Χθες σήμερα αύριο 6/1/2026

Οι αγρότες αποφάσισαν μετωπική!

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς η επιτροπή τους, αποφάσισε την Κυριακή στα Μάλγαρα, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τα Φώτα, πηγαίνοντας σε μετωπική με την Κυβέρνηση. Η απόφαση αφορά τον πλήρη αποκλεισμό των κεντρικών οδικών αρτηριών, καθώς και των παράδρομών τους.

«Προχωράμε με κλιμάκωση την Πέμπτη και την Παρασκευή με 48ωρο αποκλεισμό», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε με άδεια χέρια από τα μπλόκα», ξεκαθάρισε, ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συμπλήρωσαν σήμερα 38 ημέρες κινητοποιήσεων.

Ο κ. Μαρούδας, δήλωσε πως «δεν εκφράστηκε καμία άλλη άποψη στη συνέλευση» πέραν της κλιμάκωσης. «Δίνουμε -όπως εξήγησε- μάχη για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε». «Δίνουμε μάχη για τη ζωή και την επιβίωσή μας», ανέφερε.

Σχολίασε, μάλιστα, ότι πλέον «δεν μιλάμε για κινητοποίηση, μιλάμε για εξέγερση».

Τα… ρέστα και οι απειλές

Η Κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της αύριο Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών, με ανακοινώσεις, πριν προχωρήσει σε άλλα μέτρα… Την προαναγγελία έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βάζοντας και την απαιτούμενη σκληράδα στον λόγο του.

Την Τετάρτη, η Κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί για τους αγρότες, «με ή χωρίς την παρουσία τους», διεμήνυσε ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτά είναι τα μέτρα και δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη υπομονή. Είμαστε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θεωρούμε ότι είναι καλό οι ανακοινώσεις να γίνουν παρουσία των αγροτών, αλλά είτε έρθουν αγρότες είτε όχι, θα προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Η ΔΕΥΑΗ τους άφησε αβοήθητους

Μαύρες γιορτές πέρασε μια οικογένεια στις Πατέλες, μέσα στο πλημμυρισμένο ημιυπόγειο διαμέρισμά της και μάλιστα χωρίς η ίδια να φέρει την παραμικρή ευθύνη, καθώς τα νερά που έμπαιναν στο σπίτι της, ήταν από το δίκτυο της ΔΕΥΑΗ. Το σπίτι βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά και οι ιδιόκτητες έκαναν γιορτές με σφουγγαρίστρες και κουβάδες, αφού, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους προς τη ΔΕΥΑΗ, η ζημιά αποκαταστάθηκε μόλις χθες μετά από 11 ημέρες!

Η ζημιά σημειώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, οπότε και ξεκίνησε η εισροή του νερού μέσα στο σπίτι. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ενημερώθηκε από τη ΔΕΥΑΗ ότι σημειώθηκε βλάβη στον αγωγό κατά την εκτέλεση εργασιών για την εγκατάσταση οπτικών ινών.

Η διαρροή σταμάτησε μόνο όταν η ΔΕΥΑΗ έκοψε την παροχή νερού, την οποία ωστόσο επανάφερε χωρίς να ενημερώσει τον ιδιόκτητη, που είδε ξανά το σπίτι του πλημμυρισμένο. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της ΔΕΥΑΗ ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη, αφού επί 11 ημέρες δεν διόρθωνε τη ζημιά, αδιαφορώντας για μια οικογένεια που έκανε γιορτές σε ένα, κατά διαστήματα, πλημμυρισμένο ημιυπόγειο και μονίμως στην υγρασία.

Κάτι παραπάνω από δημοσιογράφος

Ο Μανώλης Παντινάκης ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος και θα ήταν άδικο να καταχωρηθεί μόνο ως δημοσιογράφος. Ήταν πολλά παραπάνω, μα κυρίως ήταν συγγραφέας και ντοκιμαντερίστας, με ασίγαστο πάθος να διατηρήσει ζωντανή τη συλλογική μνήμη. Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Αντίσταση και Εμφύλιος, ήταν τα τρία πεδία στα οποία αφιερώθηκε για τη συγγραφή των βιβλίων του και των τηλεοπτικών παραγωγών που έκανε, με έμφαση στη γενέτειρά του, την επαρχία του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, όντας από το Σπήλι ο ίδιος. Για τη δημοσιογραφική του πορεία και για το έργο του, θα διαβάσετε στις εσωτερικές σελίδες.

Η στήλη θέλει να κάνει μόνο μια επισήμανση: τη σεμνότητα του Μανώλη σε ό,τι έκανε και τους χαμηλούς τόνους που διατήρησε σε όλη τη διαδρομή του. Η κόρη του Κατερίνα και ο γιος του Αντώνης, που διακρίνονται στο δημοσιογραφικό πεδίο, είμαι βέβαιος ότι είναι περήφανοι για το έργο του και σίγουρα έχουν πάρει πολλά από τα γονίδιά του. Ας είναι καλά να τον θυμούνται και να τιμούν τη μνήμη του.

Άπληστοι και στριμωγμένοι…

Πάντως, το γεγονός ότι κάποιοι, από τον σκληρό πυρήνα της Δημοτικής Αρχής, είναι εξαιρετικά ευνοούμενοι έναντι των υπολοίπων, δεν κρύβεται. Και για να πω την αλήθεια, σχολιάζεται πιπεράτα, διότι, την ίδια ώρα που κάποιοι με το ζόρι έχουν ένα γραφείο, άλλοι έχουν μέχρι και τρία – όπως μου περιγράφουν… Και όπως λένε οι ίδιες πηγές, αν τους καλορωτήσεις, και πάλι ευχαριστημένοι δεν είναι…

Τα παιδιά αλλάζουν τον κόσμο…

Προκαλεί ξεχωριστή συγκίνηση ο τρόπος με τον οποίο τα μικρά παιδιά αλλάζουν τον κόσμο γύρω τους, με την τέχνη και την ευρηματικότητά τους, που πάντα βρίσκει τρόπο και ξεπερνά εμπόδια και δυσκολίες και να χαρίζει ομορφιά και αγάπη. Στη φωτογραφία διακρίνονται μεγάλα χαρτόνια, πάνω στα οποία έχουν ζωγραφίσει μικρά παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου και τα τοποθέτησαν πάνω από τις εργοταξιακές λινάτσες.

Ο χώρος ομόρφυνε και γλύκανε μέσα από τα παιδικά σχέδια, που με τη φαντασία τους έντυσαν γιορτινά το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, το οποίο εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά, πέντε χρόνια μετά από τον φονικό σεισμό, που άλλαξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Ομοβροντία πυρών για τη δήλωση Μητσοτάκη

Διεθνής ήταν ο αντίκτυπος της ωμότητας και του κυνισμού που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του σχετικά με την αρπαγή του Μαδούρο από τις δυνάμεις του Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, γεγονός που έκανε τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας να «βγει από τα ρούχα του» και να ψέξει με ανάρτησή του τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι υιοθετεί τη ρητορική και τα επιχειρήματα του ναζισμού!

Οξεία ήταν και η αντίδραση της προοδευτικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, που επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό για την επικίνδυνη τοποθέτησή του. Μπροστά στον καταιγισμό των αντιδράσεων, το Μαξίμου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη φράση του πρωθυπουργού ότι «δεν είναι ώρα να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών…».

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, μετά το μπαράζ των αρνητικών αντιδράσεων, ότι ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του… ανέδειξε το ζήτημα της νομιμότητας και ότι η αντιπολίτευση κάνει το άσπρο, μαύρο! Πάντως και η ανακοίνωση της Μέτσολα, για λογαριασμό της Κομισιόν, δεν ήταν και μνημείο δημοκρατίας, καθώς η Δύση πιστεύει ότι ο Μαδούρο δεν είναι νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος…

Ο Χαρίτσης τον φέρνει στη Βουλή

Το θέμα των δηλώσεων Μητσοτάκη θα έχει συνέχεια στη Βουλή. Σαφείς απαντήσεις για τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας, ζητά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, μετά τις αμφίσημες δηλώσεις του.

«Από την πρώτη στιγμή, χαρακτήρισα τη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη βίαιη απομάκρυνση του προέδρου της χώρας, ως ντροπιαστική και επικίνδυνη.

Ωστόσο, η πολιτική κριτική δεν αρκεί», σχολιάζει ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, που θέλει απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βουλή. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός και το Διεθνές Δίκαιο δεν εφαρμόζεται α λα καρτ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Επικίνδυνο προηγούμενο…

Τουλάχιστον η Ισπανία, σε επίπεδο Ευρώπης και πέντε ακόμα χώρες της λατινικής Αμερικής, που αισθάνονται τον κίνδυνο, διαχώρισαν τη θέση τους και καταδίκασαν τη «χειρουργική» επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και την αρπαγή Μαδούρο.

Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό και η Ουρουγουάη ένωσαν τις φωνές τους και με κοινή ανακοίνωση καταδίκασαν την επέμβαση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για την ειρήνη και την περιφερειακή ασφάλεια».

Εξάλλου, σε μια προφανή αναφορά στον ισχυρισμό της Κυβέρνησης Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ θα «κυβερνήσουν» τη Βενεζουέλα και θα επιβλέπουν την παραγωγή πετρελαίου, οι έξι Κυβερνήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους «σχετικά με οποιαδήποτε προσπάθεια κυβερνητικού ελέγχου, διοίκησης ή εξωτερικής ιδιοποίησης φυσικών ή στρατηγικών πόρων».

Προκαταρκτική για το χάος!

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Αριστείδης Κορέας, με αφορμή το κυριακάτικο μπλακ άουτ που προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια της χώρας και έκλεισε για 8 ώρες τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αυτό που αναμένεται να εξεταστεί από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος, είναι αν έχει τελεστεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία αεροσκαφών και από πού προήλθε ο «θόρυβος» σε πολλαπλές συχνότητες και επηρέασε τις επικοινωνίες εντός του FIR Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής, καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα στις ραδιοσυχνότητες, κάνοντας αδύνατη την επικοινωνία μεταξύ ελεγκτών και πιλότων. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε στις 5 το απόγευμα, ενώ η ροή της εναέριας κυκλοφορίας ομαλοποιήθηκε 45 λεπτά αργότερα. Στο μεταξύ, αν και δεν είναι αντικείμενο της έρευνας, καιρό τώρα οι συνδικαλιστές φωνάζουν για πεπαλαιωμένα και ανεπαρκή μέσα αεροναυτιλιακής επικοινωνίας, που θέτουν σε κίνδυνο τις πτήσεις, χωρίς Πολιτεία και ΥΠΑ να παίρνουν τα δέοντα μέτρα…