Χθες… σήμερα… αύριο 28/05/2024

Όσο είναι χρυσός χορηγός

Αποφεύγει να μιλάει για τον Κασσελάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το ξεκαθάρισε. Μιλώντας στο Action είπε συγκεκριμένα: «Το θέμα μας δεν είναι ο κ. Κασσελάκης. Εμάς το πρόβλημα είναι ένα. Η σημερινή κυβέρνηση! Απλά, ασχολούμαι με τον κ. Κασσελάκη, όσο είναι χρυσός χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή, όσο ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να ενισχύει τη θέση του, εμείς θα λέμε την άποψή μας. Αλλά το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ένα και είναι η σημερινή κυβέρνηση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε το δίλημμα περί της αστάθειας και της οικονομικής χρεοκοπίας, το οποίο προβάλλει η ΝΔ τονίζοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει στους πολίτες: “Ψηφίστε με, θα έρθει χρεοκοπία”. Ξεχνώντας ότι η Νέα Δημοκρατία έφερε τη χρεοκοπία. “Ψηφίστε με, γιατί θα πάμε σε αστάθεια”, δηλαδή έχουμε έναν πρωθυπουργό που έχει 121 έδρες διαφορά από το δεύτερο κόμμα κι επισείει τον κίνδυνο αστάθειας; Πόσες έδρες θέλει να έχει διαφορά για να κυβερνήσει;».

Η αρχή έγινε με τα Σημεία Μνήμης

«Σημεία Μνήμης: Μαθαίνοντας τη σύγχρονη ιστορία μας». Ωραία πρωτοβουλία. Μόνο θετικά σχόλια έχει αποσπάσει η πρωτοβουλία του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού να «αποκαλύψει» κομμάτια από τη σύγχρονη ιστορία του Ηρακλείου σχετικά με τη Μάχη του Ηρακλείου που έγινε το διάστημα 20 με 29 Μαΐου του 1941. Η συνεργασία του Δήμου με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η τοποθέτηση σε έξι σημεία αντίστοιχων ενημερωτικών επιγραφών με φωτογραφίες και ενημερωτικό υλικό κρίνεται ήδη πετυχημένη. Τώρα βέβαια περιμένουμε και την υλοποίηση της δέσμευσης του δημάρχου για επέκτασή της το 2025, με στόχο να δημιουργηθεί μια ακόμη μεγαλύτερη, διάσπαρτη υπαίθρια έκθεση. Το Ηράκλειο άλλωστε κρύβει πολλή ιστορία στους δρόμους του. Η γνωστοποίηση και υπενθύμισή της μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει.

Με βόλτα στο κέντρο ο πρωθυπουργός

Πολύς κόσμος στην Κρήτη αυτές τις μέρες. Λογικό και αναμενόμενο, θα μου πείτε, αφού έχουμε εκλογές σε λιγότερο από 15 μέρες! Το Σάββατο θα έρθει στο Ηράκλειο, όπως σας έχω ενημερώσει, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θα κάνει την κλασική ομιλία-συγκέντρωση, αλλά πιθανότατα το μεσημέρι θα περπατήσει στο κέντρο, θα πάει στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ και θα χαιρετήσει τον κόσμο που θα βρίσκεται εκεί. Αυθόρμητα μεν, αλλά σίγουρα θα είναι πολύς ο κόσμος. Στο πρόγραμμα ίσως χωρέσει και μια επίσκεψη του πρωθυπουργού στο λιμάνι, όπου θα πάει να ενημερωθεί από τον Μηνά Παπαδάκη για τα τεκταινόμενα, τα σχέδια ενόψει της ιδιωτικοποίησης που έρχεται και τυπικά τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή θα βρίσκεται στα Χανιά, όπου το μόνο σίγουρο είναι ότι θα οργανωθεί μια διαδικτυακή συνέντευξη με τα μέσα της χώρας.

