαν σε αποφάσεις ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από ΦΟΣΔΑ και Συνδέσμους Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να «κατεβάσει» το σχετικό βίντεο.

«Δεν αντέξαμε» ή «δεν την αντέξαμε»;

Με αιχμηρή ανάρτηση μετά τη διαγραφή του, ο Θανάσης Αυγερινός στρέφει τα βέλη του στην πορεία του κόμματος Καρυστιανού, ζητώντας συζήτηση για τα λάθη και τις επιλογές που οδήγησαν στη ρήξη με στελέχη και μέλη.

Ειδικότερα, λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή του και μετά τη δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης που υπέγραψε μαζί με ακόμη 21 πρώην στελέχη της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία», ο Θανάσης Αυγερινός ζητά να συζητηθεί τι έφταιξε και «ολόκληρο σχεδόν το μεγαλειώδες Κίνημα των Τεμπών έμεινε εκτός της “Ελπίδας”».

«Καιρός να συζητήσουμε άπαντες ήσυχα κι απλά τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά, τι έπρεπε να γίνει διαφορετικά και προπαντός γιατί ολόκληρο σχεδόν το μεγαλειώδες Κίνημα των Τεμπών έμεινε εκτός της “Ελπίδας”, η οποία πεθαίνει μεν τελευταία, αλλά πεθαίνει…», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Σε ανακοίνωσή τους, τα 22 πρώην στελέχη και συνεργάτες της, που αποχώρησαν από το κόμμα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», εξαπέλυσαν πυρά κατά της Μαρίας Καρυστιανού. Μεταξύ αυτών, οι Θανάσης Αυγερινός, Κατερίνα Μουτσάτσου και Βασίλης Κοκοτσάκης, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους 19 που υπογράφουν την επιστολή απαντούν στις αιτιάσεις της Μαρίας Καρυστιανού σχετικά με τη μαζική έξοδο από το κόμμα.

Στην ανακοίνωσή τους κατηγορούν την Μαρία Καρυστιανού για αθέτηση των δεσμεύσεων περί δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, επικρίνοντάς τη για συγκεντρωτικό τρόπο λήψης αποφάσεων, έλλειψη θεσμικών και δημοκρατικών διαδικασιών, καθώς και για πρακτικές που, όπως αναφέρουν, απέκλιναν από τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το εγχείρημα.

Όπως τονίζουν, η αποχώρησή τους δεν σημαίνει εγκατάλειψη των αξιών που τους οδήγησαν αρχικά στη συμμετοχή τους, αλλά καταδεικνύει την αποστροφή τους στις πρακτικές που εφαρμόζονται από τη Μαρία Καρυστιανού στη λειτουργία του κόμματος.

Τα είπε ο πτέραρχος 

Για τις μαζικές αποχωρήσεις από το κόμμα Καρυστιανού τις τελευταίες ημέρες τοποθετήθηκε ο πτέραρχος εν αποστρατεία Αθανάσιος Παπανικολάου, ο οποίος είχε αποσύρει τη στήριξή του στην «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» πριν από λίγους μήνες.

«Το είχα δηλώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που προέρχονται από άλλα κόμματα στο παρελθόν, οι οποίοι έχουν αναλάβει κάποιους ρόλους που κανείς δεν τους ξέρει», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν τους ξέρει κανένας, ποιοι αποφασίζουν και τι γίνεται. Επειδή δεν είχα καμία διάθεση να ασχοληθώ με τα οργανωτικά, ούτε να είμαι υποψήφιος, παρά μόνο να βοηθήσω σε αυτό το κίνημα, όπως το έλεγαν, αλλά δεν μπορεί να είναι με αυτή τη μορφή, αποφάσισα να φύγω. Δεν το μετανιώνω».

Πάει και η Ρεπούση 

Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε η πανεπιστημιακός Μαρία Ρεπούση, με επιστολή της στην Κουμουνδούρου.

Η κα Ρεπούση αναφέρει πως παραιτείται από την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως διαφωνεί με το πολιτικό σχέδιο της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Τα ρουσφέτια της Ζωής 

Τα όσα βίωσε ως βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας και συνεργάτης της Ζωής Κωνσταντοπούλου περιέγραψε ο Μιχάλης Χουρδάκης, ο οποίος πλέον έχει ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, τα όσα ανέφερε ο κ. Χουρδάκης αναδημοσιεύθηκαν από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, σε σχετική ανάρτηση με σχόλιο: «Το αληθινό πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και γενικά όσους θεωρεί υφισταμένους της». «Αλίμονό μας αν έπαιρνε ποτέ πραγματική εξουσία», συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Μιχάλης Χουρδάκης αναφέρθηκε σε υπόθεση που αφορούσε στην πρόσληψη μιας γυναίκας στο γραφείο του στη Βουλή κατά απαίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Επέμενε πάρα πολύ να πάρω μια κυρία για συνεργάτιδα και όταν τη ρώτησα “πολύ ευχαρίστως να την πάρω, αλλά τι θα κάνει;”, γιατί το αντικείμενό της ήταν τέτοιο που δεν μας χρειαζόταν, δεδομένου ότι από τον ίδιο χώρο είχαμε ήδη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης άλλους τρεις, μου είπε: “Μην ασχολείσαι”», ανέφερε.

Ενός λεπτού σιγή και ψήφισμα για τον γιατρό

Για τον θάνατο του Πάνου Μαματζάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση -μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευθέριου Καλλέργη- έπειτα από τον αδόκητο χαμό του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, Παναγιώτη Μαματζάκη, προχωρώντας σε έκδοση ψηφίσματος για τον εκλιπόντα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε:

«Στο άκουσμα του ξαφνικού θανάτου του άριστου γιατρού, του επιστήμονα, του σπουδαίου καλλιτέχνη φωτογράφου με την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά, του επί σειρά ετών προέδρου και αντιπροέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο, μα πάνω από όλα του Ανθρώπου με Αξίες και Ιδανικά, του κοινωνικά ενεργού και δοτικού, του δικού μας Πάνου Μαματζάκη, συνειδητοποιούμε ότι οι λέξεις μοιάζουν ανήμπορες να αποτυπώσουν τη θλίψη και τον πόνο για τον απροσδόκητο χαμό του. Τέτοιοι άνθρωποι, τέτοιες προσωπικότητες όταν φεύγουν, αφήνουν μεγάλα, δυσαναπλήρωτα κενά…

Ο ιατρικός, επιστημονικός και πνευματικός κόσμος του τόπου μας είναι από σήμερα φτωχότερος.

Ο Πάνος Μαματζάκης μάς κληροδοτεί μια στάση ζωής και μια πορεία που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες και όλους».

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευθέριος Καλλέργης τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του εκλιπόντος ιατρού πνευμονολόγου- φυματιολόγου στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 ως επικεφαλής των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ στην περιοχή, οργανώνοντας ελέγχους και παρεμβάσεις σε δομές και στην τοπική κοινότητα. «Το παράδειγμά του θα οδηγεί τα βήματά μας…». Στη συνεδρίαση τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος.