Χθες σήμερα αύριο 6/11/2025

Η δύσκολη καθημερινότητα και η ειδική συνθήκη των Βοριζίων

Τώρα αρχίζουν τα δυσκολότερα για τα Βορίζια, με κορυφαίο τη διαχείριση της ιδιόμορφης καθημερινότητας στο χωριό, όπου δεσπόζουν οι δυο αντιμαχόμενες οικογένειες. Οι απολογίες των πέντε συλληφθέντων είναι προ των πυλών, αλλά ένας κόσμος εκεί έξω καλείται να επιβιώσει σε μια δύσκολη συνθήκη, που επέβαλε η αιματοχυσία.

Τα πρώτα μηνύματα από τις δυο οικογένειας δεν είναι σε αισιόδοξη κατεύθυνση, αλλά το αίμα είναι ακόμα νωπό. Ίσως με τον καιρό τα πράγματα μαλακώσουν. Αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Από την πλευρά των Καργάκηδων, έχει εκφραστεί η άποψη ότι οι Φραγκιαδάκηδες πρέπει να φύγουν από το χωριό. «

Δεν φεύγουμε από τα σπίτια μας», απαντούν οι τελευταίοι. Μια αισιόδοξη φωνή έχει ακουστεί από τη σύζυγο του ιδιοκτήτη του σπιτιού, όπου τοποθετήθηκε η βομβά, ο οποίος και έχει συλληφθεί. Η νεαρή γυναίκα κάλεσε τις γυναίκες της άλλης πλευράς, να σκεφτούν τα παιδιά τους, που πρέπει να έχουν ένα μέλλον ειρηνικό. Μακάρι να εισακουστεί…

Τα κελιά και τα κινητά

Μου ανέφερε μια αξιόπιστη πηγή, ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις στην υπόθεση των ερευνών στα Βορίζια, μόλις η διαδικασία περάσει στην κύρια ανάκριση και οι έρευνες συνεχιστούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γι’ αυτό πολλοί πιστεύουν ότι, όταν η Αστυνομία παραδώσει τη σκυτάλη στην ανάκριση, θα αποκαλυφθούν σημαντικά στοιχεία. Ωστόσο, αυτές οι αποκαλύψεις πιθανότατα θα γίνουν σε μια περίοδο που το θέμα θα έχει χάσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Και η αλήθεια είναι ότι η Κρήτη «πουλάει» – σε αυτό βοηθούν και οι επιλεκτικές διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ., άνωθεν, οι οποίες ήθελαν να δείξουν ότι τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν προχθές στην Αλικαρνασσό, ανήκουν σε κελιά μελών της οικογένειας Καργάκη. Στην πραγματικότητα, όμως, τα κινητά βρέθηκαν σε κελιά άλλων κρατουμένων. Ας δούμε λοιπόν τι άλλο θα φέρει το μέλλον…

 Η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για τη «ειρήνη» στην Κρήτη

Μάλλον ο Νίκος Ανδρουλάκης τούς αιφνιδίασε όλους, και κυρίως την Κυβέρνηση. Ο λόγος φυσικά για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να συγκαλέσει σύσκεψη με τους φορείς του Ηρακλείου για το θέμα των Βοριζίων, ώστε να ληφθούν μέτρα για να μη διευρυνθεί ο κύκλος του αίματος. Και λέμε αιφνιδίασε, γιατί οι πολιτικοί δεν είχαν μιλήσει μέχρι τώρα επί του μακελειού των Βοριζίων.

Σαν να ήθελαν να πάρουν απόσταση, από ένα θέμα που κάνει «τζιζ» και για το οποίο οι ίδιοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών, είτε με την ανοχή που έδειχναν είτε με τον συγχρωτισμό και την κάλυψη παραβατικών. Και φυσικά το θέμα δεν αφορά μόνο στα Βορίζια. Αφορά και άλλες περιοχές του Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα. Η σύσκεψη θα γίνει το πρωί της Δευτέρας στην Περιφέρεια Κρήτης και αναμένεται να έχει ανταπόκριση.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Η βία, οι αυτοδικίες και οι λογικές των βεντετών, δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Κρήτη, ούτε σε μια κοινωνία που σέβεται τη ζωή και τον νόμο. Η Πολιτεία οφείλει να επιβάλει την πλήρη τήρηση της νομιμότητας, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς ανοχή. Είναι ώρα όλοι -Πολιτεία, αυτοδιοίκηση και κοινωνία- να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε τέτοια φαινόμενα να τελειώσουν οριστικά».

Σε 2 μήνες η απάντηση για τις επιδοτήσεις

Σε δύο μήνες θα λάβει η Αθήνα την τελική απάντηση από την Κομισιόν, αν είναι ικανοποιημένη από τα όσα δρομολόγησε η Ελλάδα, για την εξομάλυνση του συστήματος των κοινοτικών επιδοτήσεων που λαμβάνει. Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής του ελληνικού σχεδίου αλλαγών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το σχέδιο αποκατάστασης που η Κυβέρνηση ονομάζει action plan 2, η έγκριση του οποίου θα επιτρέψει την καταβολή της προκαταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων για το 2025, οι οποίες έπρεπε να είχαν πληρωθεί από τον προηγούμενο μήνα. Η Κομισιόν θα πρέπει να ενημερώσει εγγράφως την Ελλάδα για την αξιολόγησή της, μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία παραλαβής.

Πάντως, οι πρώτες διαθέσεις θα φανούν στο τέλος της εβδομάδας, καθώς στην Αθήνα αναμένεται ο αρμόδιος επίτροπος Ch. Hansen, προκειμένου να εξετάσει το σχέδιο σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο και αποτελεί απαραίτητο βήμα για την εκταμίευση των επιδοτήσεων, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Τα πιθανότερα τριήμερα του «πράσινου» συνεδρίου

Στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να παραθερίσουν τα εσωκομματικά, που δεν είναι και λίγα, προκειμένου να επικεντρωθούν στα του συνεδρίου, που αναμένεται κομβικό. Η αρχή γίνεται την προσεχή Τετάρτη, που συνεδριάζει η Οργανωτική Γραμματεία της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ και θα τεθεί επί τάπητος η ημερομηνία διεξαγωγής και οι προσυνεδριακές διαδικασίες.

Πρόκειται ουσιαστικά για το όργανο που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου και της πορείας προς αυτό και στο οποίο συμμετέχουν πλην του Νίκου Ανδρουλάκη και του γραμματέα της ΚΟΕΣ, Γιάννη Βαρδακαστάνη, 31 βουλευτές και στελέχη. Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες του συνεδρίου, η μόνη δήλωση, αλλά ασαφής, είναι αυτή του προέδρου για τη διεξαγωγή στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Όλες οι πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν για τον Μάρτιο και σε κάποιο από τα τριήμερα 6-7-8, 13-14-15 ή 20-21-22.

Απάντησε στο… μακάβριο με Παπακωνσταντίνου

Όλα τα είχαν στο ΠΑΣΟΚ τα… μακάβρια τους έλειπαν! Θυμάστε τις προάλλες που η ευρισκομένη σε τηλεοπτικό πάνελ, Βάσια Αναστάσιου, είχε δηλώσει ότι βρίσκεται… έναν θάνατο μακριά από την κοινοβουλευτική έδρα;! Συγκεκριμένα, είχε συστηθεί ως «αναπληρώτρια βουλεύτρια» (σ.σ.: δηλαδή επιλαχούσα), με την ίδια, πάντως να διευκρινίζει πως χαριτολογεί ως προς το… θανατικό σκέλος.

Στο μεταξύ, η έδρα που «χωρίζει» την κυρία Αναστασίου από τη Βουλή, είναι εκείνη της ανατολικής Αττικής, την οποία κατέχει ο κ. Χριστοδουλάκης. Γι’ αυτό και ο ευρισκόμενος στο ίδιο πάνελ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε άμεσα: «Θα τα ακούει και ο Χριστοδουλάκης τώρα και θα τρελαίνεται».

Ωστόσο, ο Μανόλης Χριστοδουλάκης σχολίασε χθες το περιστατικό, με μάλλον εύθυμο τρόπο και μουσική διάθεση, ανεβάζοντας βίντεο από εμφάνιση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου να ερμηνεύει το, ταιριαστό με την περίσταση, «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη»! «Μέρες που είναι, αντί ευχέλαιου… Τα check – up σας να κάνετε συχνά παιδιά, η πρόληψη σώζει», έγραψε επίσης ο βουλευτής ανατολικής Αττικής.

Ενεργειακό και 3+1

Το ενεργειακό κυριάρχησε στην πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σε ιστορικά υψηλό σημείο και μπορούν να φτάσουν σε ακόμα καλύτερο», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς την κυρία Γκίλφοϊλ, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, ειδικά ενόψει του επικείμενου συνεδρίου για τη Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία (P-TEC), το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και το Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο, στο Ζάππειο.

«Έχουμε σχέδια ώστε η Ελλάδα να γίνει πόλος ενέργειας στη Μεσόγειο», ανέφερε μεταξύ άλλων, από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ και πρόσθεσε:

«Το επόμενο έτος θα γιορτάσουμε τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και έχουν σχεδιαστεί σημαντικές και ιστορικές πρωτοβουλίες. Το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) αποτελεί δείγμα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας», είπε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Έβγαλε τη γλώσσα στον Τραμπ

Οι απειλές του Τραμπ στο εκλογικό σώμα δεν έπιασαν τόπο και η Νέα Υόρκη απέκτησε τον νεότερο δήμαρχο στην ιστορία της, δημοκρατικό σοσιαλιστή και μουσουλμάνο! Ο 34χρονος Ζοχράν Μαμντάνι, είναι ο νέος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ.

Λίγο μετά την ιστορική του νίκη, ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου Brooklyn Paramount, ακούμπησε το χέρι του στην καρδιά, χαμογέλασε και απέτινε φόρο τιμής σε έναν πρωτοπόρο Αμερικανό σοσιαλιστή και συνδικαλιστή, τον Γιούτζιν Ντεμπς.

«Είμαι νέος, όσο κι αν προσπαθώ να μεγαλώσω», είπε αστειευόμενος. «Είμαι μουσουλμάνος. Είμαι δημοκρατικός σοσιαλιστής. Και το πιο καταδικαστέο απ’ όλα, αρνούμαι να απολογηθώ για όλα αυτά».

Η ομιλία των σχεδόν 25 λεπτών στο ενθουσιώδες πλήθος ήταν πότε μαχητική, πότε ειρωνική, πάντα εμψυχωτική, και σίγουρα ιστορική, όπως και η νίκη του.

Μάλιστα, ο Μάμντανι απευθύνθηκε άμεσα στον πρόεδρο: «Ντόναλντ Τραμπ, αφού ξέρω ότι μας παρακολουθείς, έχω τέσσερις λέξεις για σένα», είπε. «Δυνάμωσε τον ήχο!» («Turn up the volume!»).