Ο Κουτσούμπας στο Μεϊντάνι

Την ίδια μέρα στο Ηράκλειο θα είναι και ο Κουτσούμπας. Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Ηράκλειο με θέμα «Τώρα ΚΚΕ πιο δυνατό. Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!» θα πραγματοποιηθεί επίσης το Σάββατο, 1 Ιουνίου, στις 8:00μμ, στο Μεϊντάνι (πεζόδρομος Ίδης). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος θα έχει επαφή και με στελέχη και θα συναντήσει και κόσμο.

Ο Βαρουφάκης θα είναι νωρίτερα

…Αλλά δεν είναι μόνο ο Κουτσούμπας. Σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κρήτη θα μιλήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με συνυποψήφιους/ες της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25/Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά. Οι δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν: – Την Πέμπτη 30 Μαΐου, στις 8 μ.μ. στα Χανιά, στο κέντρο της πόλης (διασταύρωση Τσουδερών & Δσκαλογιάννη). – Την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 8 μ.μ. στο Ηράκλειο, στην πλατεία Κορνάρου (Βαλιδέ Τζαμί). Μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη θα βρεθούν οι υποψήφιοι/ες ευρωβουλευτές/ευτριες Αθηνά Γιαννουλάκη, Δημήτρης Ιωακειμίδης (Jo Di) και Μιχάλης Κριτσωτάκης, αλλά και η Μαριάνα Τσίχλη, συν-γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπόταχτη Αριστερά.

Πού τον θυμήθηκαν;

Ορισμένοι δεν ξεχνούν τη βασιλεία και επιχειρούν να αναβιώσουν εικόνες από το μακρινό πολιτικό και πολιτειακό παρελθόν. Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σούλι, η Περιφέρεια Ηπείρου (επικεφαλής ο Αλέκος Καχριμάνης), με την παρουσία κυβερνητικών παραγόντων, τοποθέτησε τον Παύλο Γλύξμπουργκ, γιο του έκπτωτου τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στη σειρά των επισήμων. Χωρίς προφανώς να έχει την οποιαδήποτε θεσμική ιδιότητα, ο Παύλος Γλύξμπουργκ αντιμετωπίστηκε από τους αρμόδιους με προνομιακό τρόπο, που όμως προσβάλλει καταφανώς το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας.

«Νοσταλγοί άλλων εποχών ξεθάβουν φαντάσματα του παρελθόντος για να συσπειρώσουν το ακροδεξιό τους ακροατήριο» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. Ο Παύλος Γλύξμπουργκ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με ανάρτησή του στα social media. «Ήταν τιμή για εμένα να βρίσκομαι στο Σούλι καλεσμένος του κ. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, απογόνου του καπετάν Λάμπρου Τζαβέλλα, του γενναίου αυτού πολεμιστή.

Μόνο συγκίνηση μπορεί να νιώσει κανείς στον ιερό αυτό τόπο που είναι συνώνυμος με την ανδρεία και την αυτοθυσία, με όραμα την ελευθερία» ανέφερε ο γόνος των Γλύξμπουργκ, δίχως βέβαια να μπορεί να δικαιολογήσει γιατί περιφερόταν ανάμεσα στους επίσημους, καθόσον δεν είναι κάτι περισσότερο από ένας ιδιώτης. Στην ίδια εκδήλωση έκανε αλγεινή εντύπωση ότι ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος επιχείρησε να μετατρέψει μία εθνική εορταστική εκδήλωση σε κομματική προεκλογική συγκέντρωση, για να προμοτάρει τις υποψηφιότητες του Φρέντι Μπελέρη και του Πύρρου Δήμα.

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα typos-i, «κατέληξε να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τους υποψηφίους της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη και Πύρρο Δήμα, δίνοντας τον λόγο στον γιο του πρώτου και στον δεύτερο, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, νυν υποψήφιο της ΝΔ».

Τα στοιχεία για τη φωτογραφία

Πολύς θόρυβος για την περίφημη φωτογραφία που έχει δημοσιευθεί πολλάκις και που δείχνει μάχη στη θέση Βρωμονερό Ψηλορείτη. Ο Μαμαλάκης είπε ότι ήταν στημένη και πως προέρχεται από τον κινηματογράφο, ο Σανουδάκης όμως έδωσε στοιχεία σημαντικά. Και παρείχε ντοκουμέντα στα οποία έγινε περιγραφή της μάχης από τον Μεταξάκη στους Γεωργακάκη και Σανουδάκη και αφού ήδη είχε εξεταστεί η γνησιότητα της φωτογραφίας στα εργαστήρια του συγκροτήματος Λαμπράκη (ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ).

