Βοσκοτόπια και λιβανιστήρια
Πολύ λιβάνι μύριζε προχθές βράδυ στο κτήριο της Περιφέρεις Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Μέχρι έξω μύριζε κάτι από εκκλησιά, με τόσες… Παναγίες που είχαν μαζευτεί. Αλλά πολύ λιβάνισμα βρε αδελφέ. Αν και με κλειστές πόρτες η σύσκεψη για τις συνέπειες του σκανδάλου με τα εικονικά βοσκοτόπια, ήταν αντιληπτό πού πήγαινε το λιβάνισμα. Ο καπνός που έβγαινε από τις χαραμάδες και τις κλειδαρότρυπες πρόδιδε και τα λιβανιστήρια και τον λιβανιζόμενο.
Ήταν αριστερόστροφος και παράλληλα δεξιόστροφος, ενώ καταγραφόταν και μια κεντρώα κατεύθυνση του καπνού. Αμυδρή αλλά καταγραφόταν. Έτσι είναι οι παράνομες επιδοτήσεις. Δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν κόμμα, αρκεί να μπαίνουν στις τσέπες μας. Αλλοτριώνουν ανθρώπους, συνειδήσεις και διαμορφώνουν τις πιο ανίερες συμμαχίες… Συμπράξεις ακόμα και με τον διάβολο!
Το κάδρο και η στοχοποίηση
Βορίδης και Αυγενάκης είναι οι δυο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κυρίως στοχοποιούνται για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – αν και το επίπεδο του σκανδάλου άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βορίδης πάντως στην παρούσα φάση -και ως εν ενέργεια υπουργός- είναι πολιτικά πολύ ισχυρότερος του Αυγενάκη, οι γκρίνιες για τον οποίο είχαν επανέλθει στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την στάση στο θέμα της μείωσης των ορίων των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς ήταν κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα. Πάντως, αν κρίνουμε από τις αθηναϊκές εφημερίδες, οι φιλοκυβερνητικές στοχοποιούν περισσότερο τον Αυγενάκη κι αυτό κάτι δείχνει…
Όταν τελειώνει το πάρτι…
Αυτοί πάντως που εισέπρατταν τις παράνομες επιδοτήσεις με τα πολλά μηδενικά, ακόμα και να τους ζητηθεί να τις επιστρέψουν, δεν θα το κάνουν. Γιατί πολύ απλά, δεν έχουν αυτά τα λεφτά. Τα έχουν επενδύσει. Καλοπέραση, αγροτικά, Airbnb, αγορές, ταξίδια, χλιδή. Τέλος πάντων, τα έχουν φάει. Αν κάποιος τα γυρίσει, αυτός θα είναι το κράτος, αλλά στην ουσία θα τα πληρώσεις εσύ κι εσύ, που σας έλεγαν να κάνετε αιτήσεις για τα εκτός Κρήτης βοσκοτόπια σας και μειδιούσατε απαξιωτικά. Πληρώνετε τώρα…
Και τώρα που το πάρτι τελειώνει, Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλοντος, να δούμε τι κλυδωνισμούς θα αντιμετωπίσει η τοπική οικονομία. Διότι, άμα λείψουν κάποια εκατομμύρια από την αγορά, η απουσία τους γίνεται παραπάνω από ορατή. Βλέπετε τι γίνεται τις χρονιές που δεν υπάρχει παραγωγή λαδιού. Πλερέζες κατεβάζουν οι έμποροι και τα μαγαζιά του Ηρακλείου.
Εκτός χρονοδιαγράμματος
Μπορεί η συμπληρωματική εργολαβία, που έγινε για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, να επέκτεινε την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τον Ιούνιο, αλλά από τη Δημοτική Αρχή ήταν κάθετοι ότι οι πλακοστρώσεις επί της πλατείας θα είχαν ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Ο Ιούνιος έχει σήμερα 4 και οι πλακοστρώσεις συνεχίζονται ή εκκρεμούν, ακόμα και περιμετρικά της πλατείας, στα πιο εμφανή σημεία της… Θα φύγει το μισό καλοκαίρι και πάλι θα υπάρχουν εργοτάξια μέσα ή πέριξ της πλατείας. Και το ακόμα χειρότερο, είναι ότι ο κόσμος που περνά μέσα από την πλατεία, αναρωτιέται τι άλλαξε με την πολυθρύλητη ανάπλαση;
Θύμα και η μητέρα του!
Ένα δίκιο το έχει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης, σε σχέση με την πλατεία Ελευθερίας και την αντικειμενική ανάγκη που υπήρχε να γίνει αποκατάσταση των προβλημάτων της, που δεν είχαν γίνει ποτέ εδώ και 20 χρόνια. Μάλιστα και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος σχολίασε ότι η μητέρα του έχει πέσει δύο φορές στις πλάκες της πλατείας που γλιστρούσε όλο το Ηράκλειο.
Ο κ. Σισαμάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει στο Σώμα ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει παραπληροφόρηση ότι το έργο κοστίζει 4 εκ. και προσπάθησε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης να δικαιολογήσει αφενός την αναγκαιότητα και αφετέρου τις καθυστερήσεις του έργου για τις οποίες ασκείται έντονη κριτική. Κατανοητό μέχρι εδώ. Με τη διαφορά ότι, η πιο αυστηρή πολιτική κριτική για το συγκεκριμένο έργο, δεν έχει ως αφετηρία τη σημερινή αντιπολίτευση του Δήμου…
Βρήκε… Αρετή, θέλει άλλους τρεις
Απόσταση μόλις τριών υπογραφών έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από το να καταθέσει το αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, βάζοντας στο κάδρο και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κατάθεση του σχετικού αιτήματος απαιτεί 30 βουλευτές, νούμερο που υπερβαίνει την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει 26 βουλευτές, βρήκε ακόμα μία βουλεύτρια και αναζητεί εναγωνίως άλλους τρεις.
Η ανεξάρτητη βουλευτής, Αρετή Παπαϊωάννου επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο και τον ενημέρωσε ότι υπογράφει την αίτηση Προκαταρκτικής Επιτροπής της, που έχει δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατόπιν αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειάζεται ακόμη τρεις βουλευτικές υπογραφές, προκειμένου να καταθέσει την δική του πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη.
Στην Παλαιστίνη ο πρόεδρος
Επίσκεψη στην Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, το διήμερο σήμερα και αύριο. Ο Σωκράτης Φάμελλος θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Παλαιστίνης, Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, Ραουχί Φατούχ και την υπουργό Επικρατείας, αρμόδια για Εξωτερικές Υποθέσεις και Θέματα Διασποράς, δρ. Βάρσεν Αγκαπεγκιάν Σαχίν.
Αιωρούμενες ψυχές
Φωνάζοντας «Αθάνατοι» οι συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, άφησαν 120 μαύρα μπαλόνια στον ουρανό λίγο πριν αποχωρήσουν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, το οποίο αποφάσισε την ενοχή 10 κατηγορουμένων για την τραγωδία που βίωσε η χώρα τον Ιούλιο του 2018.
«Στη μνήμη των νεκρών μας, ταυτοποιημένων και αταυτοποίητων», έλεγαν συγκινημένοι με δάκρυα στα μάτια, οι άνθρωποι που η φωτιά στο Μάτι τούς σημάδεψε για πάντα.
Τρεις κυρίες αφήνουν την έδρα
Τρεις σπουδαίες εκπαιδευτικοί, αλλά πάνω από όλα σπάνιοι άνθρωποι, οι κυρίες Ρένα Περισυνάκη, Χρυσάνθη Καμπουράκη και Λένα Παπαδάκη, μετά από δεκαετίες αφοσιωμένης προσφοράς στην εκπαίδευση, οδεύουν προς τη συνταξιοδότηση.
Η κυρία Περυσινάκη, καθηγήτρια βιολογίας στο 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, μετέδωσε τις γνώσεις της με επιστημονική ακρίβεια και πάθος, σκορπίζοντας αγάπη και φροντίδα σε γενιές μαθητών.
Η φιλόλογος κυρία Καμπουράκη ξεχώρισε για την καλλιέργεια, τη βαθιά παιδεία και τη διακριτική της δύναμη, που άγγιζε τις ψυχές των παιδιών με γνήσιο ενδιαφέρον και ήθος. Η μαθηματικός κυρία Παπαδάκη υπηρέτησε επίσης με ήθος και αφοσίωση το λειτούργημά της, φωτίζοντας με υπομονή και ζεστασιά τη σκέψη των μαθητών.
Η «Π» τούς εύχεται υγεία και πληρότητα στη νέα φάση της ζωής τους.
Τι συζητάμε ακόμα…
Έγινε μεγάλη συζήτηση προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα με τις δημόσιες τουαλέτες που δεν υπάρχουν, το οποίο τέθηκε με σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Καραμαλάκη και βέβαια, αν μη τι άλλο, αποτελεί το λιγότερο προσβολή για τον πολιτισμό της πόλης να μην έχουμε λύσει τέτοια ζητήματα και αυτή τη στιγμή να υπάρχουν δημοτικές τουαλέτες μόνο στο πάρκο Γεωργιάδη και στον Κουμπέ.
Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ενεργοποιηθούν όλοι οι υφιστάμενοι χώροι και να δίδεται διέξοδος στους πολίτες και στους επισκέπτες, διότι η κατάσταση αυτή δεν χρειάζεται να περιγράψω το πόσο δυσφημιστικά λειτουργεί για τον τόπο μας.
Ο νέος Κ.Ο.Κ.
Βαριές ποινές με τσουχτερά πρόστιμα φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με τη μορφή του Σχεδίου Νόμου. Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει την ποινικοποίηση μιας σειράς αδικημάτων υψηλής επικινδυνότητας, όπως την οδήγηση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, τη μη παραχώρηση προτεραιότητας σε σιδηροδρομικό όχημα, την παραβίαση του κόκκινου ή του κινητού φράγματος πριν από ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση όπως και τη στάθμευση σε αυτή, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την οδήγηση χωρίς δίπλωμα.
Με τον νέο Κ.Ο.Κ. επιχειρείται να καθιερωθεί αναλογική κατηγοριοποίηση των παραβάσεων και των επιβαλλόμενων κυρώσεων, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους για τη ζωή, την υγεία, την σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου.