Χθες σήμερα αύριο 28/6/2025

Το ραντάρ επισκιάζει το μνημείο

Στην «ψυχρή» μελέτη κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου, τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο «Παπούρα» του Καστελλίου, αναφέρονταν ως «εμπόδιο 24»! Ο λόγος για μια σπάνια κυκλική κατασκευή με διάμετρο 50 μέτρα, που είχε αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη. Εκεί ακριβώς είχε σχεδιαστεί η κατασκευή του ραντάρ του νέου αεροδρομίου. Και ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επισκεπτόμενη το μνημείο, έκανε λόγο για την προστασία και ανάδειξή του, που συνιστούν τη μεταφορά του ραντάρ σε άλλο σημείο, τώρα ανέκρουσε πρύμναν.

Για να μην καθυστερήσει το έργο του αεροδρομίου… Την ίδια ώρα υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους αρχαιολόγους όσο και από τους κατοίκους του Καστελλίου, που ζητούν την ανάδειξη του μνημείου (ήδη έχει διαπιστωθεί πως χρησιμοποιήθηκε από την Προανακτορική έως την πρώιμη Παλαιοανακτορική Περίοδο) και τη δρομολόγηση της επισκεψιμότητας του χώρου.

Καρέ παραιτήσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Παρελθόν αποτελεί η χαλαρή αντιμετώπιση του σκανδάλου του ΟΠΕΠΕΚΕ από Μαξίμου και ΝΔ. Πήγε η ογκωδέστατη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλή, άρχισαν να δημοσιεύονται οι διάλογοι και οι αναφορές περί λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης και όλα πήραν τον δρόμο τους… Το καρέ των παραιτήσεων δείχνει τη δεινή θέση της Κυβέρνησης, που δεν λέει να απαλλαγεί από την κατάρα των σκανδάλων.

Ο Παύλος Μαρινάκης με ανακοίνωσή του, χθες το μεσημέρι, γνωστοποίησε πως υπέβαλαν την παραίτησή τους ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, όπως και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος. Όλοι τους είχαν περίοπτη θέση στη δικογραφία και από τη στιγμή που ακόμα και τα φίλια μέσα την έκαναν φύλλο και φτερό, γνώριζαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή…

Η διαφθορά μπορεί να περιμένει…

Τελικά ο Μητσοτάκης που θα συγκρουόταν με τη διαφθορά και θα έστελνε σπίτι τους όσους αποδεικνύονταν επίορκοι, αποδείχτηκε ανέτοιμος να υποστηρίξει τέτοιες μεγαλοστομίες. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ το αποδεικνύει περίτρανα. Εκτός από τους 2 υπουργούς, στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας φιλοξενούνται και τέσσερις υφυπουργοί.

Οι Χρ. Μπουκώρος, Χρ. Κέλλας, Δ. Σταμενίτης και Τ. Χατζηβασιλείου ακούγονται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ, ενώ και άλλοι βουλευτές ζητούσαν ρουσφέτια από παράγοντες του Οργανισμού. Ακόμα και «γαλάζια» στελέχη ακούγονται σε διαλόγους με αγοραίο ύφος… Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μιλήσει ακόμα για το σκάνδαλο μετά τη μετάβαση της δικογραφίας στη Βουλή και θα το πράξει, είπε, μετά από ενδελεχή ενημέρωση.

Αν είναι να λέει πάλι για κακοδαιμονίες, παθογένειες και διαχρονικότητες, ας μην μιλήσει καλύτερα. Τόσα σκάνδαλα έχει παράξει αυτή η Κυβέρνηση, αλλά καμία ευθύνη δεν έχει αναλάβει ο ίδιος. Την ίδια ώρα στο Μαξίμου γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και εργασίες για την κοινοβουλευτική διαχείριση της υπόθεσης, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ το πάνε για Προανακριτική.

«Με εξανάγκασαν σε παραίτηση για τα δεσμευμένα ΑΦΜ»

Από τη στιγμή που η δικογραφία πήγε στη Βουλή, αναμενόμενο είναι ότι θα έβγαιναν διάλογοι και αυτούσιες αναφορές. Ένα σημείο που έπαιξε χθες στα media ήταν μέρος της κατάθεσης του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, ο οποίος αναφέρει πως στη διάρκεια της θητείας του «δεσμεύτηκαν κατόπιν ελέγχων περίπου 6.000 ΑΦΜ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», όπως φέρεται να αναφέρει ο κ. Σημανδράκος, η πίεση για τους ΑΦΜ ήταν πολύ μεγάλη τόσο εντός όσο και εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Τον Οκτώβριο του 2023 η πίεση έγινε αφόρητη από τον κ. Αυγενάκη, επειδή δεν πληρώθηκαν και πάλι οι 6.000 ΑΦΜ και τη μετέφερε και σε άλλους στην Κυβέρνηση.

Είδα ότι πλέον δεν ήταν ασφαλές το περιβάλλον για να κάνω σωστά τη δουλειά μου και ήμουν συνεχώς εκτεθειμένος σε κινδύνους», φέρεται πως κατέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Από τα μέσα Νοεμβρίου, η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης είχαν υποβάλει την παραίτησή τους καθ’ υπόδειξη και κατόπιν πιέσεως του Στρατάκου με εντολή Αυγενάκη. Ο Στρατάκος μού έκανε συχνά τηλεφωνικές κλήσεις, λέγοντάς μου ότι πρέπει να παραιτηθώ.