Και ο Α. Σανουδάκης ξεκαθάρισε στην «Π»: «Και με επισκέφτηκε ο γιος του αντάρτη Μυσιρλή, ο Γιάννης, στέλνοντάς μου και ιδιόχειρη επιστολή, με την οποία επιβεβαίωνε ότι η μητέρα του και συγχωριανοί αναγνώρισαν, αριστερά στη φωτογραφία, τον σκοτωμένο στη μάχη της 14ης Ιουλίου 1944, ΕΛΑΣίτη πατέρα του. Μετά από τις έρευνες αυτές, αποφασίστηκε η δημοσίευση εκ μέρους μου του βιβλίου-μαρτυρία “Μιχάλη Μεταξάκη. Συναγωνιστές”, από τις εκδ. ΚΝΩΣΟΣ, το 1984, με τη σχετική φωτογραφία».

Γιατί δεν την κάνουν δεκτή;

Χρήστος Μπουκώρος

Το είπε, αλλά ακόμη περιμένουμε τις αντιδράσεις. O Χρήστος Μπουκώρος πρότεινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης να φέρει διάταξη νόμου για την υποχρεωτική αναγραφή της τιμής παραγωγού σε φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι μόνο έτσι θα καταπολεμηθούν η αισχροκέρδεια και το φαινόμενο με τα «κέρδη απληστίας».

Το καπέλο έως 300% στα καρτελάκια της λιανικής σε σχέση με τις τιμές που έφυγαν τα προϊόντα από τα χέρια των παραγωγών προκαλεί εδώ και καιρό αντιδράσεις στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, ενώ είναι η πρώτη φορά που βουλευτής κυβερνητικής παράταξης βάζει την πρόταση στο τραπέζι. Όπως εξήγησε ο βουλευτής, αν εφαρμοζόταν η πρότασή του, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια από μεσάζοντες και να διορθωθούν σταδιακά οι στρεβλώσεις στην αγορά. Ακόμα δεν υπάρχει κάποια απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και του κ. Σκρέκα…

Τους κάνει νερά!

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι σοσιαλιστές της Ευρώπης προειδοποίησαν ευθέως την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι δεν θα την υποστηρίξουν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν συνεχίσει να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για συνεργασία με ακραίους δεξιούς ευρωβουλευτές που ευθυγραμμίζονται με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Ίσως το πιο κρίσιμο – ακριβώς τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται τη Γερμανία για να προσπαθήσει να σφυρηλατήσει τη γαλλογερμανική συναίνεση για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης μετά τις εκλογές της 6ης έως 9ης Ιουνίου – είναι ότι ακόμη και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του σηματοδοτούν ότι είναι πρόθυμοι να τορπιλίσουν μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν. Κάποιοι έχουν ακόμη και έναν αντικαταστάτη στο μυαλό τους: τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Και αυτή είναι μια επιλογή που προωθεί το Παρίσι.

Δεν είπαν ούτε λέξη!

σπασμένα γραφεία ΠΑΣΟΚ Ηράκλειο

Από το βράδυ του Σαββάτου που έγραψε το patris.gr για τον βανδαλισμό του εκλογικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ στον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης έχουν περάσει πάνω από 48 ώρες. Και όμως ακόμη και σήμερα ούτε ένα κόμμα δεν έχει εκδώσει μια ανακοίνωση συμπαράστασης, να πει έναν καλό λόγο, κάτι, για τα προσχήματα! Ψάχνουν από το ΠΑΣΟΚ να βρουν μια… κουβέντα, τίποτα!

@patris

Έξαλλος ακόμη και ο Ευαγγελάτος με την απόφαση να μετακυλισθεί το πρόστιμο των 400.000 ευρώ στους πολίτες και όχι στα στελέχη ή την ίδια τη ΝΔ!

Proedros