Χθες… σήμερα… αύριο 31/05/2024

Οι 3 αρχηγοί στην Κρήτη

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές και Μητσοτάκης, Κουτσούμπας έρχονται το Σάββατο στο Ηράκλειο, ενώ από χθες είναι στην Κρήτη και ο Βαρουφάκης. Ο πρωθυπουργός θα έρθει το Σάββατο το πρωί, θα πάει στο λιμάνι μια βόλτα να ενημερωθεί από τη διοίκηση του ΟΛΗ, θα πάει στον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ και θα χαιρετήσει-μιλήσει στον κόσμο που θα βρίσκεται εκεί. Θα μεταβεί το απόγευμα στο Ρέθυμνο, που μάλλον θα κάνει μια μικρή ομιλία στο Γεράνι, και την Κυριακή θα βρίσκεται στα Χανιά, όπου θα δώσει μια διαδικτυακή συνέντευξη. Το Σάββατο στο Ηράκλειο θα είναι και ο Κουτσούμπας.

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ με θέμα «Τώρα ΚΚΕ πιο δυνατό. Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!» θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μμ, στο Μεϊντάνι (πεζόδρομος Ίδης). Σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κρήτη και ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με συνυποψήφιους/ες της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25/Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

Η μία έγινε χθες στα Χανιά, στο κέντρο της πόλης (διασταύρωση Τσουδερών & Δασκαλογιάννη). Σήμερα 31 Μαΐου, θα μιλήσει στις 8 μ.μ. στο Ηράκλειο, στην πλατεία Κορνάρου (Βαλιδέ Τζαμί). Μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη θα βρεθούν οι υποψήφιοι/ες ευρωβουλευτές/ευτριες Αθηνά Γιαννουλάκη, Δημήτρης Ιωακειμίδης (Jo Di) και Μιχάλης Κριτσωτάκης, αλλά και η Μαριάνα Τσίχλη, συν-γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπόταχτη Αριστερά.

Τιμά το εθνόσημο και την καταγωγή του

Ένας αξιωματικός που τιμά και το εθνόσημο και την καταγωγή του. Ο Ρεθυμνιώτης (από το Άδελε) ταξίαρχος Βαρδής Χαρκιανάκης ηγείται πλέον της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού και είναι από τους πλέον συγκροτημένους και άξιους αξιωματικούς που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κρητικός ταξίαρχος έκανε πριν λίγο καιρό, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, επίσκεψη στη Διοίκηση της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Τουρκίας στην Ανδριανούπολη. Και είναι ο Χαρκιανάκης από εκείνους τους αξιωματικούς που σε κάθε περίπτωση μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να επενδύει και να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Πραγματικό ´διαμάντιª τόσο ως στρατιωτικός όσο και ως άνθρωπος, με ήθος, υψηλό πατριωτικό φρόνημα και καλλιέργεια. Πάει για πολύ ψηλά και χαιρόμαστε γι’ αυτόν!

Πώς έγινε το παιδί Ολυμπιακός;

Πώς του ξέφυγε το… παιδί; Για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, για την προσωπική του ζωή, την οποία κρατά μακριά από τα φώτα, και τον Ολυμπιακό, τον οποίο αγαπά ο γιος του, μίλησε σε συνέντευξή του στον Alpha και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. ´Ήταν μία μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού και συγχαρητήρια.

Γενικά, φέτος ήταν μία χρονιά μεγάλων επιτυχιών για τον ελληνικό αθλητισμό. Μακάρι να πηγαίνουν όλες οι ελληνικές ομάδες καλά, απλά να περιοριστούν τα φαινόμενα της βίας που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης. Σε μια προσωπική εξομολόγηση, μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι ο γιος του είναι φανατικός Ολυμπιακός «από τη μαμά του» και ότι χθες βρέθηκαν μαζί στο γήπεδο. «Ο γιος έγινε Ολυμπιακός από τη μαμά.

“Εκμεταλλεύτηκαν” τα χρόνια που ήμουν στις Βρυξέλλες και τον καθοδήγησε εκεί που ήθελε» σχολίασε. Επίσης, περιέγραψε πόσο απολαμβάνουν πατέρας και γιος να παίζουν μαζί μπάσκετ, ώστε και εκείνος με τη σειρά του να τον «μυήσει» στη μεγάλη του αγάπη, το μπάσκετ. Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε πόσο απολαμβάνουν πατέρας και γιος να παίζουν μαζί μπάσκετ, ώστε και εκείνος με τη σειρά του να τον «μυήσει» στη μεγάλη του αγάπη, το μπάσκετ.

Πού να πάει ο Σκέρτσος;

Ορισμένοι λένε ότι ανασχηματισμός δεν θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά θα πάει αργότερα. Και πως θα αλλάξουν αρκετοί, ενώ διαρρέει ότι θα επιστρατευτεί μέχρι και ο Άκης Σκέρτσος, ο μοναδικός εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού που έχει παραμείνει στο Μαξίμου από τον Ιούλιο του 2019. Τώρα να πω κάτι; Και δύσκολο να πάει μετά ο ανασχηματισμός και δύσκολο να φύγει ο Σκέρτσος από το Μαξίμου!

Και η κλασική μαντινάδα

…Ο οποίος προχθές το βράδυ στην εκδήλωση που έγινε στο Αστόρια είπε κλασική μαντινάδα (αυτά να λείπανε): ´Από την Κρήτη ξεκίνησε και λάμπει η Ελλάδα, πάει μπροστά με λεβεντιά μα και με φρονιμάδα!

Τα λουλούδια και η απάντηση

Ένας… χαμός έγινε με την ανάρτηση του Πολάκη, που έδωσε το έγγραφο της Διαύγειας για τα λουλούδια που ´έκλεισεª για το γραφείο ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Έγραφα χθες σχετικά… Σύμφωνα με την «καταγγελία», πλήρωσε 6 χιλιάρικα για λουλούδια και φυσικά τα σχόλια έδωσαν και πήραν.

Είδα όμως ότι αυτό το θέμα το έθιξε πρώτος ο Βελόπουλος και ο Αυγενάκης απάντησε ότι το ποσό είναι… 240 ευρώ, που μάλιστα δεν έχει ακόμη πληρωθεί και πως αυτό που φαίνεται είναι το σύνολο που εγγράφεται προϋπολογιστικά για όλο τον χρόνο. Κι αυτό του απάντησε ο κ. Αυγενάκης: ´Από την αντιπολίτευση του ìπατρίδα-θρησκεία-θεομπαιξίαî Βελόπουλου στην αντιπολίτευση του ìαδιάφθορου-εργατοπατέραî Πολάκη. Να ψάξει αλλού ο ìκυνηγός διεφθαρμένωνî κ. Πολάκης…

Κατά τα λοιπά τον παραπέμπω στη χθεσινή απάντησή μου στον κ. Βελόπουλοª. Τι απάντησε ο υπουργός στον Βελόπουλο; ´Επειδή, κ. Βελόπουλε, ρωτάτε αν ισχύει, σας απαντώ: Ισχύει. Είναι σύμβαση έως 31/12/2024, για τις δημόσιες σχέσεις του Υπουργείου και η οποία απομειώνεται βάσει των αναγκών εάν και εφόσον υπάρχουν. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως για το έτος 2024 έως σήμερα έχει δεσμευτεί συνολικά το ποσό των 240€ (τα οποία ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί)! Επιτέλους σοβαρευτείτε! Η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση! Και δυστυχώς στο κόμμα σας δεν την βρίσκει!.

Ποιον θα προτείνει τελικά

Δεν θέλησε να αποκαλύψει τις σκέψεις του σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει η Ελλάδα για επίτροπο στη νέα Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στον ρ/σ Παραπολιτικά FM.

Ερωτηθείς σχετικά, αφού στην κουβέντα έπεσαν διάφορα ονόματα που «παίζουν» για τη θέση (Σχοινάς, Σκυλακάκης, Τζιτζικώστας), είπε ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για επίτροπος της Ελλάδας θα εξαρτηθεί και από τη σύνθεση της ίδιας της Κομισιόν, αν και τόνισε ότι η Αθήνα θα διεκδικήσει «δυνατό» χαρτοφυλάκιο. Από την άλλη, και δεδομένου ότι η νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί και δεύτερη θητεία, δέχεται κριτική ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματός της, του ΕΛΚ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα που θα επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, η επιλογή μας είναι η φον ντερ Λάιεν, δεν υπάρχει “plan B”».

Επίσης, για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την ευρωκάλπη, λέγοντας ότι «η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια. Δεν είμαι οπαδός των συχνών αλλαγών, αλλά αν χρειαστεί παρέμβαση θα γίνει».

Ανάμεσα σε δύο Παναθηναϊκούς!

Γνωστός… ολυμπιακάκιας ο Ρουσόπουλος, αν και βρισκόταν στο Όσλο για τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν έχασε τον αγώνα. Όπως αποκάλυψε μέσω ανάρτησής του στο Instagram, το πρώτο ημίχρονο το είδε από το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το δεύτερο ημίχρονο ο κ. Ρουσόπουλος αποκάλυψε πως στην παρέα προστέθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου. «Εμφανές ότι ως Ολυμπιακός πανηγυρίζω ανάμεσα σε δύο Παναθηναϊκούς που όμως το χάρηκαν ως Έλληνες» έγραψε στη λεζάντα ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Συνεχίζουν να μην απαντούν

Συνεχίζει να αρνείται η ΕΥΠ να δώσει στοιχεία για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Η ΕΥΠ αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Για αυτή τη μεθόδευση τι έχει να πει ο πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος της;» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την απαγόρευση ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του.

Εκδήλωση για τα μαρτυρικά χωριά

Μια μεγάλη εκδήλωση για τα μαρτυρικά χωριά οργανώνεται την Τρίτη 4 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. «Η ενωμένη Ευρώπη χτίστηκε πάνω στις στάχτες των μαρτυρικών χωριών- Ανώγεια- Βιάννος- Κάνδανος» είναι το θέμα της εκδήλωσης στο οποίο θα κληθούν να μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μαν. Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Νίκος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και Πέτρος Λυμπεράκης (Νέα Αριστερά). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι δήμαρχοι Σ. Κεφαλογιάννης, Π. Μπαριτάκης και Αντ. Περράκης.

Τι έπαθε ξαφνικά ο Ερντογάν;

Screenshot

Τι έπαθε ξαφνικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που παρακολούθησε τη διεθνή διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Efes-2024», που διεξάγεται υπό την επίβλεψη της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου κι έκανε επίθεση φιλίας; Μιλώντας από το πεδίο της άσκησης στη Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «καμία χώρα δεν αποτελεί στόχο της άσκησης Efes-2024. Η άσκησή μας διεξάγεται με ένα γενικό σενάριο βασισμένο σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης».

Ανέφερε επίσης: «Είμαστε με την πλευρά της ειρήνης και της συνεργασίας, όχι της έντασης και της σύγκρουσης. Θέλουμε να ζούμε δίπλα δίπλα με τις χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Δεν τρέφουμε εχθρότητα και προκατάληψη έναντι οποιασδήποτε χώρας. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα γης και κυριαρχίας κανενός. Ποτέ δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε στον αέρα το χέρι που μας απλώνεται με ειλικρίνεια.

Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, επαφή και ενίσχυση των δεσμών μας με οποιονδήποτε σέβεται τα συμφέροντα της Τουρκίας και θέλει να αναπτύξει συνεργασία μαζί μας. Πρόσφατα, έχουμε κάνει πολλά βήματα για να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε την πορεία μας με νέες πρωτοβουλίες».

Πάνε για ανατροπή στο Ισραήλ

Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου στο Ισραήλ και ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη χώρα, εκκίνησε τις διαδικασίες για την ανατροπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Συγκεκριμένα το κόμμα του κατέθεσε πρόταση για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Στόχος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, είναι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. «Η 7η Οκτωβρίου είναι μια καταστροφή που απαιτεί από εμάς να επιστρέψουμεª και ο Μπένι Γκαντζ αποτελεί τον «εκλεκτό» των ΗΠΑ για να διαδεχθεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως η αμερικανική κυβέρνηση τον είχε καλέσει στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, μια κίνηση που είχε εξοργίσει τον Νετανιάχου, καθώς έγινε χωρίς την έγκρισή του.

@patris

Επιστροφή στο… 2004, ναι! Αλλά μετά από 4-5 χρόνια θυμάστε; Kalo kouragio!

Olli Rehn