Μην αντέχοντας τις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας, υπέβαλα την παραίτησή μου εξαναγκαζόμενος σε έξοδο από τον οργανισμό. Στη συνέχεια, ο Μπαμπασίδης με νέους διευθυντές προχώρησε σε αποδέσμευση και πληρωμή των ΑΦΜ. Ενώ τα ευρήματα ήταν ξεκάθαρα στην υπόθεση του εθνικού αποθέματος, συνάντησα συντονισμένη αντίσταση απέναντι σε κάθε προσπάθεια να διερευνηθεί υπόθεση και να αναζητηθούν οι ευθύνες».

Ο Βορίδης… άκουσε το ΠΑΣΟΚ

Δεν πρόλαβε να το ζητήσει το ΠΑΣΟΚ κι ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού, για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «από χθες η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδιπλώνει τη στρατηγική τής συγκάλυψης των ευθυνών των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη, και υποβάθμισης του σκανδάλου διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ επί των ημερών της, σε …“χρόνιες παθογένειες”».

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «οι πρώην υπουργοί -όπως αναφέρεται σε ένορκες καταθέσεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ- φέρονται να αξίωναν παραιτήσεις προέδρων του Οργανισμού κάθε φορά που αυτοί προχωρούσαν σε πρωτοβουλίες εξυγίανσης και επιπλέον φέρονται να ασκούσαν πιέσεις να ξεμπλοκαριστούν “αμαρτωλά” ΑΦΜ».

Υπογραμμίζει ότι «αυτές οι πρακτικές ήταν που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι με επαχθή πρόστιμα που αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο, και οι ενδείξεις ποινικής ευθύνης υπουργών προκύπτουν από την έως τώρα μελέτη της δικογραφίας». Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε δημόσια την Κυβέρνηση να μην ανοίξει κανένα παράθυρο παραγραφής. «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ρητά επισείει αυτόν τον κίνδυνο», καταλήγει.

Καραμέρος: «Εγκληματική οργάνωση»

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, μίλησε για «συγκλονιστικό» περιεχόμενο της δικογραφίας και έκανε λόγο για «γαλάζια εγκληματική οργάνωση με εμπλεκόμενους υπουργούς, πρώην και νυν». «Όταν ο ελληνικός λαός ενημερωθεί για κάθε λεπτομέρειά τους, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα μπορέσει να σταθεί ούτε μία ημέρα», σημειώνει ο Γ. Καραμέρος. «Αποτελούν όνειδος για τη ΝΔ οι απειλές που διατυπώνονται για την Ευρωπαία εισαγγελέα, από καταχραστές ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, στο όνομα και με τη σφραγίδα υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Κουμπάροι, κολλητοί και κομματάρχες με κομματική καθοδήγηση και πρακτικές υποκόσμου, λυμαίνονται τη χώρα», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η Κυβέρνηση είναι ξανά απονομιμοποιημένη και κανένας ανασχηματισμός της, δεν μπορεί να την “ξεπλύνει”. Καμία ανοχή, όχι άλλη συγκάλυψη κ. Μητσοτάκη», καταλήγει ο Γ. Καραμέρος.

Ούτε έξω πάμε καλά…

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ακόμα και εντός Κυβέρνησης η κόντρα Γεωργιάδη – Δένδια, που ξεκίνησε με δηλώσεις του πρώτου, που «άδειασε» τον δεύτερο για τη μη αντίδρασή του όταν, ως υπουργός Εξωτερικών, έγινε η σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου, τη σπουδαιότητα του οποίου μάλλον «δεν κατάλαβε» ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας…

Η απάντηση κύκλων του Δένδια ήταν δεικτική: «Στη δημόσια σφαίρα έχει τη σημασία του ό,τι λέγεται, αλλά κυρίως σημασία έχει ποιος το λέει». Στη συζήτηση που έγινε στα μέσα ενημέρωσης μπήκε και ο πρώην επίτροπος, πρώην υπουργός και σήμερα βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μπηχτή στον Νίκο Δένδια και από τον κ. Γεραπετρίτη. Μπηχτές από τον Δ. Αβραμόπουλο και στον πρωθυπουργό και στον Νίκο Δένδια. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι «έξω πάμε καλά», πράγμα που δεν μπορεί να υποστηρίξει ο τωρινός πρωθυπουργός…

«Όχι» Τασούλα για τα πρακτικά

Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, ζητά δέκα χρόνια μετά ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές των γεγονότων εκείνης της περιόδου, καθώς, όπως αναφέρει, η αλήθεια για το χθες μας εξοπλίζει για το σήμερα και το αύριο.

Όπως σημειώνει, στα πρακτικά περιέχονται οι απόψεις όλων των κομμάτων, οι εκτιμήσεις τους για το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, αλλά και για τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ελληνική Κυβέρνηση για την έξοδο της πατρίδας από το τέλμα της χρεοκοπίας.

Ακόμη, το αποτέλεσμα της ελεύθερα εκφρασμένης βούλησης του ελληνικού λαού, όσο και η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας ενιαίας εθνικής γραμμής από τους πολιτικούς αρχηγούς, αποτέλεσαν, εκείνες τις ιστορικές στιγμές για τον τόπο μας, κρίσιμο παράγοντα για την τελική έκβαση των δύσκολων διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με τους δανειστές μας, σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας και προσθέτει ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία που εν τέλει άνοιξε την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση.